Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Okužbe

Okužba (ali infekcija) je vdor škodljivega mikroorganizma v telo. Prisotni škodljivi mikroorganizmi ne povzročajo vedno bolezni.

Na površini naše kože in sluznic so stalno prisotni številni mikroorganizmi, ki nam ne škodujejo, ampak celo koristijo (npr. pri prebavi, preprečevanju vdora škodljivih mikroorganizmov …) in jih imenujemo mikrobiota. Včasih pa se zgodi, da mikrobi, ki so že v telesu, na njegovi površini ali vanj zaidejo, izzovejo bolezen. Našemu obrambnemu sistemu velikokrat uspe, da nas ubrani pred povzročitelji bolezni ali jih uniči. Če so mikrobi preveč agresivni ali je njihovo število zelo zvečano, se lahko pojavijo bolezenski znaki.

Bakterije lahko povzročijo bolezenske težave tudi, kadar naše obrambne sposobnosti oslabijo. Vdor mikroorganizmov v telo in njihovo razmnoževanje, ki mu lahko sledijo klinični bolezenski znaki, imenujemo okužba ali infekcija. Med najpogostejše bakterijske okužbe spadata angina in pljučnica. Ob pojavu bolezni si v boju proti bakterijam pomagamo z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik.

Povzročitelji bolezni so poleg bakterij (bakterijska okužba) lahko tudi virusi (virusna okužba) in glive (glivična okužba). Tudi za te okužbe so v nekaterih primerih na voljo učinkovita zdravila, ki pa ne spadajo med antibiotike. Glivice povzročajo različna vnetja, najpogosteje na koži, pri ljudeh s šibkejšim obrambnim sistemom pa tudi drugod po telesu. Pri glivičnih okužbah pomagajo zdravila, ki se imenujejo antimikotiki in so na voljo v obliki krem, tablet ali injekcij. Glivične okužbe se lahko pojavijo tudi na nohtih; za njihovo zdravljenje lahko uporabimo antimikotične zdravilne lake.

Različne vrste okužb lahko povzročajo tudi virusi. Za bolezenske znake gripe ali prehlada so odgovorni prav virusi. Pri virusni okužbi antibiotik ne pomaga, zato ga zdravnik ne bo predpisal. Okužbe žrela in ustne sluznice lahko lajšamo oziroma omejujemo z uporabo antiseptikov v obliki pastil za lizanje ali pršil, ki uničujejo mikrobe v ustni votlini in žrelu (npr. Angal® oralno pršilo; Angal® oralno pršilo z okusom limone; Angal® pastile; Angal® stisnjene pastile z okusom limone).

Lahko pa se zgodi, da imate sprva le nedolžen nahod, a se po nekaj dneh vaše počutje poslabša, vročina in/ali kašelj se spet pojavita, lahko celo v hujši obliki. Če je tako, vas je verjetno poleg virusa “napadla" še bakterija. Če bo zdravnik presodil, da se je virusni pridružila še bakterijska okužba, se bo odločil za zdravljenje z antibiotiki.

Viri:

  • 1. Kaj je dobro vedeti o zdravljenju z antibiotiki. Ljubljana: Lek; 2009.
  • 2. Berkov R, et al. Veliki zdravstveni priročnik za domačo uporabo. Ljubljana: Mladinska knjiga; 2002.
  • 3. Švab I, Rotar D. Družinska medicina. Ljubljana: Združenje zdravnikov družinske medicine, SZD; 2002.
  • 4. Portrait of ill male. https://www.freepik.com/free-photo/portrait-ill-sick-bearded-male-sneezes-coughs-uses-handkerchief-rubs-nose-man-has-running-nose-caugh-bad-cold-sits-work-place-surrounded-by-pills-drugs-vitamins_9029143.htm#page=2&query=infection&position=15 (dostop 6.1.2021)
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.