Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kaj je motnja erekcije (erektilna disfunkcija), zakaj nastane in kako pogosto

Informacije na naših straneh vam bodo pomagale pri razumevanju motnje erekcije in možnostih zdravljenja.

Kaj je motnja erekcije?

Izraz motnja erekcije (erektilna disfunkcija, impotenca) označuje motnjo, pri kateri spolni ud ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel, da bi bila mogoča spolna dejavnost. Ob erekciji moški dosega in ohranja zadostno čvrstost spolnega uda za uspešen začetek in dokončanje spolnega odnosa.

V preteklosti je nezmožnost moškega, da doseže in/ali ohrani zadostno čvrstost penisa za normalen spolni odnos označeval izraz impotenca. V zadnjem obdobju je poimenovanje impotenca nadomestil izraz motnja erekcije oziroma erektilna disfunkcija. Novo poimenovanje izhaja iz fiziološkega procesa, zaradi katerega je moški s to motnjo prikrajšan v spolnosti.

Spolnost je pomemben del našega življenja. Vpliva na naše počutje in zdravje, na odnose med partnerjema in posredno tudi na naše odnose v družini, med prijatelji in v službi. Ko se staramo, se spreminja tudi naša spolna aktivnost. Spolnost v starosti ni enaka kot v dvajsetih letih, ko smo fizično najmočnejši, vendar nas še vedno lahko izpopolnjuje.

Vabimo vas k ogledu videoposnetka z urologom, ki odgovarja na vprašanja o motnji erekcije.

Kako nastane motnja erekcije?

Moški spolni organ sestavljajo gobasto tkivo, žilje in živčevje. Ob ustrezni spodbudi (psihični ali fizičnem draženju) živčevje pošlje signal žilam, da se razširijo in omogočijo, da kri napolni gobasto tkivo, zato ud otrdi. Otrdelost spolnega uda (erekcija) je možna le ob (idealnem) ravnotežju vseh dejavnikov, ki sestavljajo ta kompleksen sistem. Motnja erekcije je nepravilno delovanje erektilnega mehanizma, zaradi katerega se otrdelost spolnega uda težko vzpostavi in/ali težko vzdržuje v taki meri, da bi bil mogoč zadovoljiv spolni odnos s prodiranjem (penetrativni spolni odnos).

Kaj povzroča motnjo erekcije?

Motnja erekcije je lahko posledica različnih vzrokov, ki jih v grobem ločimo na organske in psihične. Prevladujejo organski vzroki, ki so lahko povezani z nekaterimi kroničnimi boleznimi, okvarami pri pošiljanju živčnih signalov ali motenim delovanjem hormonov, lahko pa so tudi posledica delovanja nekaterih zdravil.

Motnja erekcije je simptom in ne bolezen. Lahko je zgodnji kazalec in opozorilni znak srčno-žilne bolezni. Veliko kroničnih bolezni je povezanih z okvarami žilja, npr. zvišan krvni tlak (hipertenzija), sladkorna bolezen, zvečana koncentracija maščob v krvi (hiperlipidemija), bolezni srca in ožilja.

Nezdrav način življenja, kajenje in kronične bolezni ter z njimi povezane težave stanje še bistveno poslabšajo. Posledice okvarjenega žilja se lahko kažejo kot zmanjšan pretok krvi v penis ali povečan odtok iz njega – rezultat je lahko v obeh primerih slabša in/ali časovno krajša otrdelost spolnega uda.

Psihični vzroki za motnjo erekcije so redkejši in nanje običajno pomislimo takrat, ko so pri posamezniku prisotne normalne nočne ali jutranje erekcije ali normalne erekcije med samozadovoljevanjem.

Vzroki za motnje so zelo različni in jih v grobem lahko razdelimo na dve skupini.

Pri oceni resnosti motenj erekcije vam je lahko v pomoč vprašalnik za oceno erektilne funkcije.

Kako pogosta je motnja erekcije?

Vsakemu moškemu se lahko zgodi, da občasno nima erekcije. Vzrok so lahko bolezen, stres, utrujenost, prekomerno zaužitje alkohola in podobno. Čeprav se pogostnost motenj erekcije s starostjo zvečuje, te niso neposredna posledica starosti.

S to težavo se med 40. in 70. leti srečuje vsak drugi moški.1

Pomembno je, da veste, da je erektilno disfunkcijo mogoče uspešno zdraviti. Pri tem vam bo v pomoč pogovor z osebnim zdravnikom, ki se s tovrstnimi težavami vsakodnevno srečuje in vas lahko usmeri k bolj kakovostni spolnosti.

Vira:

  • 1. EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Copenhagen 2018. ISBN 978-94-92671-01-1. http://uroweb.org/guidelines/compilations-of-all-guidelines/, dostop 15. 6. 2019.
  • 2. Rosen RC, Cappelleri JC, Smith MD, et al. Development and evaluation of an abridged, 5-item version of the International Index of Erectile Function (IIEF-5) as a diagnostic tool for erectile dysfunction. Int J Impot Res.1999 Dec; 11(6): 319-26.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.