Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kdaj razmisliti o zamenjavi zdravil za lajšanje bolečin?

Ko želimo sami zdraviti glavobol, pogosto ne gre brez zdravil. Pa veste, kako izbrati najprimernejši analgetik? Če v najkrajšem možnem času s priporočljivim odmerkom niste dosegli olajšanja bolečin, je priporočljivo, da protibolečinsko zdravilo zamenjate.   

Preverite, kaj o tej tematiki pravijo mimoidoči in kaj svetuje magistra farmacije.


Izbiramo glede na jakost, vzrok in vrsto bolečine

Po farmacevtskih priporočilih za samozdravljenje analgetik izberemo glede na jakost, vzrok in vrsto bolečine. Cilj samozdravljenja je, da v najkrajšem možnem času nimamo več bolečin (na vizualni analogni lestvici manj kot 3 enote) in imamo čim manj oziroma nič neželenih učinkov zaradi zdravil. Zdravljenje bolečine mora potekati stopenjsko.

O zamenjavi je priporočljivo razmisliti, kadar jemljemo analgetik, s katerim nismo dosegli nadzora simptomov ob upoštevanju navodil uporabe. Če niste prepričani, ali gre pri vas za blago ali zmerno bolečino, si lahko pomagate z bolečinsko lestvico, imenovano vizualna analogna lestvica (VAS). Ljudje namreč bolečino občutimo zelo različno, nanjo vplivajo splošno počutje, spol in starost. Lestvica VAS obsega 10 enot. Vrednost 0 pomeni stanje brez bolečine, vrednost 10 pa neznosno bolečino. O blagi bolečini govorimo pri vrednostih VAS do 3, o zmerni pri vrednostih od 4 do 7, o močni bolečina pa pri vrednostih nad 7.

Samozdravljenje naj bo stopenjsko

Če bolečino lahko prenašamo, zdravljenje z zdravili ni potrebno. Če je bolečina močnejša, si pomagamo z analgetiki, na primer s paracetamolom do štirikrat 1.000 mg dnevno. Naslednja izbira so nesteroidni antirevmatiki, na primer ibuprofen, ki ga jemljemo v odmerkih od 200 do 400 mg vsakih šest do osem ur, največ 1.200 mg dnevno. Ibuprofen se uporablja za lajšanje blagih do zmernih bolečin, povezanih z migreno in glavobolom. Če ta analgetik ne pomaga, je morda učinkovita kombinacija ibuprofena in paracetamola v eni tableti, ki ima v primerjavi s posamezno učinkovino močnejši protibolečinski učinek, ker učinkovini delujeta vzajemno. Če bolečina tudi po več odmerkih* ne pojenja ali se še stopnjuje, je potreben posvet z zdravnikom. Migreno zmerne in visoke stopnje, pa tudi blage napade, kjer enostavni analgetiki ne pomagajo, zdravimo z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik.

Kaj pa hitrost delovanja?

Različne učinkovine, ki se uporabljajo v zdravilih, imajo različno hiter vpliv. Na primer pri paracetamolu se protibolečinski učinek pokaže v 30 do 60 minutah in traja približno štiri do pet ur. Kombinacija paracetamola in ibuprofena ima hitrejši začetek delovanja (približno 15 minut po zaužitju), protibolečinski učinek pa traja več kot osem ur. Če z eno tableto, ki vsebuje paracetamol in ibuprofen, ne dosežemo nadzora simptomov, lahko odmerek povečamo na dve tableti do trikrat dnevno, v 24 urah pa ne smemo vzeti več kot šest tablet. Za lajšanje bolečine moramo uporabljati najmanjši še učinkoviti odmerek najkrajši možni čas. Zdravila prav tako ne smemo jemati dlje kot tri dni. Če se simptomi poslabšajo ali ne izzvenijo, se moramo posvetovati z zdravnikom.

Neželeni učinki?

Ibuprofen in paracetamol se lahko varno uporabljata skupaj. Pomirjujoče je tudi dejstvo, da ima kombinacija obeh učinkovin v eni tableti manjše tveganje za pojav neželenih učinkov kot uporaba posameznih učinkovin v velikih odmerkih. Vsako zdravilo je treba jemati po navodilih proizvajalca, preveriti pa je treba tudi, ali ne sodimo v skupino ljudi, ki zdravila ne smejo jemati in jim je uporaba odsvetovana. Če ste v dvomih ali imate dodatna vprašanja o pravilni uporabi zdravila, povprašajte svojega osebnega zdravnika ali pa se posvetujte s farmacevtom v lekarni.  

Cilji zdravljenja glede na vizualno analogno lestvico (VAS) 

Lestvica VAS za oceno bolečine obsega 10 enot. 

Vrednost 0 pomeni stanje brez bolečine, vrednost 10 pa označuje neznosno bolečino. O blagi bolečini govorimo pri vrednostih VAS do 3, o zmerni pri vrednostih VAS od 4 do 7, o močni pa pri vrednostih nad 7. 

Cilj samozdravljenja je, da v najkrajšem možnem času bolečine odpravimo (VAS < 3 enote) in imamo čim manj neželenih učinkov zaradi zdravil.

*Samozdravljenje bolečine pri odrasli osebi lahko traja najdlje 3 dni.

Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.