Dobrodošli pri nas

Novartisovo poslanstvo je odkrivati nove poti za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi.

H ključnim izzivom v zdravstvu pristopamo z inovacijami, ki temeljijo na znanosti. Odkrivamo in razvijamo vrhunska zdravila ter iščemo nove načine zdravljenja, ki bodo čim več ljudem omogočili dostop do zdravil. Zavzemamo se za spreminjanje pristopov k zdravljenju. Stremimo k drugačnim pristopom, da bi z odkritji medicini utrli nove poti. Svoj navdih iščemo v prihodnosti. Nikdar se ne zadovoljimo s trenutnim stanjem, ampak vedno gledamo v prihodnost. Izjemno smo predani svojemu delu. Bolniki in družba, za katere ustvarjamo, so naš navdih. Mi smo Novartis in na novo osmišljamo medicino.

Temelji našega uspeha

S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Veliko sredstev namenjamo razvoju in raziskavam, ki so osnova našega delovanja. Verjamemo v naraščajoči pomen znanstveno osnovanih inovacij, ki odpirajo poti do naprednih zdravil in povečujejo dostopnost zdravljenja.
Na poti do novih odkritij se povezujemo z znanstvenoraziskovalnimi organizacijami v Sloveniji in svetu. Temelji našega uspeha so znanje, inovativnost, pogum in skrb za sočloveka.

Novartis v Sloveniji

Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer poleg Leka delujeta tudi Novartis Pharma Services in Sandoz. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. Več

Novartis nadaljuje vlaganja v Sloveniji, ki so od leta 2003 presegla 2,5 milijardi evrov sredstev. Več kot polovico jih je namenil razvoju, preostali del za posodobitve in razširitve naših proizvodnih zmogljivosti. 

Lek v Novartisu

Lek je pomemben del mednarodnega farmacevtskega podjetja Novartis.

Svoje več kot 70-letne izkušnje, znanje in dosežke pri razvoju in proizvodnji kakovostnih farmacevtskih izdelkov združujemo z Novartisovimi organizacijskimi enotami po vsem svetu. Več

Smo slovenska, evropska in svetovna farmacevtska družba, blizu ljudem in usmerjena v prihodnost.


V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila in farmacevtske učinkovine.Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Globalni razvoj zdravil, Novartisove Tehnične dejavnosti, Novartisove poslovne storitve in generično divizijo Sandoz. Ob tem skrbimo za poslovne funkcije in storitve za širšo regijo.

Naša vloga v Novartisu:

 • V Leku razvijamo originalna biološka in podobna biološka zdravila ter generična zdravila.
 • Proizvajamo podobna biološka zdravila in učinkovita generična zdravila, in sicer aseptična in trdna zdravila ter antiinfektive.
 • Proizvajamo kakovostne farmacevtske učinkovine za generična in biološka zdravila.
 • Skrbimo za zahtevne razvojne Sandozove projekte.
 • Pakiramo in distribuiramo zdravila.
 • Zdravila tržimo na domačem in mednarodnih trgih.

Naši uspehi rastejo iz znanja.

Veliko vlagamo v razvoj ter izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Že desetletja dejavno soustvarjamo slovenski razvojno-raziskovalni prostor. Sodelujemo s slovenskimi univerzami in centri odličnosti. Uspešno povezujemo gospodarstvo in znanost.

Z dosežki pri razvoju bioloških in podobnih bioloških zdravil smo postali del Novartisovega globalnega razvoja zdravil. Skupaj premikamo meje in povečujemo dostopnost zdravljenja težko ozdravljivih bolezni.

Znanje in kompetence naših zaposlenih so nas umestili med osrednje Novartisove globalne proizvodne centre za učinkovine in zdravila.

Pomembno vlogo imamo tudi v Novartisovi generični diviziji Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte. Ponosni smo, da smo nosilci uvajanja njegovih izdelkov na svetovne trge. Številni inovativni razvojni projekti so plod našega znanja in izkušenj.

S kakovostjo živimo na vsakem koraku.

