Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kašelj

Kašelj se pri običajnih zimskih boleznih  pojavi proti koncu trajanja bolezni, a mnogokrat traja najdlje. Kašelj je zaščitni mehanizem, s katerim dihala odstranjujejo izločke in dražeče snovi. Normalno lahko človek  v budnem stanju zakašlja en- do dvakrat na uro, da se dihala očistijo. Pogostejši in dolgotrajnejši kašelj pa je lahko znak bolezni, je moteč in obremenjujoč.1

Običajno se najprej pojavi suh in dražeč kašelj.2 Sledi mu moker ali produktiven kašelj, pri katerem bolnik izkašljuje izmeček.2  Če traja do tri tedne, govorimo o kratkotrajnem oz. akutnem kašlju;  če traja več kot osem tednov pa o kroničnem kašlju.

Zakaj kašljamo?1

Najpogosteje kratkotrajni kašelj povzročajo akutne okužbe dihal, ki jih lahko povzročajo virusi, bakterije ali drugi mikroorganizmi. Zaradi prevelike vzdraženosti  dihalnih poti ob okužbi, lahko kašelj še nekaj časa vztraja tudi po njeni umiritvi.

Kašelj je značilen tudi za kronične okužbe dihal, kronično  vnetje nosnih in obnosnih votlin, pri katerih sluz zateka v žrelo,  ter kronični bronhitis. 

Kašelj lahko povzročajo tudi druge bolezni, kot so astma, bolezni pljučnega tkiva, rak pljuč, zatekanje želodčne kisline v požiralnik (GERB), srčno popuščanje, bolezni žrela in grla, prepone, osrčnika, pljučne mrene,  ali tujek v dihalih. Pojavi se lahko tudi kot neželeni učinek nekaterih zdravil za zniževanje zvišanega krvnega tlaka. Včasih pa je kašelj psihogenega izvora.

Pogost  vzrok kroničnega kašlja je tudi kajenje. Značilno je »jutranje čiščenje dihal« s kašljem, ki pa ga kadilci sami ne ocenjujejo kot bolezensko stanje. 

Kdaj in kako lahko kašelj samozdravimo?1

Pri kratkotrajnem kašlju (traja manj kot 3 tedne), ki je posledica virusne okužbe dihal, je primerno zdravljenje, s katerim olajšamo oziroma blažimo težave.

Suh, dražeč kašelj lahko blažijo pripravki na osnovi rastlinskih izvlečkov ali zdravila proti kašlju, ki delujejo na središče za kašelj v možganih.

Če je kašelj produktiven, torej bolnik izkašljuje, njegovo zaviranje ni priporočljivo. Za virusne ali alergijske bolezni  je značilen svetel ali bel izmeček. Pri bakterijskih okužbah pa je izmeček rumeno-zelen ali rjav.  V obeh primerih je posebej pomembno, da bolnik zaužije zadostno količino tekočine in odstranjuje sluz iz dihal. Pri tem si lahko pomaga z izdelki za lažje izkašljevanje.

Za lajšanje kašlja svetujemo:


Pijte večje količine toplih napitkov.
 • S tem boste preprečili  izsušenost sluznice, ki upočasnjuje zdravljenje.
 • Toplota iz napitkov se prek požiralnika prenese na sapnik in s tem pomaga k hitrejši obnovi sluznice, ki so jo poškodovali mikrobi.

Redno, večkrat na dan čistite nosne votline s fiziološko raztopino.2
 • Krajši čas (nekaj dni) lahko uporabljate nosni dekongestiv, da se ublaži oteklina nosne sluznice, zmanjša izločanje sluzi in zatekanje le-te v grlo.

Izogibajte se kajenju in gibanju v onesnaženem ozračju.


Zakaj je pri produktivnem kašlju pomembno zdravljenje z zdravili, ki olajšujejo izkašljevanje (mukolitiki)?

Preveliko nastajanje sluzi  v dihalnih poteh je dejavnik tveganja za napredovanje bolezni, še posebej pri bolnikih s kroničnimi vnetnimi boleznimi dihal.3 Čezmerno nastalo sluz skuša telo s kašljanjem odstraniti. Če je ta dovolj tekoča, to ni težavno. Če pa zaradi oslabljenega refleksa kašlja ali premalo tekoče (oz. preveč viskozne) sestave sluzi, le-ta začne v pljučih zastajati, se lahko delovanje pljuč zmanjša in zveča tveganje za dodatne okužbe dihal, saj je sluz dobro gojišče za mikrobe.34 Zato je pomembno, da je sluz iz dihalnih poti čimhitreje odstranjena.

Mukolitiki (kamor sodi tudi acetilcistein) so zdravila, ki olajšujejo izkašljevanje tako, da: 

 • redčijo sluz; 
 • izboljšajo delovanje migetalk (dlačic), kar pomaga, da se sluz lažje izloči iz dihal;
 • spodbujajo izkašljevane sluzi in s tem umirjajo kašelj.4, 5

Fluimukan®  pomoč pri odstranjevanju sluzi iz dihal

Fluimukan® je zdravilo, ki sodi med klasične mukolitike. Vsebuje zdravilno učinkovino acetilcistein. Deluje tako, da zmanjša viskoznost obstoječe sluzi6 in v nasprotju z nekaterimi drugimi zdravili za lažje izkašljevanje ne povzroča dodatnega nastajanja sluzi. 

Fluimukan je na voljo v različnih oblikah (šumeče tablete, prašek in zrnca za pripravo peroralne raztopine) in pakiranjih. Zadnja novost pa sta obliki zdravila Fluimukan, ki sta primerni za takojšnje zaužitje: raztopina Fluimukan 20 mg/ml in Fluimukan direkt 600 mg v obliki peroralnega praška v vrečici, ki ga stresemo neposredno na jezik. Prašek lahko vzamete brez vode, saj spodbudi izločanje sline in se zato zlahka pogoltne. Raztopina in ostale oblike zdravila Fluimukan ne vsebujejo sladkorja, zato so primerne tudi za diabetike.

Viri:

 • 1. Informacije povzete po Petek D. 22. Kašelj v Klemenc-Ketiš Z. In Tušek-Bunc K. Navodila za bolnike, 1. knjiga Simptomi. Zavod za razvoj družinske medicine, Ljubljana 2009, 90-93.
 • 2. Farzan S. v Walker in sod. Clinical Methods. Boston. Butterworths, 1990: 207-210.
 • 3. Zhang T. & Zhou X. Experimental & Therapeutic Medicine, 2014; 7: 763-767.
 • 4. Balsamo R. in sod. Eur Respir Rev, 2010; 19(116): 127-133.
 • 5. Yuta A. & Baraniuk J.N. Current Allergy and Asthma Reports 2005, 5:243-251
 • 6. Ziment I. Acetylcysteine: a drug that is much more than mucokinetic. Biomed Pharmacother 1988; 42: 513-520.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.