Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zakaj prehranska dopolnila niso primerna za zdravljenje motenj erekcije

Jan Rakuša, mag. farmacije

Motnja erekcije ni več tabu

Motnja erekcije oz. erektilna disfunkcija (ED) je nezmožnost doseganja ali ohranjanja erekcije spolnega uda v taki meri, da bi zadoščala za zadovoljivo spolno aktivnost. Znana je tudi pod imenom impotenca. Nekoč je bila tabu tema, danes pa v številnih študijah razkrivajo, da se z njo v svojem življenju sreča skoraj vsak drug moški. 

Poglejte tudi: Kaj je motnja erekcije

Prihod učinkovitih, kakovostnih in varnih zdravil pred prelomom tisočletja in po njem je izboljšal možnosti zdravljenja, postopno pa se je močno izboljšalo tudi (pre)poznavanje, dojemanje in ukrepanje ob njenem pojavu.  

Motnja erekcije ni bolezen, ampak simptom  

Treba je poudariti, da je motnja erekcije simptom in ne bolezen. Vzroki za njen nastanek so večinoma organski (80 %) in so najpogosteje posledica okvare živčevja, ožilja, motenega hormonskega ravnovesja… Pogosto je motnja erekcije eden prvih kazalcev oz. opozorilnih znakov za številne srčno-žilne bolezni, pri katerih je vključena okvara žilja ali živčevja (sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, koronarna srčna bolezen ...). Uvrščamo jo tudi med dejavnike tveganja za določene bolezni. Ravno ta »napovedna« vrednost motnje erekcije je eden izmed razlogov, zakaj je še toliko bolj pomembno o tem spregovoriti z zdravnikom ali magistrom farmacije in ukrepati.

Izjemno breme pri motnji erekcije predstavljata tudi psihološka in čustvena komponenta. Približno dve tretjini moških ne more oz. ne želi začeti pogovora o tej težavi, čeprav je prav pogovor o znakih, strahovih in občutkih eden najpomembnejših ukrepov za spoprijemanje z motnjo erekcije. Izjemnega pomena sta tudi pomoč in podpora partnerja, ki je s spodbujanjem in razumevanjem dobra opora na poti premagovanja težav.

Poglejte tudi: Zakaj nastane motnja erekcije in kako pogosto

Zdravljenje motnje erekcije

Motnjo erekcije zdravimo na različne načine. Za ustrezno izbiro zdravljenja je ključno dobro poznavanje bolnikovega zdravstvenega stanja, pridruženih bolezni in zdravil, ki jih že prejema. Opraviti je treba tudi ustrezne laboratorijske preiskave in telesni pregled, da ugotovijo vzroke erektilne disfunkcije. Prvenstveno se skuša odpraviti oz. zdraviti vzrok za nastanek, če je le-ta znan in nanj lahko vplivamo (npr. zmanjšano izločanje moških spolnih hormonov, zdravila, določeni psihični vzroki).

V prvo linijo ukrepov sodi sprememba življenjskega sloga (rekreacija, prenehanje kajenja, dieta), ki je še posebej učinkovita pri bolnikih s pridruženimi obolenji.

Zdravila prvega izbora v obliki tablet so iz skupine zaviralcev fosfodiesteraze tipa 5 (PDE5). Ta zdravila delujejo tako, da z zaviranjem encima sprostijo gladke mišice žil, žile se razširijo in poveča se dotok krvi v moški spolni ud, zato ta nabrekne. Pomembno je vedeti, da zdravila ne sprožijo erekcije, ampak je nujno potrebna spolna stimulacija. Zdravila so učinkovita, kakovostna, varna, dobro prenosljiva, preprosta za uporabo in dokazano izboljšajo kakovost življenja.

Na podlagi širokega nabora zdravil in njihovih lastnosti lahko najdemo za bolnika najprimernejše zdravljenje: na voljo so tako zdravila za jemanje po potrebi kot za redno vsakodnevno jemanje.

Druge možnosti zdravljenja v Sloveniji so intrakavernozne injekcije (zdravilo se injicira v penis), vakuumske črpalke, penilne proteze ter LI-SWT (zdravljenje z nizkofrekvenčnimi elektromagnetnimi udarnimi valovi).