Vpeta je v naše vsakodnevno delo, izkazana je z zaupanjem in spoštovanjem zaposlenih, bolnikov in poslovnih partnerjev. Vrsto let jo potrjujejo uspešne presoje regulatornih organov iz držav po vsem svetu.

Visoke standarde kakovosti uresničujemo v vseh delovnih procesih, v razvoju in proizvodnji zdravil ter pri oskrbi trgov. Naši vrhunsko usposobljeni in izkušeni strokovnjaki imajo pri tem ključno vlogo.

Odgovorni smo do družbe.

Verjamemo, da sta poslovna uspešnost in družbena odgovornost neločljivo povezani.

 • Prizadevamo si povečati dostop do zdravstvenih storitev in zdravil ter ozaveščati o pomenu zdravja.
 • Smo odgovoren in etičen delodajalec, ki skrbi za dobro širše skupnosti.
 • Delujemo preventivno in stremimo k učinkoviti rabi naravnih virov ter se trudimo za zmanjševanje našega vpliva na okolje.
 • Ravnamo v skladu z najvišjimi standardi etičnega poslovanja.

Več

Delimo skupno vizijo

V središču našega delovanja so bolniki.

Uresničujemo skupno Novartisovo vizijo: vsak dan po vsem svetu izboljšujemo dostop do kakovostnih zdravil, da bi vsakomur omogočili zdravljenje, ki ga potrebuje. Zavzemamo se za to, da bi bilo zdravje dosegljivo vsem.

Kot del Novartisa želimo voditi farmacevtsko industrijo in pri tem postavljati nova merila kakovosti. Naša inovativnost sega od novih dostavnih sistemov za zdravila do izredno kompleksnih podobnih bioloških zdravil.

V zdravilih, ki jih izdelujemo, smo združili desetletja izkušenj in strokovnega znanja. Naša vlaganja v razvoj so obsežna. Proizvodnja je podrejena strogim mednarodnim standardom kakovosti.

Naše vrednote

Naša kultura sloni na močnih vrednotah. Pomagajo nam uresničevati naše poslanstvo in vizijo, izbirati sodelavce, razvijati talente in nagrajevati dosežke.

Vodijo nas in nas povezujejo:

 • inovativnost
 • kakovost
 • sodelovanje
 • delovna uspešnost
 • pogum
 • integriteta

Inovativnost prelivamo v vse svoje rešitve. S kakovostjo v mislih dosegamo odličnost pri vsakdanjih nalogah. S sodelovanjem povezujemo zelo učinkovite, raznovrstne in vključujoče ekipe. Naravnanost k delovni uspešnosti nam pomaga pri odločanju in uresničevanju zamisli. Pogum nas spodbuja k izražanju, dajanju in pridobivanju mnenj. Zaradi zavezanosti integriteti se zavzemamo za visoke etične standarde in jih vsak dan uresničujemo.Naše lokacije po Sloveniji

Na vseh naših lokacijah rastemo z razvojem znanja in inovacij. Nove naložbe nam omogočajo širitev razvojnih in proizvodnih zmogljivosti. Lokacije odlikujejo močan timski duh, solidarnost do sodelavcev in kulturne značilnosti, zaradi katerih se vsakdo, ki obišče naše štiri vogale, počuti dobrodošlo in sprejeto.  

Naše dosežke soustvarja več kot 4400 zaposlenih na štirih lokacijah v Sloveniji: v Ljubljani, Lendavi, Mengšu in na Prevaljah. 

Razvoj in proizvodnja farmacevtskih učinkovin in zdravil potekata po zahtevnih mednarodnih standardih. Ti zagotavljajo kakovost, varnost in učinkovitost naših izdelkov in veljajo za celoten Novartis.

