Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Nikoli ne bi rekla, da naju bo to še bolj zbližalo

Erektilna disfunkcija (ED) je razširjena motnja, ki povzroča težave pri spolni aktivnosti, zato pogosto zmanjšuje intimnost v zakonu ali partnerstvu, kar vpliva na čustveno stanje obeh posameznikov. To lahko privede do občutkov zmanjšane lastne vrednosti, povečane anksioznosti in depresije. 

Kako lahko takšen zdravstveni zaplet vpliva na razmerje, dobro vesta Maja in Jure, ki sta se odločila spregovoriti o svoji izkušnji z namenom, da pomagata drugim parom. Njuno zgodbo si preberite v nadaljevanju.

Motnja erekcije, znana tudi kot erektilna disfunkcija ali impotenca, se nanaša na stanje, pri katerem moški ne more doseči ali ohraniti dovolj trdega stanja spolnega uda, kar bi omogočalo uspešno izvedbo spolnega odnosa. Motnja erekcije ni bolezen sama po sebi, lahko pa je simptom, da je v telesu narobe nekaj drugega. Ko se oseba prvič sooči s težavo pri erekciji, je običajen odziv zanikanje ali pretvarjanje, da ni nič narobe.

Vsak išče razloge pri sebi

Ko sem prvič opazila, da ima moj mož težave z erekcijo, sem se le sama pri sebi spraševala, kaj je narobe. Sprva sem se skrbno izogibala pogovoru o tej temi, saj sem se bala, da bi ga prizadela ali ponižala. Hkrati skoraj nisem želela poznati vzroka, ker me je bilo strah, da je to začetek konca, da sem za njegove težave kriva jaz in ga kar naenkrat ne privlačim več. Misel na to mi je bila obupna, grozna.”

Zapiranje vase in iskanje krivde sam pri sebi je pogost odziv na obeh straneh partnerstva, v katerem ima moški težave z erektilno disfunkcijo. Še posebej v začetnih fazah, ko je težava vzpostaviti ali vzdrževati erekcijo občasna, se sprememba v intimnem življenju redko naglasi. Obe osebi v razmerju vzrok iščeta sami pri sebi.

“Na začetku, ko sem pri sebi opazil, da tam spodaj nekaj ne deluje, sem se avtomatsko zaprl vase. Maja me je še vedno privlačila in v najinem odnosu se ni nič spremenilo, zato sem bil zelo zmeden, zakaj se mi to dogaja. Pogovora o tem raje nisem načenjal, saj sem si želel, da bi ta težava izginila kar sama od sebe. Nisem želel s tem obremenjevati nje in tega dojemati kot pravi problem. Ampak ni izginila.”

Kako pride do erektilne disfunkcije? 

Moški spolni organ sestavljajo gobasto tkivo, žilje in živčevje. Ob ustrezni psihični ali fizični spodbudi živčevje pošlje signal žilam, da se razširijo in omogočijo, da kri napolni gobasto tkivo. Ud zato otrdi. Motnja erekcije je torej nepravilno delovanje zapletenega mehanizma, zaradi katerega se otrdelost spolnega uda težko vzpostavi in/ali težko vzdržuje.

Čeprav velja prepričanje, da so težave z erekcijo bolj pogosto psihološkega izvora, ni vedno tako. Pravzaprav prevladujejo organski vzroki, ki so lahko povezani z nekaterimi kroničnimi boleznimi, okvarami pri pošiljanju živčnih signalov ali motenim delovanjem hormonov, lahko pa so tudi posledica delovanja nekaterih zdravil. Za erektilno disfunkcijo tako večkrat rečemo, da je simptom in ne bolezen.

Psihični vzroki za motnjo erekcije so redkejši in nanje običajno pomislimo takrat, ko so pri posamezniku prisotne normalne nočne ali jutranje erekcije ali normalne erekcije med samozadovoljevanjem.

Ko ignoriranje težave ne deluje več

“Kmalu sem ugotovila, da molk povzroča napetosti in oddaljenost med nama. To me je spodbudilo, da sem se odprla in začela iskreno komunicirati. Takrat mi je veliko pomenilo to, da je bil na pogovor pripravljen tudi Jure. Svojih skrbi, da sem za neuspele erekcije morda kriva jaz, nisem ravno pozabila. Sem pa pri sebi zaključila, da mi je bolj pomembno priti do dna tej zadevi in jo rešiti, kot še naprej živeti v nevednosti.”

V partnerskem odnosu, kjer je težava erektilna disfunkcija, se lahko oba posameznika soočata s posledicami, ki se poznajo na duševnem zdravju. Eden od partnerjev se morda sprašuje, ali je nezmožnost ohranjanja erekcije znak, da nekaj v odnosu ne deluje, ali da se je zveza spremenila.

