Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Ponarejena zdravila so nevarna

Ali ste vedeli, da je kupovanje zdravil in prehranskih dopolnil na spletu lahko v najslabšem primeru smrtno nevarno? Zato ne tvegajte in bodite pozorni!

Ne glede na vašo bolezen in zdravstveno stanje je pomembno, da zdravila in prehranska dopolnila  kupujete le pri preverjenem dobavitelju, kar še posebej velja za spletne ponudnike.

Kako prepoznati ponarejena zdravila?

Ponarejena zdravila in prehranska dopolnila so lahko videti pristna, vendar so proizvedena nezakonito, brez ustreznega preverjanja in zato potencialno škodljiva za zdravje. V najboljšem primeru ne delujejo, v najslabšem pa so lahko celo smrtno nevarna.


Kakšna so tveganja?

Vsebujejo napačno količino učinkovine (premalo, preveč, nič).

Nekatera od ponarejenih zdravil so vsebovala: (2)

 • živo srebro
 • arzen
 • strup za podgane
 • cement.

So namerno napačno označena in zagotavljajo lažne učinke.

Med nevarna sodijo tudi sicer pristna zdravila, ki pa so bila ukradena, slabo shranjena, poškodovana ali imajo pretečen rok uporabe, zato so lahko neučinkovita ali celo škodljiva.

Ali veste, kako preveriti, ali ima lekarna in specializirana prodajalna dovoljenje za prodajo zdravil na spletu?

Evropska komisija je z Direktivo 2011/62/EU o ponarejenih zdravilih uvedla enoten logotip zakonitega spletišča, ki ga morajo pridobiti in na svojih spletnih straneh objaviti lekarne in specializirane prodajalne, ki želijo prodajati zdravila po spletu. Ta logotip mora biti jasno prikazan na vsaki strani spletnega mesta. Poiščite ga!

Enoten logotip kupcem omogoča, da lažje preverijo, ali je spletno mesto, kjer nameravajo kupiti zdravilo, zakonito. Tako tudi lažje prepoznajo spletna mesta, na katerih je nakup zdravil lahko nevaren za zdravje.

Na kaj biti še posebej pozoren pri nakupu zdravil na spletu?

 1. Neznan dobavitelj 
  Nikoli ne kupujte zdravil na neznanih spletnih straneh. Zdravila kupujte le pri dobaviteljih, ki imajo potrdilo o pristnosti - enoten logotip zakonitega spletišča.
 2. Zdravil na recept nikoli ne kupujte na spletu
  Zdravil, ki vam jih je na zeleni ali beli (samoplačniški) recept predpisal zdravnik, nikakor ne kupujte prek spleta. Če vam v nepreverjenih spletnih lekarnah svetujejo nakup zdravila na recept na osnovi vprašalnika o vašem zdravstvenem stanju, je to prevara. V Sloveniji Zakon o zdravilih, prepoveduje uvoz vsakršnih zdravil s strani posameznikov, uvoz zdravil je dovoljen le imetnikom dovoljenja za proizvodnjo zdravil. (3)
 3. Lažne obljube
  Bodite previdni pri lekarnah, ki ponujajo izdelke z obljubami, ki so "predobre, da bi bile resnične".  Lažne obljube, na katere bodite pozorni, so na primer: "ozdravi vse vrste" hudih bolezni, "garancija za vračilo denarja", "brez tveganja" ali "omejena zaloga - kupite vnaprej".
 4. Zelo nizka cena
  Preverite običajno ceno zdravila, ki ga želite kupiti. Če je bistveno cenejše kot običajno, je verjetno ponarejeno.
 5. Vprašljiv način plačevanja
  Na (nepreverjenih) spletnih straneh ne vpisujte nobenih plačilnih podatkov, razen če ste res prepričani, da imajo varen sistem spletnega plačevanja. Trgovina z lažnimi zdravili je pogosto povezana tudi z goljufijami s kreditnimi karticami in krajo identitete.
 6. Pomanjkljiva slovenščina
  Če so na embalaži ali navodilih izdelka pravopisne ali druge slovnične napake, je zelo verjetno, da gre za ponaredek.

Če sumite, da je zdravilo, ki ste ga kupili, ponarejeno, vas prosimo, da o tem takoj obvestite Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Viri:

 • 1. https://www.jazmp.si/nadzor/ponarejena-zdravila/, dostop 18. 3. 2024.
 • 2. https://www.interpol.int/en/Crimes/Illicit-goods/Shop-safely/Fake-medicines, dostop 18. 3. 2024.
 • 3. https://www.gov.si/novice/2023-01-05-mozne-prevare-pri-nakupu-zdravil-preko-spleta/, dostop 21. 3. 2024.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.