Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Migrena

Migrena – bolečina, ki onesposablja. Ocenjuje se, da ima kar 12 % oseb težave z migreno. Pogosteje prizadene ženske, z njo se namreč sooča okrog 17 % žensk, medtem ko jo ima le okoli 6 % moških.

Migrena je vrsta glavobola, pri katerem je bolečina zelo huda, spremljajo pa jo tudi drugi znaki, kot so slabost ter občutljivost na svetlobo in zvok.

Migrena spada med najpogostejše oblike glavobola po vsem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) jo uvršča na tretje mesto najpogostejših zdravstvenih težav in na drugo mesto najpogostejših nevroloških motenj, ki otežujejo zmožnost dela oz. vsakodnevnih dejavnosti in močno vplivajo na kakovost življenja.

Migrena pogosteje prizadene ženske

Ocenjujejo, da ima kar 12 % oseb težave z migreno. Pogosteje prizadene ženske, z njo se namreč sooča okrog 17 % žensk, medtem ko jo ima le okoli 6 % moških.

Najpogosteje se migrena pojavi med 30. in 39. letom starosti. V tej starostni skupini ima težave z migreno skoraj vsaka četrta ženska. Migrena je lahko dedna, kar pomeni, da je pri posamezniku večja možnost za njen pojav, če za njo trpi že kdo znotraj družine.

Kako prepoznati migreno?

Migrena je sestavljena iz migrenskih napadov. Te sestavljajo štiri različne faze, in sicer: prodromalna faza, avra, faza glavobola in postdromalna faza, ki lahko ohromi aktivnosti posameznika za več dni.

Prodromalna faza

Prodromalna faza se pojavi že dan ali dva pred začetkom glavobola. Znaki, ki nakazujejo začetek migrene, so lahko motnje spanja, hranjenja in razpoloženja.

Avra

Avra lahko traja od 5 do 60 minut in se kaže z različnimi vidnimi ali čutnimi zaznavami. Migreno z avro sicer doživlja le 25 % tistih, ki imajo težave z migreno. Najpogosteje se avra pojavi tik pred glavobolom, lahko pa jo bolnik doživlja tudi med glavobolom.

Znaki avre so različni, deli se jih na:

 • vizualna avra je najpogostejša oblika avre. Oseba, ki doživlja vizualno avro, lahko vidi slepe pike, cikcak vzorce, utripajoče luči, različne oblike vzorcev, pojavi pa se lahko tudi začasna ali delna izguba vida;
 • senzorična avra je avra, ki pogosto sledi vizualni avri. Znak je lahko ščemeč občutek, ki se lahko začne na eni strani obraza ali uda in se nato seli na drugo stran obraza ali uda;
 • govorna avra je manj pogosta oblika. Ob govorni avri se lahko pojavijo težave pri pravilni uporabi besed pri govorjenju;
 • motorična avra, ki se pojavi najredkeje, se kaže kot oslabelost udov ali obraza na eni strani telesa, kar lahko povzroči tudi motnje pri gibanju.

Migrenski glavobol

Bolečina pri migrenskem glavobolu se običajno stopnjuje in je utripajoča. Stopnjevanje bolečine lahko traja od ene do sedmih ur, med tem pa se pogosto pojavita tudi slabost in bruhanje. Migrensko bolečino pogosto spremlja občutljivost na svetlobo ali hrup. Migrenski glavobol lahko traja od ene ure pa tudi do več dni, če se ne zdravi ustrezno. Najpogosteje migrenski glavobol izzveni med spanjem.

Postdromalna faza

Postdromalna faza je obdobje, ki sledi migrenskemu napadu, ko se glavobol umiri. V tej zadnji fazi se bolnik pogosto počuti izčrpanega, bolečina glave pa se lahko še vedno pojavi ob nenadnem premikanju glave.

Kako si lahko pri migrenskem glavobolu pomagate sami?

Migrenski glavobol je pogosto povezan s čustvi, prehranjevalnimi navadami in različnimi telesnimi dejavniki. Prizadeti lahko veliko naredi že z izogibanjem tistim dejavnikom, ki mu migreno povzročajo.

Raziskave so pokazale, da najpogosteje na migreno vpliva čustveni stres, sledijo mu menstruacija, izpuščanje obrokov, vremenske spremembe, motnje spanja, alkohol in kajenje, močna svetloba in utripajoči zasloni, vročina, določena hrana ali prehranski dodatki ter pretirana telesna dejavnost.

Katero zdravilo izbrati, ko se pojavi migrena?

Za zdravljenje migrene se lahko uporabijo različne skupine zdravil. To so lahko protibolečinska zdravila, ki se dobijo v lekarni brez recepta, kot je npr. paracetamol, in zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (NSAR), ki so predvsem primerna za blažje oblike lajšanja migrene. Pri hujših oblikah ali pri oblikah ko samozdravljenje ne zadostuje več, pa je potreben posvet z zdravnikom.

Priporočljiv je sproten vnos podatkov v dnevnik, kamor se redno zapisujejo znaki in trajanje migrene. S tem zdravnik lažje oceni, kakšno zdravljenje je potrebno, in tako lažje predpiše primerna zdravila.

Kdaj je treba obiskati zdravnika?

Če zdravila, ki so dosegljiva v lekarni brez recepta, pri zdravljenju migrene ne zadostujejo, je prav, da se posvetujete z zdravnikom.

Prav tako je priporočljivo, da obiščete zdravnika tudi v naslednjih primerih:

 • če se prvi napad migrene pojavi po 50. letu starosti,
 • če se običajni simptomi, ki spremljajo migrenski glavobol, naenkrat spremenijo,
 • če se migrena pojavlja vse bolj pogosto in če so migrenske bolečine vse hujše ter
 • če se avra pojavlja vedno na isti strani telesa.

Zavedati se je treba, da glavoboli lahko opozarjajo na hujše zdravstvene težave, posebno tedaj, če se težave kljub vašemu ukrepanju ne izboljšajo ali se celo poslabšajo.

Viri:

 • Zaletel M. Migrena. Ljubljana, Lek. 2018.
 • UpToDate. Acute treatment of migraine in adults. Dostopna na: www.uptodate.com (datum dostopa: 23. 5. 2019).
 • UpToDate. Pathophysiology, clinical manifestations, and diagnosis of migraine in adults. Dostopna na: www.uptodate.com (datum dostopa: 23. 5. 2019).
 • Lipton RB in sod. Migraine prevalence, disease burden, and the need for preventive therapy. Neurology. 2007;68(5):343.
 • GBD 2016 Headache Collaborators. Global, regional, and national burden of migraine and tension-type headache, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet Neurol. 2018; 17(11):954.
 • Charles A. The evolution of a migraine attack - a review of recent evidence. Headache. 2013;53(2):413.
 • Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia. 2018;38(1):1.
 • WebMD. When to Call the Doctor About Your Migraine or Headaches. Dostopna na: https://www.webmd.com/migraines-headaches/guide/when-call-doctor-migraines-headaches (datum dostopa: 23. 5. 2019).
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.