Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kronična ledvična bolezen

Kronična ledvična bolezen je sorazmerno pogosta, saj jo ima vsaj eden od desetih odraslih ljudi.1 V Sloveniji ocenjujejo, da ima zgodnjo stopnjo ledvične bolezni okoli 180.000 odraslih.2 Zaradi hitrega naraščanja bolezni in povečane smrtnosti naj bi bila KLB leta 2040 peti najpogostejši vzrok smrti.

Kronična ledvična bolezen (KLB) je strokovno opredeljena kot okvara ledvičnega delovanja, ki traja več kot tri mesece in se kaže kot:

 • zmanjšanje ledvičnega delovanja (ocena glomerulne filtracije (oGF) pod 60 ml/min/1,73 m2),
 • izločanje beljakovin z urinom (proteinurija ali albuminurija),
 • izločanje rdečih krvničk z urinom (eritrociturija),
 • spremembe ledvic, vidne na ultrazvoku ledvic ali s preiskavami vzorca ledvičnega tkiva.

Kronična bolezen ledvic je lahko vzrok za visok krvni tlak, slabokrvnost (anemijo), šibke kosti, slabo prehranjenost in poškodbe živčevja. Poleg tega poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Posebej pogosta je pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in znano boleznijo srca in ožilja.

Z zdravim načinom življenja lahko bolezen zelo upočasnimo. Na nekatere druge dejavnike tveganja pa ne moremo vplivati, npr. na ledvično bolezen v družini, starost, urološke bolezni ali avtoimunsko vnetje ledvičnega tkiva.

Kot vse kronične bolezni tudi kronična ledvična bolezen zelo vpliva na kakovost življenja posameznika in njegovo zdravje.

Pet stopenj kronične ledvične bolezni in z njimi povezani simptomi

KLB se meri s stopnjami od 1 do 5. Stopnje so določene z oceno glomerulne filtracije (oGF), izračunom, ki meri, kako ledvice delujejo oziroma opravljajo svojo nalogo filtriranja krvi. Spremljanje oGF je preprosto, saj je preiskava vključena med rutinske preiskave krvi.

Stopnja 3 KLB je pogosto razdeljena na stopnji 3a in 3b. Stopnje KLB od 1 do 3a spadajo med  »zgodnje stopnje«, stopnje od 3b do 5 pa v »pozne stopnje« kronične ledvične bolezni.

Večina ljudi na zgodnji stopnji kronične ledvične bolezni skoraj nima težav. Pravilno zdravljenje na zgodnji stopnji lahko prepreči KLB ali upočasni napredovanje bolezni. S tem se zniža tveganje za druge zaplete. Zadoščajo ukrepi, kot so zdrav življenjski slog, posebna dieta z omejitvijo soli (natrija, kalija, fosfatov) in beljakovin ter ustrezna zdravila. Vaš zdravnik ali dietetik vam bo razložil, kateri hrani se morate izogibati in katero lahko uživate.

Na pozni stopnji kronične ledvične bolezni pa je delovanje ledvic zelo zmanjšano. Ledvice so že izgubile sposobnost opravljanja svojih funkcij, zato se v krvi nalagajo odvečna voda in odpadne snovi iz telesa. To se strokovno imenuje uremija.

Na pozni stopnji KLB je pomembno narediti vse, da se napredovanje bolezni do popolne odpovedi ledvic upočasni. Ko je delovanje ledvic tako zmanjšano, da znaša samo 10–15 % normalnega delovanja ledvic, govorimo o odpovedi ledvic.4 Takrat je treba začeti razmišljati o nadomestnem zdravljenju ledvic in preučiti možnosti, ki so na voljo (dializa oziroma presaditev ledvic).

