Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Levkemije

Kaj je levkemija?

Levkemija je rakasta bolezen celic (krvni rak). Zanjo je značilno nenadzorovano pomnoževanje belih krvničk (levkocitov) in njihovih predstopenj, tj. nezrelih oblik celic pri akutnih ter zrelejših oblik pri kroničnih levkemijah. Namesto normalnih levkocitov se v kostnem mozgu v velikem številu tvorijo nefunkcionalne celice, ki se nato sproščajo v kri ter lahko prenesejo v  katerikoli organ v telesu (bezgavke, vranico, jetra, kožo …). Zaradi čezmernega pomnoževanja omenjenih celic v kostnem mozgu se posledično zmanjšuje normalno nastajanje preostalih krvnih celic.

Slika 1: Shematska primerjava krvi zdrave osebe in bolnika z levkemijo

Kako pogoste so levkemije?

Pogostost levkemij narašča s starostjo. Do 60. leta starosti zboli od 1 do 5 oseb na 100.000 prebivalcev, po 70. letu starosti pa se število zbolelih zveča za 3- do 4-krat.

Kakšni so znaki oz. simptomi levkemije?

Simptomi oz. znaki bolezni so večinoma posledica odpovedi kostnega mozga ali razrasti rakavih celic v organe (bezgavke, jetra, vranica). V ospredju je navadno nastanek splošnih simptomov, kot so: nenadno nastala in hitro napredujoča utrujenost, hujšanje, izguba apetita, nočno potenje, povišana telesna temperatura z mrzlico v večernem času. Ob nižjem številu trombocitov je prisotna večja nagnjenost k nastanku modric in krvavitev. Število belih krvničk je lahko ob odkritju bolezni znižano, ob čemer so prisotne pogostejše okužbe (pljučnice, vnetje sečil), ali povišano. Veliko število levkocitov lahko ovira pretok krvi po malih krvnih žilah zaradi povečane gostote krvi. Neredko ima bolnik pridružene bolečine v kosteh, občutek napetosti v trebuhu (povečana jetra ali vranica), zatipa si lahko povečane bezgavke (večinoma prvi znak kronične limfocitne levkemije).

Slika 2: Splošni znaki oz. simptomi kroničnih in akutnih levkemiji (Foto by) Սահակ / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Prispevek je pripravila Jasmina Hauptman, dr. med., spec. hematologije.

Viri:

  • 1. Akutne in kronične levkemije. http://www.drustvo-bkb.si/o-krvnih-boleznih/akutne-in-kronicne-levkemije/ (dostop 20.5.2020)
  • 2. Overview of the treatment of chronic lymphocytic leukemia http://www.uptodate.com/ (dostop 20.5.2020)
  • 3. Zver S.: Smernice za odkrivanje in zdravljenje kronične limfatične levkemija; Zdrav Vestn 2010;
  • 4. Preložnik Zupan I. Slovenska priporočila za obravnavo kronične mieloične levkemije. Zdrav Vestn. 2018;87(3–4):191–212.
  • 5. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Auer_rods.PNG (dostop 4.6.2020)
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.