Umeščenost Lekovih lokacij v Novartisove divizije in organizacijske enote:

  Ljubljana  Mengeš  Prevalje  Lendava

Ljubljana – v centru Slovenije, v središču globalnega farmacevtskega zemljevida

V Ljubljani več kot 2070 sodelavcev tvori zgodbo o uspehu. Tukaj je sedež družb Lek in Novartis Pharma Services. Poleg proizvodnje končnih izdelkov in drugih pomembnih funkcij je na lokaciji tudi vodilni Sandozov razvojni center. V letu 2017 smo tukaj dokončali razvoj in vložili 17 dosjejev za zdravila na trgih ZDA, Evropske unije, Rusije, Kanade, Avstralije, Mehike in Kitajske ter tri dosjeje za zdravilne učinkovine na zahtevnih trgih ZDA in Kanade. 

Od leta 2012 smo skupno vložili dosjeje za več kot 100 novih izdelkov.  

V enoti Trdni izdelki imamo širok nabor izdelkov, ki obsega več kot 160 različnih tehnoloških oblik z okoli 100 različnimi aktivnimi farmacevtskimi učinkovinami.

Proizvajamo granulate, tablete, filmsko obložene tablete, kapsule s peletami in kapsule z granulati, dražeje in mikropelete, ki jih pakiramo v pretisne omote (blistre), plastenke, stekleničke in vrečke. Imamo več kot 3000 končnih izdelkov, ki so prisotni na okoli 100 trgih.

V enoti Aseptični izdelki iz več kot 45 aktivnih učinkovin proizvajamo okvirno 70 različnih izdelkov  in 500 končnih izdelkov, polnjenih v sterilne ampule in viale, za trge po vsem svetu.

Proizvajamo tudi pršila za nos. Pred kratkim smo lansirali naše prvo podobno biološko zdravilo v obliki tekoče viale, kar je pomemben korak naprej k medicini prihodnosti.


Mengeš – naša najstarejša lokacija in zibelka biofarmacevtike v Sloveniji

Mengeška lokacija je ena ključnih razvojnih in proizvodnih lokacij za najzahtevnejše Sandozove generične izdelke in Novartisove inovativne izdelke. Pri izjemnem razvoju in delovanju lokacije sodeluje več kot 1050 zaposlenih.

V Farmacevtskih učinkovinah Mengeš poteka proizvodnja učinkovin za Novartisova inovativna in Sandozova generična zdravila. Od leta 2016 proizvajamo tehnološko zahtevno učinkovino za Novartisovo inovativno zdravilo. To je pomemben mejnik, saj smo s tem v Slovenijo prvi pripeljali inovativno farmacevtsko proizvodnjo. Na lokaciji deluje tudi proizvodnja končnih izdelkov (probiotikov).

Lokacija Mengeš je edini industrijski center za sodobno biotehnologijo v Sloveniji ter sodi med najpomembnejše Novartisove lokacije za razvoj in proizvodnjo bioloških ter podobnih bioloških zdravil. 

Sandoz je pionir in globalni vodja med podobnimi biološkimi zdravili. V Mengšu proizvajamo eno od Sandozovih podobnih bioloških zdravil (epoetin alfa).


Lendava – v kljunu Slovenije, v središču napredka

V osrčju Pomurja več kot 480 sodelavcev na naši lendavski lokaciji niza številne uspehe, s katerimi dokazujejo, da še iz tako majhnega kraja lahko prihajajo vrhunski dosežki. Na lokaciji poteka proizvodnja antiinfektivov. Vsako leto povečujemo proizvodnjo kalijevega klavulanata, učinkovine našega vodilnega izdelka, širokospektralnega antibiotika Amoksiklav.

Na lokaciji je tudi strateški pakirni center Novartisovih Tehničnih dejavnosti. Evropske in svetovne trge oskrbuje z zdravili iz Novartisovih tovarn po vsem svetu. Ponosni smo, da smo v letu 2017 vzpostavili novo izjemno tehnološko zahtevno pakirno linijo za originatorsko zdravilo.
Obseg proizvodnje od odprtja v letu 2009 stalno raste in medletna rast v povprečju presega  
35 odstotkov. Pakirni center za trdne izdelke je do 2017 skupno odpremil več kot 280 milijonov pakiranj.