Poglejte tudi: Zdravljenje motnje erekcije

Jemanje prehranskih dopolnil zaradi motnje erekcije je lahko nevarno

Na trgu obstajajo tudi številni naravni izdelki oz. prehranska dopolnila za izboljšanje »spolne moči«, ki najpogosteje vsebujejo zdravilne rastline in njihove izvlečke, aminokisline in hormone. Obstajajo nekatere raziskave, ki  kažejo na ugoden vpliv določenih učinkovin v prehranskih dopolnilih. Vendar je učinkovitost in varnost posameznih učinkovin in/ali njihove kombinacije treba ovrednotiti in preveriti z ustrezno zastavljenimi študijami.

Prehranska dopolnila so živila, zato je njihov namen dopolniti običajno prehrano in nimajo dokazanega zdravilnega učinka. To so koncentrirani viri posameznih hranil ali kombinacija več hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom.  Bistvena prednost zdravil pred prehranskimi dopolnili je, da so preverjeno učinkovita, obenem pa boljše poznamo njihovo kakovost in varnost. Zdravilo naj bo vsekakor vedno prva izbira za zdravljenje, pri čemer je nujno, da primerno zdravilo izbere zdravnik, ustrezno uporabo pa svetuje farmacevt ob izdaji zdravila.  

Glavni razlogi, da se moški pogosto odločijo za samostojno reševanje težav,  so strah pred začetkom pogovora, razkritjem težave in občutek sramu. Običajno to vodi k nakupu preko spleta, pri čemer je treba vedeti, da so ti izdelki vprašljivi z vidika varnosti, kakovosti in učinkovitosti.  Glede na raziskave preko spleta moški najpogosteje posegajo po ponaredkih zdravil na recept in izdelkih, ki so oglaševani kot »popolnoma naravni« in po učinku enakovredni zdravilom. V lekarni dobimo občasno tudi informacije iz »prve roke«, to je od strank, ki to potrjujejo. Na osnovi zbranih podatkov lahko rečemo, da se kupci večinoma odločajo za kombinacije naravnih učinkovin (npr. kombinacije ginsenga, mace, l-arginina, ginka, cimeta ...).

Pri analiziranju izdelkov, ki so dostopni prek spleta, so ugotovili, da vsebnost sestavin pogosto precej odstopa od navedenih vsebnosti na embalaži. Največjo nevarnost predstavljajo izdelki, ki vsebujejo sestavine, ki sploh niso navedene (npr. učinkovina registriranega zdravila v 10-krat preseženem dnevnem odmerku) – ti izdelki so  lahko posledično tudi izjemno nevarni. Drugo skrajnost predstavljajo izdelki, v katerih ni učinkovine, posledično pa so tudi neučinkoviti. Pri nakupu preko spleta ne moremo vedeti, kako (ne)varen, kakovosten in učinkovit izdelek bomo dobili, zato je prav, da nekaj »prišparanih« evrov in ohranjen ponos ne odtehtajo možnih nevšečnosti.

Spregovorite o motnji erekcije

Na pot premagovanja motnje erekcije se ne smemo podati sami. Pogovor s partnerjem in/ali bližnjimi o težavi je izredno pomemben. V Sloveniji imamo dobro dostopne strokovnjake (zdravniki, magistri farmacije), ki imajo potrebno znanje, zato se za nasvet in pomoč obrnite nanje.

Kakovostna spolnost je zelo pomembna za dobro fizično in psihično počutje, nas izpolnjuje ter pomembno vpliva na  naše partnerske in medosebne odnose. Najpomembnejše je o težavi spregovoriti, zato napravimo to in motnjo erekcije premagajmo skupaj.

Viri:

  • 1) EAU Guidelines, presented at the EAU Annual Congress Copenhagen, 2018. https://uroweb.org/guideline/male-sexual-dysfunction/#3. Dostop 3. 4. 2020.
  • 2) Hacket G et all: British Society for Sexual Medicine Guidelines on the Management of Erectile Dysfunction in Men-2017; J Sex Med 2018, 1-28. http://www.bssm.org.uk/wp-content/uploads/2018/09/BSSM-ED-guidelines-2018-1.pdf. Dostop 4. 4. 2020.
  • 3) Borelli F, Colalto C, Delfino DV, Iritti M, Izzo AA: Herbal dietary supplements for erectile dysfunction: A systematic review and meta-analysis; Drugs 78, 643-673; 2018.
  • 4) Soyeun K et all: Novel emerging therapies for erectile dysfunction; World J Mens Health 2020, 38e15.
  • 5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/in-depth/erectile-dysfunction-herbs/art-20044394. Dostop 4. 4. 2020.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.