Zgodnje odkrivanje kronične ledvične bolezni 

S pravočasnimi ukrepi in zdravljenjem je mogoče preprečiti nastanek bolezni srca in ožilja ter zmanjšati napredovanje ledvične bolezni in umrljivost. Na kronično ledvično bolezen je treba pomisliti in jo aktivno iskati pri vseh, ki imajo dejavnike tveganja za kronično ledvično bolezen (npr. pri ljudeh s sladkorno boleznijo, zvišanim krvnim tlakom, drugimi boleznimi srca in ožilja, sorodnikih oseb s kronično ledvično boleznijo, pri starejših od 50 let, kadilcih in debelih ljudeh).

Priporoča se, da se enkrat na leto opravijo spodnje preiskave za zgodnje odkrivanje kronične ledvične bolezni:

 • Meritve krvnega tlaka
 • Krvni tlak nad 140/90 mmHg je previsok in je že lahko znamenje ali posledica kronične ledvične bolezni.
 • Preiskava urina
 • Iščejo se beljakovine v urinu (strokovni izraz je »proteinurija« ali »albuminurija«). Pregleda se srednji curek drugega jutranjega seča. Izločanje beljakovin se lahko prehodno poveča tudi po večjem telesnem naporu ali vročini.
 • Določitev koncentracije kreatinina v krvi

Iz kreatinina se izračuna oziroma oceni hitrost čiščenja krvi v ledvicah. Strokovni izraz za to je »ocena glomerulne filtracije«, v izvidih je označeno kot »oGF«. Če vsaj dvakrat v treh mesecih ugotovijo, da je ocena glomerulne filtracije zmanjšana pod 60 mililitrov v minuti, je prisotna ledvična okvara.

Preprečevanje kronične ledvične bolezni

Z zdravim načinom življenja je mogoče preprečiti nastanek kronične ledvične bolezni in zaplete na srcu in ožilju. Pri tem so uspešni isti ukrepi zdravega življenjskega sloga kot pri preprečevanju nastanka bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in debelosti:

 • jejmo čim manj slano hrano in čim manj živalskih maščob,
 • jejmo veliko sadja in zelenjave ter malo mesa,
 • vzdržujmo normalno telesno težo,
 • vsak dan bodimo vsaj 30 minut telesno dejavni (intenzivna hoja, tek, kolesarjenje,
 • plavanje in podobno),
 • prenehajmo kaditi.

Če se kljub temu razvije kronična ledvična bolezen, jo je s preventivnimi pregledi mogoče zelo zgodaj odkriti in ustrezno zdraviti, s tem pa ohraniti tudi zdravo srce in ožilje.

Zdravljenje kronične ledvične bolezni 

Zelo pomembna ukrepa sta ureditev krvnega tlaka in zmanjšanje izločanja beljakovin z urinom. Na ta način lahko zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo zaplete na srcu in ožilju.

Priporočene vrednosti krvnega tlaka so pod 140/90 mmHg. Predpisujejo se zdravila, ki sočasno zmanjšujejo tudi izločanje beljakovin. Ta zdravila so iz skupin zaviralcev ACE in/ali inhibitorjev receptorjev za angiotenzin II (sartanov). Če eno zdravilo ni dovolj, je treba uvesti še drugo ali celo tretje zdravilo za znižanje krvnega tlaka. Krvni tlak je mogoče dobro urediti, saj je na voljo veliko zdravil. Za znižanje krvnega tlaka je treba istočasno tudi zmanjšati vnos soli s hrano.

Zelo pomembna je tudi normalna koncentracija krvnih maščob. Svetuje se zdrava in uravnotežena prehrana brez živalskih maščob. Če s prehrano ne dosežemo zastavljenih ciljnih vrednosti maščob v krvi, se dodajo zdravila.

Osebam s sladkorno boleznijo upočasnijo nastanek ledvične bolezni vsi zgoraj našteti ukrepi (uravnani krvni tlak in maščobe v krvi) ter dobro uravnavanje vrednosti glukoze v krvi.

Kajenje pospeši nastanek ledvične odpovedi in okvarja srce in ožilje, zato se absolutno odsvetuje.

Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.