Prevalje – iz majhnega kraja na več kot 70 svetovnih trgov

Več kot 260 zaposlenih na naši lokaciji na Prevaljah skrbi za proizvodnjo Amoksiklava, enega vodilnih Sandozovih izdelkov v svetovnem merilu.
Proizvodnja širokospektralnega antibiotika na Prevaljah poteka od leta 1988, letno proizvedemo več kot pol milijarde tablet.  Skupno je bilo na Prevaljah do zdaj proizvedenih že več kot pet milijard tablet širokospektralnega antibiotika. Poleg proizvodnje zaposleni poskrbijo tudi za celotno analitiko in sproščanje izdelkov na trg ter vse druge podporne funkcije proizvodnji.

V zadnjem času smo lansirali inovativno obliko pediatričnih disperzibilnih tablet, ki pomeni bolj prijazno uporabo za bolnika.Zaposleni so naše srce

Spodbujamo inovativni duh in stopanje izven svojih okvirjev. Cenimo raznolikost in vključenost ter sprejemanje vsakogar na vsakem koraku. Zavedamo se, da sta razvoj in napredek mogoča le z motiviranimi sodelavci, zato ustvarjamo prijetno in varno delovno okolje. 

Naši sodelavci so naša prihodnost.

Spodbujamo dosežke naših zaposlenih. Vsako leto Novartis v Sloveniji podeljuje zvezde, nagrade za tiste posameznike, ki so pri svojem delu še posebej izstopali. Oblikovan imamo tudi program internih talentov.
Za 20 izbranih posameznikov, ki so pokazali izjemen potencial in visoko delovno uspešnost, pripravimo dogodke, na katerih imajo priložnost pridobiti vpogled  v izkušnje in znanja uveljavljenih vodij.

S projektom Novartisov karierni zajtrk predstavljamo inovativno kadrovsko spodbudo za vračanje slovenskih strokovnjakov, ki so na delu ali študiju v tujini, v slovensko okolje. V letu 2018 je dogodek pritegnil več kot 50 visoko izobraženih strokovnjakov z izkušnjami v tujini.

Organiziramo forum najboljših študentov s priznanimi strokovnjaki in vodilnimi menedžerji iz Leka, Sandoza in Novartisa – Regijski BioCamp. Mladim strokovnjakom, dodiplomskim in podiplomskim študentom, odpremo vrata našega podjetja in jim ponudimo vpogled v farmacevtsko industrijo ter podjetništvo.

Sodelujemo s fakultetami, študentskimi organizacijami in kariernimi centri, ki jim na fakultetah in v podjetju redno predstavljamo trende
v farmacevtski industriji in zaposlitvene možnosti za mlade strokovnjake. Vsako leto ponudimo več kot 100 praks dijakom in študentom naravoslovja, tudi tujim. Mnogi izmed njih svojo karierno pot po koncu študija nadaljujejo v našem podjetju.

Sprejemanje in vključevanje raznolikosti je del naše organizacijske kulture. Naši starejši sodelavci spontano prevzemajo vlogo mentorjev in prenašajo znanje na mlajše sodelavce, saj so z njimi dnevno povezani skozi redne naloge. Sočasno poteka tudi "obratno mentorstvo" (reverse mentoring), kar se odraža v stalnem posodabljanju predvsem informacijskih
znanj na strani starejših, kjer svoje spretnosti nanje prenašajo mladi sodelavci.

Inovativnost je naš način razmišljanja in delovanja, je del naših vsakodnevnih naporov za stalne izboljšave procesov in produktov, za operativno odličnost in učinkovitost. Pobuda Th!nk Novartis, program za upravljanje idej in inovacij zaposlenih, je do danes zabeležila že več kot 13.000 idej. V Sloveniji smo jih od tega prispevali več kot 5200. S pomočjo teh idej, ki prihajajo od zaposlenih, smo v Sloveniji v petih letih ustvarili že več kot 36 milijonov evrov prihranka.

V družbi najbolj uglednih zaposlovalcev

Smo dvakratni prejemnik priznanja zlata praksa (Regijski BioCamp in Novartisov karierni zajtrk), ki ga v okviru Zlate niti podeljuje družba Dnevnik. Za projekt Novartisov karierni zajtrk smo prejeli tudi priznanje za najboljšo prakso na področju razvoja zaposlenih med velikimi podjetji, ki ga podeljuje Planet GV.

