Preglova nagrada za izjemne dosežke v znanosti dr. Zdenku Časarju iz Leka, člana skupine Sandoz

  • Na slavnostni akademiji ob 70-letnici Kemijskega inštituta so podelili nagrade za izjemne dosežke v zadnjih petih letih. Med prejemniki tudi dr. Zdenko Časar iz Leka, člana skupine Sandoz.
  • V Leku, članu skupine Sandoz, že 70 let tesno sodelujejo z akademsko sfero ter tako soustvarjajo razvoj znanja in znanosti. To pomembno vpliva na celotno gospodarsko okolje, saj je perspektiva naše države v znanju.
  • Lek, član skupine Sandoz, in Kemijski inštitut povezuje več desetletij tvornega sodelovanja pri številnih znanstvenih projektih.
8. 6. 2016

Na slavnostni akademiji ob 70-letnici Kemijskega inštituta so v torek, 7. junija, podelili nagrade za izjemne dosežke v znanosti. Dr. Zdenko Časar iz Razvojnega centra Slovenija v Leku, članu skupine Sandoz, je prejel Preglovo nagrado za izjemne dosežke na področju kemije in sorodnih ved v zadnjih petih letih.

»To izjemno priznanje je plod vrhunskega dela vseh raziskovalnih timov v Leku, članu skupine Sandoz, in dolgoletnega tvornega sodelovanja s Kemijskim inštitutom, iz katerega so zrasli številni uspešni in inovativni znanstveni projekti. S Kemijskim inštitutom nas združuje tudi praznično leto, saj letos tudi Lek, član skupine Sandoz, obeležuje 70 let delovanja. Tako je priznanje eden pomembnih delčkov v mozaiku letošnjega jubilejnega leta,« je povedal dr. Zdenko Časar, vodja analitike prototipov v Razvojnem centru Slovenija v Leku, članu skupine Sandoz.       

Dr. Zdenko Časar je eden vodilnih raziskovalcev tako v Leku kakor v Sandozu in Novartisu. Je prejemnik treh zlatih priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Slovenije v letih 2012, 2013 in 2015, prejemnik nagrade VIVA za vrhunske znanstvene dosežke v Novartisu za leto 2010 ter priznanja »Inovator leta za leto 2008« v Leku, članu skupine Sandoz. Dr. Časar je objavil številne znanstvene članke v vodilnih svetovnih revijah s področja kemije in je tudi soizumitelj 48 podeljenih patentov v zadnjem petletnem obdobju. Komisija za podelitev Preglovih nagrad je v vlogi in opusu dr. Zdenka Časarja prepoznala prodornega raziskovalca, ki s svojo znanstveno odličnostjo in originalnostjo pomembno prispeva k razvojno-raziskovalnemu delu v farmacevtski industriji. Ob tem pa si močno prizadeva povezovati svoje aktivnosti z akademsko sfero. 

V Leku, članu skupine Sandoz, že sedem desetletij tesno sodelujejo z akademsko sfero ter tako soustvarjajo razvoj znanja in znanosti pri nas. V skupnih projektih oblikujejo nove vsebine študijskih programov, vse več je magistrskih in doktorskih del, ki vnašajo interdisciplinarno obravnavo tematik, povezujejo tehnične novosti z ekonomsko učinkovitostjo. Tako vstopajo v evropske programe in strategijo pametne specializacije, kar prinaša nove zaposlitvene možnosti za mlade in ustvarjanje novih delovnih mest. To pomembno vpliva na celotno gospodarsko okolje, saj je perspektiva naše države v znanju in razvoju gospodarskih panog z visoko dodano vrednostjo.

»V letošnjem letu praznujemo 20 let Novartisa in 70 let Leka, člana skupine Sandoz. To pomembno leto plemenitimo z različnimi novimi projekti in aktivnostmi za razvoj znanj, inovacij in  talentov, kot so pripravništva za mlade strokovnjake, mentoriranje akademskih del, spodbujanje inovativnosti, sodelovanje pri projektih EU, organizacija Regijskega BioCampa. V sodelovanju s Kemijskim inštitutom smo zasnovali projekt izmenjave strokovnjakov in tako še tesneje povezujemo akademsko sfero in gospodarstvo,« je povedala dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz.  

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visokokakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih antiinfektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil. 

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com