“V eni fazi, ko se je že večkrat zgodilo, da nisva mogla imeti spolnega odnosa, je ignoriranje problema postalo praktično nemogoče. Vprašanja so obvisela v zraku in pogovor je bil nujen, da bi rešila odnos. Maja mi je zelo pomagala pri tem, saj je načela neprijetno debato, ki sva se ji oba izogibala. Najbolj me je prizadelo to, da je mislila, da me ne privlači več. Res je, da sva do takrat imela že 2 majhna otroka in noben od naju ni izgledal tako kot takrat, ko sva se spoznala, ampak zunanji izgled pri meni nikoli ni igral vloge. Do Maje sem vedno čutil enako. Da jo je ta situacija spravila v položaj, kjer se je počutila slabo, je bilo težko sprejeti.”

Ključno je ločiti med željo po spolnosti in ED. Nizko spolno poželenje pomeni, da nekdo ne čuti želje po spolnosti, medtem ko si ljudje z ED običajno želijo intimnosti, vendar ne morejo doseči erekcije. Če partner z motnjo erekcije kar naenkrat izgubi zanimanje za seks, je to lahko posledica stresa, ki ga spopadanje z ED prinaša. Pomembno je, da se o tem iskreno pogovarjamo in na tak način izognemo napačnim interpretacijam. Prav tako, se je koristno o tem posvetovati z osebnim zdravnikom, farmacevtom, svetovalcem ali drugimi posamezniki, ki so se znašli v podobnem položaju.

Kdaj postane lažje?

“Prvi korak je bil sprejeti dejstvo, da se erektilna disfunkcija pač zgodi in to ni nič sramotnega ali nenavadnega. Prav tako ni nihče kriv, da je do tega prišlo. Potem sva začela raziskovati o tej temi in se poučila o vzrokih ter možnih rešitvah. Skupaj sva se odločila, da poiščeva strokovno pomoč, ker lahko zdravnik najboljše svetuje in pomaga. Nisem želel jemati nekih dopolnil in podobnega kar na lastno pest. Ko se je ta kanal komunikacije o težavi odprl med nama, je obvladovanje situacije postalo veliko lažje. Nisem se počutil, kot da sem v tem sam.

Tisti, ki so v razmerju z nekom z ED, lahko svojemu partnerju pomagajo predvsem z moralno podporo. V nekaterih situacijah je lahko tudi zanje koristno, da sodelujejo pri spremembah.

“Razumela sem, da se moj mož morda počuti ranljivega in negotovega, zato sem mu nudila podporo in mu poudarjala, da ga ljubim ne glede na to. Pomembno je bilo, da sva se izognila obtoževanju ali kaznovanju ter se osredotočila na sodelovanje pri iskanju rešitev.”

Dejavniki tveganja za erektilno disfunkcijo so pogosto nezdrave navade, kot je kajenje, prekomerna telesna teža, čezmerno uživanje alkohola ali pa premalo gibanja. Tukaj lahko izredno pomembno vlogo igra podpora partnerja. Če zdravnik nekomu z ED priporoči spremembo prehranjevalnih navad, se bo morda lažje držal teh sprememb, če tudi njihov partner spremeni življenjski stil. Podobno velja za kajenje, najbolje je, da oba prenehata s kajenjem in tako koristita svojemu zdravju.

Druga stran erektilne disfunkcije

“To ni težava ene osebe, ampak izziv, ki ga premaguješ skupaj kot par. Možnosti, kako rešiti problem, je veliko in ne glede na neuspehe ali ovire moraš vztrajati, si biti v oporo. Če bi mi takrat rekli, da naju bo ta izkušnja zbližala, vam res ne bi verjela. Danes pa vem, da je najin odnos prav zaradi tega boljši kot kadar koli prej.”

Pri zdravljenju erektilne disfunkcije je pomembno prepoznati in obravnavati dejavnike tveganja ter zdraviti morebitna sočasna bolezenska stanja. Med številnimi možnostmi zdravljenja se najpogosteje uporabljajo zdravila v obliki tablet ali kapsul. V primeru, da tovrstno zdravljenje ni izvedljivo ali ne prinaša želenih rezultatov, so na voljo tudi druge metode terapij, ki jih priporoči zdravnik.

“Ker sva se z Majo odprto pogovarjala o mojih težavah, in ker sem imel njeno 100% podporo, mi tudi obisk zdravnika ni bil tako težek. Nekako sva sklenila, da je to edina prava in varna pot do tega, da se najino spolno življenje normalizira. Šel sem čez to začetno zadrego in z zdravnikom sva glede na moje zdravstveno stanje skupaj našla rešitev. Pri tem mi je bilo najbolj všeč to, da je bil pogovor z njim neobsojajoč. Res te spomnijo, da je to težava, s katero se sooča veliko moških, in to še ne pomeni, da je s tabo nekaj narobe.”

Nekoč je bila erektilna disfunkcija tema, o kateri se ni smelo govoriti. Danes s pomočjo mnogih raziskav, ki razkrivajo, da gre za zelo pogost pojav, te ovire uspešno rušimo. Obenem je na voljo vedno več dostopnih, neinvazivnih ter varnih možnosti, kako motnjo uspešno pozdraviti in ponovno oživiti svoje spolno življenje.

Osebe v zgodbi niso resnične in njihova imena so izmišljena.

Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.