Ustvarjamo odgovorna delovna mesta in nenehno povečujemo število zaposlenih. V letu 2017 smo ustvarili 410 novih zaposlitev.

Zavedamo se, da lahko naši sodelavci na delovnih mestih rastejo le tako, da jim ponudimo novo znanje in spretnosti. V letu 2017 se je vsaj ene oblike izpopolnjevanja znanja ali usposabljanja udeležilo  3722 Lekovih sodelavcev, skupaj so opravili kar 192.276 izobraževalnih ur.

V programih "A prideš" in "Vodja+" organiziramo delavnice za vse zaposlene in vodje, na katerih v manj formalnem okolju odpiramo zanimive teme in se skupaj učimo tako za delo kot življenje.

Z neformalnimi programi mentorstva, uvajanjem novozaposlenih in samo naravo dela spodbujamo sodelovanje in hkrati prenos znanja med sodelavci iz različnih generacij, različnih strok ter tudi različnih kultur (delo v mednarodnih projektnih timih).

Na slovenskem trgu dela smo že peto leto zapored uvrščeni med najbolj ugledne delodajalce v Sloveniji po raziskavi zaposlitvenega portala Mojedelo.com, kar potrjuje naša prizadevanja za izgradnjo spodbudnega in kakovostnega delovnega okolja.  

V letu 2017 smo se uvrstili tik pod vrh raziskave Privlačnost delodajalcev, v katero je bilo vključenih 100 največjih podjetij glede na število zaposlenih in celotne prihodke. Raziskavo izvajata podjetji Competo in Stratkom.V partnerstvu s strokovnimi organizacijami

Tesno smo vpeti v slovenski razvojno-raziskovalni prostor in naši dosežki so plod sodelovanja slovenske znanosti. Podjetja in raziskovalne ustanove so naši naravni partnerji v razvoju znanosti, bazičnih znanj in aplikativnih rešitev; skupaj ustvarjamo gospodarski napredek in zagotavljamo trajno rast družbene blaginje.

Naši partnerji v slovenskem prostoru so: Fakulteta za farmacijo, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Inštitut Jožef Stefan, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Medicinska fakulteta, Fakulteta za matematiko in fiziko, Fakulteta za strojništvo, Biotehnična fakulteta, Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, Veterinarska fakulteta in drugi.

Sodelujemo tudi v več domačih in mednarodnih programih skupaj z raziskovalnimi ustanovami in drugimi podjetji, med njimi tudi v programu »Nova generacija bioloških zdravil« (BioPharm.Si), ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski sklad za regionalni razvoj. Lek je v programu strateški partner, naša vloga pa je usmerjena v razvoj visokotehnoloških rešitev za hitrejšo, stroškovno učinkovito in varnejšo proizvodnjo bioloških učinkovin. Konzorcijskim partnerjem v projektu omogočamo preizkušanje prototipov v industrijskem okolju ter svetujemo in usmerjamo druge partnerje pri načrtovanju in razvoju novih tehnologij, izdelkov in storitev v smeri potreb biofarmacevtske industrije.

V letu 2019 smo zaključili štiri leta trajajoči evropski konzorcijski projekt »Izdelava novega procesa izolacije proteinov za biološka zdravila«, v sklopu katerega smo razvili in uvedli visoko produktiven, stroškovno učinkovit in okoljsko prijazen proces za čiščenje monoklonskih protiteles. Projekt smo pripravili skupaj s šestimi drugimi partnerji in je bil v okviru Evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (Horizon 2020), največjega raziskovalno-inovacijskega programa EU, izbran za sofinanciranje s strani Evropske komisije.

Uspešnost dela v razvoju potrjujejo tudi številna priznanja našim strokovnjakom za izjemne in trajne znanstvene ter poslovne dosežke, in sicer tako znotraj Sandoza in Novartisa kakor v širšem družbenem okolju, tudi na nacionalni ravni: