Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Ledvične bolezni

Kako delujejo ledvice?

Zdravje ledvic je zelo odvisno od tega, koliko pozornosti jim namenjamo. Ta organ ima v telesu vrsto nalog:  čiščenje krvi in odstranjevanje presnovkov ter odvečne vode iz telesa, vzdrževanje ravnovesja kemičnih snovi (elektrolitov in kislin) in uravnavanje krvnega tlaka, zato so tesno povezane z našim zdravjem.

Pri slabem delovanju ledvic se v telesu nabirajo snovi, ki škodujejo skoraj vsem organom in privedejo do pospešenega staranja tkiv ter organov, zaradi česar je življenje ledvičnih bolnikov lahko bistveno krajše kot pri njihovih vrstnikih. Skrb za ledvice je zato treba uvrstiti na prednostni seznam, sploh če vam je zdravnik povedal, da je delovanje vaših ledvic že okrnjeno.

Najpomembnejša naloga ledvic je filtracija krvi. S filtriranjem ledvice iz krvi odstranjujejo odpadne snovi in odvečno vodo 24 ur na dan. Poleg tega uravnavajo količino elektrolitov (natrij in kalij) ter hranil (glukoze), ki jih potrebuje naše telo. Odvečna voda in odpadne snovi se iz telesa izločijo z urinom. V ledvicah se izločajo tudi hormoni, ki pomagajo uravnavati krvni tlak, nastanek rdečih krvničk in vzdržujejo močne kosti.

Delovanje ledvic vpliva na druge telesne sisteme. Tesno so povezane s srcem in poškodba enega organa lahko povzroči poškodbo drugega organa.

Zelo pomembno je, da ledvične bolezni odkrijemo zgodaj. Pri tem sta v pomoč analiza urina in določitev serumskega kreatinina. Te preiskave so smiselne pri vseh odraslih bolnikih:

  • s sladkorno boleznijo,
  • z zvišanim krvnim tlakom,
  • z znanimi srčno-žilnimi boleznimi,
  • ki so  debeli,
  • ki imajo  bližje sorodnike  z ledvično boleznijo.

Kar pri dveh od treh bolnikov s  kronično ledvično boleznijo je le-ta  posledica sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka.2

Potek ledvične bolezni je običajno neboleč. Dokler se ne pojavijo hujši zapleti, se večina bolnikov ne zaveda, da so njihove ledvice okvarjene. Z zdravim življenjskim slogom in zdravljenjem z zdravili lahko napredovanje ledvične bolezni upočasnimo in s tem preprečimo končno ledvično odpoved ter zaplete ledvične bolezni, kot sta srčno popuščanje ali možganska kap.

Vrsta ledvične bolezni

Ledvična bolezen je lahko akutna ali kronična.

Nenadna ali akutna ledvična bolezen nastane hitro, v nekaj urah ali dnevih. Prehodno je lahko potrebno dializno zdravljenje, vendar se običajno stanje popravi v nekaj mesecih.

Kronična ledvična bolezen (KLB)

nastaja počasi, nekaj let, zaradi različnih okvar ali vnetja, kar vodi v slabšanje deloavnja ledvic. Če je ne zdravimo, se odpadne snovi kopičijo v krvi, kar privede do slabosti in zastrupitve. Kronična ledvična bolezen se ne popravi, z ukrepanjem lahko samo upočasnjujemo napredovanje bolezni. Če ledvice popolnoma odpovedo, je potrebna dializa ali presaditev ledvice.

Kronična ledvična bolezen je relativno pogosta, saj jo ima vsaj eden od desetih odraslih ljudi.1 V Sloveniji ocenjujejo, da ima zgodnjo stopnjo ledvične bolezni okoli 180.000 odraslih.2 Zaradi hitrega naraščanja bolezni in povečane smrtnosti naj bi bila kronična ledvična bolezen leta 2040 peti najpogostejši vzrok smrti.3

Več informacij o kronični ledvični bolezni je na voljo tukaj.

Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.