Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Počutil sem se, kot da telo noče sodelovati

Motnja erekcije je pogosta težava, ki močno vpliva na spolno zadovoljstvo in kakovost življenja moških po vsem svetu. Posamezniki, ki živijo s to težavo, se vsak dan soočajo s kompleksnostjo tega pojava. O svoji izkušnji je spregovoril Andrej, ki se je pri 45 letih prvič soočil s težavami z erekcijo. Njegovo zgodbo si lahko preberete v nadaljevanju.

Vsakemu moškemu se lahko zgodi, da občasno nima erekcije. Vzroki so lahko bolezen, stres, utrujenost, čezmerno zaužitje alkohola in podobno. Čeprav se pogostost motenj erekcije s starostjo povečuje – s to težavo se med 40. in 70. letom srečuje vsak drugi moški1 – te niso vedno neposredna posledica starosti.

Nepričakovan zaplet

»Ko sem bil star 37 let, se je moje življenje totalno spremenilo. Začel sem se spopadati z občasnimi problemi z erekcijo. Najprej sem bil zmeden in nisem bil prepričan, zakaj se mi to dogaja. Nisem bil prepričan, ali je vzrok psihološki ali me ovira kaj drugega. Bil sem zafrustriran, ko sem doživel neuspeh pri doseganju in tudi vzdrževanju trdote. Ti neuspehi so imeli tudi psihološke posledice in kar naenkrat postali stalni del mojega spolnega življenja.«

Motnja erekcije, znana tudi kot erektilna disfunkcija ali impotenca, se nanaša na stanje, v katerem moški spolni ud ne doseže ali ne ohranja zadostne trdote, potrebne za izvajanje spolne aktivnosti. Pri erekciji moški ne more doseči ali ohraniti dovolj trdega stanja spolnega uda, ki bi omogočalo uspešno izvedbo spolnega odnosa. 

Zakaj pride do erektilne disfunkcije?

Moški spolni organ je sestavljen iz tkiva, žil in živčevja. Ko prejme ustrezno spodbudo, bodisi psihično bodisi fizično draženje, živčevje pošlje signal žilam, da se razširijo in omogočijo pretok krvi v gobasto tkivo, kar povzroči trdoto spolnega uda.

Motnja erekcije je lahko posledica različnih vzrokov, ki jih v grobem ločimo na organske in psihične. Prevladujejo organski vzroki, ki so lahko povezani z nekaterimi kroničnimi boleznimi, okvarami pri pošiljanju živčnih signalov ali z motenim delovanjem hormonov, lahko pa so tudi posledica delovanja nekaterih zdravil.

Ko težava ne izgine sama od sebe 

»Na začetku sem si rekel, da je to samo neka trenutna zadeva, da bo minilo. Ampak ko se je ta težava nadaljevala, sem se zavedel, da je na tem nekaj več. Frustracije so me totalno preplavile in skrbi glede mojega zdravja so se stopnjevale. Kar naenkrat sem se prestrašil, da sem bolan ali pa da se je v najinem odnosu z ženo kar naenkrat nekaj spremenilo.«

Motnja erekcije ni bolezen sama po sebi, ampak simptom, ki lahko služi tudi kot zgodnji opozorilni znak srčno-žilnih bolezni. Obstaja veliko kroničnih bolezni, ki so povezane z okvarami žilja, kot so visok krvni tlak (hipertenzija), sladkorna bolezen, povišane ravni maščob v krvi (hiperlipidemija) ter bolezni srca in ožilja.

Nezdrav način življenja, kajenje in kronične bolezni stanje poslabšajo. Posledice poškodovanega žilja se lahko namreč kažejo kot zmanjšan pretok krvi v penis ali povečan odtok iz njega, kar lahko povzroči slabo in/ali krajšo trdoto spolnega uda. Psihološki vzroki za motnjo erekcije so manj pogosti in se običajno pojavijo, ko so pri posamezniku prisotne normalne nočne ali jutranje erekcije ter normalne erekcije med samozadovoljevanjem.

