Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kako lahko sami prispevate k uspehu zdravljenja?

Zdravljenje bo uspešnejše, če boste aktivno sodelovali v procesu. S tem boste dobili občutek večjega nadzora nad klinično sliko in svojimi simptomi ter se počutili bolje. Aktivno sodelovanje lahko vključuje naslednje:

  • Posvetujte se z zdravnikom, ki vas lahko zdravi. Nobenega razloga ni, da bi občutili sram ali krivdo. Nenazadnje se vsak, ki se sooča na primer z bolečinami v hrbtu, brez obotavljanja odpravi k zdravniku, zakaj se ne bi tudi vi.
  • Upoštevajte, da zdravljenje zahteva svoj čas. Svojega zdravnika redno obveščajte o svojem napredku.
  • Ohranjajte družabne stike. Obdani z ljudmi in v skupini se boste počutili manj osamljene in posledično bolje.
  • Načrtujte aktivnosti. Druženje s prijatelji, nova pričeska ali priprava obroka vam lahko pomagajo pozabiti na vaše težave in izboljšati stanje vašega duha.
  • Težave je lažje reševati v skupini. Sprejmite ponujeno podporo prijateljev in družine ali pa se pridružite skupini za samopomoč, če vam to ustreza.
  • Nadaljujte s svojim delom, vendar se ne naprezajte preveč, poleg tega pa poskrbite, da boste imeli dovolj časa zase in za svoje hobije. Ohranjanje stika s sodelavci, sledenje vsakodnevni rutini in občutek, da ste nekaj dosegli, imajo močno podporno vlogo pri zdravljenju depresije.
  • Poskrbite za redno gibanje. npr. sprehode na svežem zraku, kratke kolesarske izlete, telovadbo, jogo ... Med fizičnimi dejavnostmi se v možganih sproščajo živčni prenašalci (endorfini), ki se imenujejo tudi hormoni sreče.
  • Alkohol uživajte v majhnih količinah ali pa se mu odrecite. Alkohol ima slabilen učinek na zmogljivost možganov in lahko povzroči poslabšanje depresije.
Pomembno je, da depresijo jemljete resno in naredite prve korake v smeri zdravljenja. Aktivno vključevanje v lastno zdravljenje pomaga pri procesu zdravljenja in vpliva na dobro počutje.

Samoocenjevalni vprašalnik za depresijo

Recenzent: asist. prim. Dragan Terzič, dr. med., specialist psihiatrije

Če ste v stiski ali razmišljate o samomoru, pokličite!
Klic v duševni stiski Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana:  (01) 520-99-00  (med 19.00 in 7.00 uro)
Telefon za otroke in mladostnike TOM: 116 111 (med 12.00 in 20.00 uro)

Vira:

  • 1. Dernovšek MZ, Gorenc M, Jeriček H. Ko te strese stres: Kako prepoznati in zdraviti stresne, anksiozne in depresivne motnje. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije; 2006.
  • 2. Depression in adults: treatment and management. NICE guideline 2017
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.