Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravljenje depresije

Pri soočanju z depresijo naj vas ne bo strah stopiti v stik z zdravnikom – na voljo so številne vrste zdravljenja. Ker se vam bo vaš prvi obisk pri zdravniku morda zdel težaven, vam bo v pomoč, če si boste vnaprej zapisali, kaj vas še posebej bremeni ali moti. Nekaterim je tudi lažje, če jih na obisku spremlja družinski član ali prijatelj.

Zdravnik bo pričel s pogovorom, nato bo sledil še pregled. O svojih simptomih in tem, kako vaše težave vplivajo na vaše vsakodnevno življenje, se z zdravnikom pogovorite čim bolj odkrito.

Izbira zdravljenja je odvisna od rezultatov testov. Na voljo so številna zdravila za zdravljenje depresije, ki jih imenujemo antidepresivi, in psihoterapevtske oblike zdravljenja.

Pri blagi depresiji morda zadošča psihoterapija, bolnikom s srednje izrazito ali hujšo obliko  depresije pa lahko pomaga le zdravljenje z antidepresivi, tudi v kombinaciji s psihoterapijo. Najboljše rezultate običajno zagotavlja kombinacija obeh metod, pri čemer zdravila odpravljajo  simptome, psihoterapija pa bolnici ali bolniku pomaga, da se lažje spopada s težavami.

Preverite, kako lahko sami pripomorete k zdravljenju.

Zdravila

Obstajajo številna zdravila z različnimi načini delovanja glede na vrsto in stopnjo resnosti depresije. Vaš zdravnik vam lahko razloži, katero zdravilo proti depresiji je najprimernejše za vaše stanje.

Zelo pomembno je, da strogo upoštevate zdravnikova navodila in ne prekinete procesa zdravljenja. Zdravila proti depresiji morate jemati ves čas zdravljenja v predpisanem odmerku. Novejši antidepresivi so varna zdravila, bolniki jih praviloma dobro prenašajo; v primeru, da se pojavijo neželeni učinki, ti večinoma izzvenijo v nekaj dneh, redkeje pa so prisotni dalj časa. Zato je treba vztrajati pri rednem jemanju zdravil.

Običajen potek depresivne epizode

Na spodnji shemi so prikazane značilne faze depresije in povprečno trajanje vsake stopnje zdravljenja.

Vir: Reischies F, Otte C, CME Fortb. Depression, Neuro-Depesche (2014) based on Kupfer DJ, Long-term
treatment of depression, J Clin Psych 1991;52 (suppl 5):28-34 

 • Akutno zdravljenje:
  Cilj je odprava vseh simptomov depresije. Treba je upoštevati, da se antidepresivni učinek opazi šele po 2 do 3 tednih po začetku zdravljenja (terapevtski odziv). Zaradi tega zdravljenja ne smete prekiniti, če izboljšanja ne opazite takoj. Tudi če kmalu začutite izboljšanje, lahko pride do ponovnega poslabšanja depresije. Zaradi tega morate še naprej jemati zdravilo tako, kot vam ga je predpisal zdravnik.
 • Vzdrževalno zdravljenje:
  Ko se vaši simptomi ublažijo in/ali izginejo, boste še 4 do 9 mesecev nadaljevali zdravljenje z antidepresivi, in sicer praviloma v istem odmerku. Cilj zdravljenja v tej fazi  je preprečiti ponovno poslabšanje depresije, do katerega lahko pride, tudi če se vaše stanje začasno izboljša (strokovni izraz za začasno izboljšanje zdravstvenega stanja je remisija). Zaradi tega se morate še naprej strogo držati načrta zdravljenja.
 • Nadaljevalno zdravljenje:
  Cilj zdravljenja v tej fazi je preprečiti ponovitev depresije. Pri ponavljajočih se depresivnih epizodah je potrebno preventivno zdravljenje z zdravili, ki lahko traja eno leto ali več.

Psihoterapija

Pri zdravljenju depresije se kot glavna oblika zdravljenja uporablja pogovorna terapija. Včasih jo kot dopolnitev spremlja vedenjska terapija. Vključene so lahko tudi druge metode, npr. tehnike sproščanja (avtogeni trening, meditacija), glasbena ali likovna terapija.

Cilj pogovorne terapije je ugotoviti morebitne vzroke za vašo depresijo, katere okoliščine so jo verjetno sprožile, zakaj ste še vedno depresivni in kaj vam lahko pomaga izboljšati vaše stanje. Na ta način boste dobili globlji vpogled v svoje težave in se naučili, kako jih bolje obvladovati. Med terapevtskimi seansami boste morda dobili določene naloge, ki jih boste morali opraviti. V številnih znanstvenih študijah so dokazali, da je pogovorna terapija učinkovit način za zdravljenje depresije.

Vedenjska terapija je namenjena učenju, kako biti uspešnejši s svojimi dejanji in kako spremeniti vedenjske vzorce, ki so prispevali k razvoju vaše depresije ali pa so njena posledica.

Cilj psihoterapije je zdraviti ali blažiti duševne bolečine, zagotavljati pomoč v kriznih okoliščinah, spremeniti moteča vedenja in odnose ter izboljšati osebni razvoj in zdravje. Med terapijo se ob pogovoru in delovanju osredotočate na izkušnje iz svoje preteklosti in njihove učinke na vaše trenutno stanje ter njihov pomen za vaše stanje.

Recenzent: asist. prim. Dragan Terzič, dr. med., specialist psihiatrije

Če ste v stiski ali razmišljate o samomoru, pokličite!
Klic v duševni stiski Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana:  (01) 520-99-00  (med 19.00 in 7.00 uro)
Telefon za otroke in mladostnike TOM: 116 111 (med 12.00 in 20.00 uro)

Vira:

 • 1. Dernovšek MZ, Gorenc M, Jeriček H. Ko te strese stres: Kako prepoznati in zdraviti stresne, anksiozne in depresivne motnje. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije; 2006.
 • 2. Depression in adults: treatment and management. NICE guideline 2017
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.