»Zadeva je postajala vse hujša, postopoma sem začel izgubljati samozavest in počutil sem se, kot da telo noče sodelovati z glavo. Bila je prava nočna mora, še posebej, ker sem bil relativno mlad. Želel sem, da se ta stvar čim prej reši. Po spletu sem brskal za odgovori, ni mi pa nikoli padlo na pamet, da bi šel k zdravniku. Samo sram me je bilo, nikomur nisem hotel tega povedati, tako da sem se zapiral vase in se izogibal pogovorom o tem. Takrat sem še veliko bral po internetu in našel rešitve v obliki raznih prehranskih dopolnil, ki so ponujale instantne rezultate. No, zaradi različnih razlogov si jih nisem upal naročiti. Danes sem za to hvaležen, ker mi je zdravnik kasneje povedal, da taka zdravila in dopolnila velikokrat niso preverjena. Na koncu lahko naredijo več škode kot koristi.«

Stanje, kjer ne trpi le ena oseba

»Moj zakon je bil tisti, ki je najbolj trpel zaradi moje težave. Prej sva imela strasten in ljubeč odnos, ampak potem je kar naenkrat postalo vse napeto in naporno. Bil sem pod pritiskom, da moram izpolniti pričakovanja, ampak mi ni šlo, čeprav sem si to želel. To je pustilo občutek nezadovoljstva, manjvrednosti in razočaranja na obeh straneh. Komunikacija je postala težka, ker sem se bal priznati svojo težavo in sem se izogibal pogovoru. To je prineslo samo še več napetosti v odnos.«

Po poti premagovanja erektilne disfunkcije ne hodite sami. Pogovor s partnerjem ali z nekom, ki mu zaupate, igra zelo pomembno vlogo. Kakovostno spolno življenje namreč vpliva na naše fizično in psihološko počutje in je tesno povezano z našimi partnerskimi odnosi in splošnim zadovoljstvom. Zato je ključno spregovoriti o tej težavi in se skupaj s partnerjem spopasti s težavo.

»V trenutku, ko sem se partnerki končno odprl, sem desetkrat lažje zadihal. Kar naenkrat se je problem zdel vsaj malo manjši. Zavedam se, da imam pri tem kar srečo, saj je imela veliko razumevanja in me tudi sama spodbujala pri tem, da sem čim prej obiskal zdravnika. Vsakemu, ki se spopada s to težavo, bi rekel, naj bo pri pogovoru s partnerjem čim bolj odprt in iskren. Res je pomembno, da osebi zagotovimo, da to nima nobene veze z njo, jo imamo še vedno radi, da nas privlači in si bolj kot kar koli želimo uživati z njo.«

Obstaja pomoč

Nekoč je bila erektilna disfunkcija tabu tema. Danes številne študije razkrivajo, da je ne le zelo pogosta, ampak imamo tudi več možnih načinov zdravljenja, ki kljub diagnozi omogočajo kakovostno (spolno) življenje.

Prihod učinkovitih, kakovostnih in varnih zdravil pred prelomom tisočletja in po njem je izboljšal možnosti zdravljenja, postopno pa se je močno izboljšalo tudi (pre)poznavanje, dojemanje in ukrepanje ob njenem pojavu.

»Po približno enem mesecu iskanja odgovorov sem končno stopil k zdravniku. Moram priznati, da sem bil pred tem obiskom precej nervozen. Pričakoval sem, da bom v neprijetnem položaju in da me ne bodo razumeli. Ampak, presenetljivo, se je zgodilo prav nasprotno. Zdravnik mi je pomagal razumeti, da ni potrebno, da bi se sramoval ali skrival. Težave z erekcijo, prizadane veliko moških in na srečo obstajajo tudi različni načini zdravljenja. Pogovor z zdravnikom me je pomiril in mi pomagala razumeti, da gre za težavo, ki se da zdraviti.«

Za zdravljenje motnje erekcije obstaja več možnosti. Sprva se predlaga sprememba življenjskega sloga. Rekreacija, prenehanje kajenja ali dieta so lahko koristni, še posebej za bolnike s pridruženimi obolenji. Zdravnik za zdravljenje motnje erekcije lahko predpiše tudi zdravila v obliki tablet ali kapsul. Prav tako pa obstjajo druge metode, kot so injekcije, vakuumske črpalke, penilne proteze in zdravljenje z elektromagnetnimi valovi. Izbiro zdravljenja določi zdravnik glede na posameznikove potrebe in zdravstveno zgodovino. 

Vir:

  • 1. EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Copenhagen 2018. ISBN 978-94-92671-01-1. http://uroweb.org/guidelines/compilations-of-all-guidelines/, dostop 15. 6. 2019.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.