Lekovi znanstveniki ponovno prejemniki najvišjih priznanj za inovacije

  • Družba Lek, članica skupine Sandoz, je  prejemnica zlatega in bronastega nacionalnega priznanja za inovativne  dosežke, ki jih podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. 
  • Zlato nacionalno priznanje je družba  prejela za razvoj raztopine za injiciranje Sugamadeks, ki se uporablja za  prekinitev blokade živčno-mišičnega prenosa po anestezijah. Bronasto priznanje  so si prislužili za razvoj novega postopka proizvodnje kalijevega klavulanata.
  • Lek, član skupine Sandoz, je že vrsto let ena najbolj inovativnih družb v  Sloveniji. Lekovi strokovnjaki so v 21 letih, odkar Gospodarska zbornica  Slovenije podeljuje nacionalna priznanja za inovacije, prejeli skupno 14 zlatih  priznanj.
20. 9. 2023

Včeraj je  Gospodarska zbornica Slovenije podelila nagrade za najboljše inovacije v  državi. Na Dnevu inovativnosti, ki je potekal na Brdu pri Kranju, je družba Lek  med 46 najboljšimi inovacijami na nacionalni ravni prejela zlato in bronasto  priznanje.

Inovativnost in razvoj sta v središču delovanja družbe Lek. Tudi zadnje naložbe so usmerjene v širitev razvojnih zmogljivosti in krepijo vlogo Slovenije kot ene ključnih Sandozovih lokacij za razvoj generičnih in podobnih bioloških zdravil. »Okolje, v katerem posluje farmacevtski sektor, se hitro spreminja. Zato uspešna podjetja svoja sredstva usmerjajo v raziskave, visokotehnološke rešitve, razvoj sodobnih zdravil in predvsem v povečevanje njihove dostopnosti za bolnike. Veseli me, da k temu s svojim izjemnim delom pomembno prispevajo tudi znanstveniki iz Slovenije,« je ob podelitvi povedal Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka d.d. in predsednik Sandoza Slovenija.

Z zlatim nacionalnim priznanjem je bila nagrajena inovacija Sugamadeks, raztopina za injiciranje, ki se uporablja za prekinitev blokade živčno-mišičnega prenosa po anestezijah. Ta kompleksna učinkovina se pridobiva z izjemno zahtevno sintezo in predstavlja izziv za razvoj varnega, učinkovitega in kakovostnega farmacevtskega izdelka. Špela Zakšek, projektna vodja iz Razvojnega centra Slovenija, je ob tem povedala: »Priznanje je velika potrditev večletnega truda, ki smo ga v Razvojnem centru Slovenija vložili v razvoj tega izjemno kompleksnega izdelka. Z inovativnimi razvojnimi pristopi so naši strokovnjaki med prvimi razvili ter uspešno registrirali to generično zdravilo in s tem bolnikom po vsem svetu omogočili hiter dostop do varnega, učinkovitega ter kakovostnega generičnega zdravila.«

Bronasto nacionalno priznanje je prejela uspešna uvedba  novega postopka proizvodnje kalijevega klavulanata, s katero smo pomembno  prispevali k energetski učinkovitosti ter varovanju okolja in zdravja zaposlenih. »Inovacija je plod inovacijske kulture v podjetju in timskega dela. V Leku nenehno spodbujamo kulturo inoviranja in stalnih izboljšav, preko katerih skušamo posodobiti svoje procese ter jih narediti prijaznejše do sodelavcev, zmanjšati porabo energije in vplive na okolje, « je povedal Peter Pečelin, vodja Izolacije kalijevega klavulanata v Antiinfektivih Lendava.

* * *

Lek,član skupine Sandoz, je prva in najstarejša farmacevtskadružba v Sloveniji, kjer razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna terkakovostna generična in podobna biološka zdravila, namenjena bolnikom po vsemsvetu. Pri delu nas vodijo visoki etični standardi, inovativno razmišljanje inprebojni dosežki naših vrhunskih strokovnjakov. Z več kot 3700 sodelavci žedesetletja dejavno soustvarjamo slovenski, evropski in svetovnirazvojno-raziskovalni prostor. Gradimo kulturo odprtega dialoga in ponosno terodgovorno nosimo naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji. 

Sandoz
Novartisova divizija Sandoz je vodilna družba na svetu med generičnimi inpodobnimi biološkimi zdravili. Naše poslanstvo je premikati meje za bolnike zrazvijanjem in trženjem novih, cenovno dostopnih zdravil. Naš cilj je postativodilna in najbolj cenjena generična farmacevtska družba na svetu. Naš široknabor izdelkov obsega visokokakovostna zdravila, ki pokrivajo vsa glavnaterapevtska področja.

* * *

Vsporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovediobsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno navoljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bibili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Gregorja Makuca
Korporativne zadeve
Lek farmacevtska družba d.d.
telefon: 01 580 22 43
gregor.makuc@sandoz.com