Lekovi strokovnjaki prejeli zlato nacionalno priznanje za inovacijo

  • Gospodarska zbornica Slovenije je ob dnevu inovativnosti podjetju Lek podelila zlato nacionalno priznanje za inovacijo. 
  • Priznanje je prejela Lekova inovacija, ki prinaša prednosti za bolnike, natančneje za otroke, saj so razvili obliko antibiotika, ki otrokom omogoča lažje zaužitje, staršem pa lažje ravnanje z zdravilom.
  • Lekovi strokovnjaki so v 15 letih, odkar Gospodarska zbornica Slovenije podeljuje nacionalna priznanja za inovacije, prejeli devet zlatih priznanj. 
27. 9. 2017

Gospodarska zbornica Slovenije je na dnevu inovativnosti z naslovom »Uresničujem sanje« podelila nacionalna priznanja za najbolj inovativna podjetja in inovatorje v podjetjih ter javnih raziskovalnih zavodih. V nacionalnem finalu so podelili 12 zlatih, 25 srebrnih in 1 eno posebno priznanje. Zlato priznanje so prejeli tudi Lekovi strokovnjaki z inovacijo za otrokom prijaznejši antibiotik v obliki hitroraztapljajoče se tablete, ki vsebuje učinkovini amoksicilin in klavulansko kislino.

Nagrade za najboljše inovacije na nacionalni ravni so najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij. Letos se je na nacionalnem izboru za inovacijo pomerilo 38 kandidatov. Gospodarska zbornica Slovenije nacionalna priznanja podeljuje 15 let, že 21 let pa mineva od prve regionalne podelitve. Na regionalni podelitvi v osrednjeslovenski regiji sta dva izuma, ki so ju prispevali Lekovi strokovnjaki, letos že prejela priznanje, eden od njiju pa si je nagrado prislužil še na nacionalni ravni. Lekovo inovatorsko skupino, ki je prejela zlato priznanje, sestavljajo vodja inovacije Rok Starič in člani Petra Perhavec, Dejan Krajcar, dr. Marko Oblak, dr. Mateja Šikovec, Urška Korošec in Lidija Pušnik Verdnik. Razvili so novo, otrokom prijazno obliko antibiotika z učinkovinama amoksicilin in klavulansko kislino. Vemo, da otroci težko požrejo večje tablete, zdravilo v obliki tekočine pa se lahko nenatančno dozira. Ekipa vrhunskih Lekovih strokovnjakov se je zato lotila raziskovanja in sestavljanja bolj prijazne farmacevtske oblike. Z inovativnim pristopom so razvili hitroraztapljajočo se tableto, ki omogoča lažje ravnanje z zdravilom, bolj natančno odmerjanje in lažje shranjevanje – ne v hladilniku, poleg tega pa je boljšega okusa. Vse naštete prednosti prispevajo tako k lažjemu zaužitju zdravila za otroke kot k bolj ustreznemu ravnanju z zdravilom za starše. Vodja inovatorske ekipe Rok Starič je po prevzemu nagrade povedal: »Lek je že desetletja zavezan razvoju, zato nas veseli, da je naša dodana vrednost prepoznana tudi v širšem okolju v Sloveniji in da je GZS našo inovacijo uvrstila med najboljše. Prejeta nagrada je tudi dokaz, da pri svojem delu vseskozi iščemo inovativne rešitve in nadgradnje, ki prinašajo koristi za bolnike.«

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2016 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2016 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov in prizadevamo si, da bi jih dosegli milijardo. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. Sandoz je na Twitterju. 

Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global (povezava je zunanja).
Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2016 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 48,5 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com