Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Tenzijski glavobol


7 milijonov Evropejcev je imelo včeraj močnejši glavobol.

V raziskavi, poimenovani “včeraj” (ang. yesterday), ki je zajela države Evropske unije ter vključila več kot 8000 odraslih, so raziskovalci želeli ugotoviti breme glavobola v Evropi, tako za posameznika kot za celotno družbo. Pri tem so ugotovili:

 • 15-17 % Evropejcev je imelo “včeraj” glavobol, ki je trajal v povprečju 6 ur.
 • V 56 % je šlo za močan ali zelo močan glavobol,
 • 6 % ljudi zaradi tega ni moglo opravljati dela ali iti v šolo,
 • Glavobol je bil pri ženskah skoraj enkrat pogostejši kot pri moških.

Avtorji so zaključili, da glavobol Evropo stane vsaj 0,7 % celotnih delovnih kapacitet. Prav tako so ugotovili, da glavobol bolj kot na opravljanje delovnih obveznosti vpliva na socialne aktivnosti posameznika.

Kaj povzroča glavobol* in kako ga hitro odpraviti?

Glavobol je zelo pogosta oblika bolečine pri ljudeh, saj se okrog 78 % oseb vsaj enkrat v življenju sooči s tenzijskim glavobolom. Povzročajo ga različni dejavniki in tudi lajša se lahko na več načinov.

 Glavobol je vedno neprijeten, poleg tega pa se lahko ponavlja ter traja tudi več ur. Več kot 60 % oseb, ki trpi za glavobolom, pravi, da ob glavobolu težje delajo in komunicirajo z drugo osebo. Čeprav velja glavobol za eno najpogostejših zdravstvenih težav po vsem svetu, največkrat ni nevaren. Zavedati se je treba, da glavoboli lahko opozarjajo na hujše zdravstvene težave, posebno tedaj, če se težave kljub ukrepanju ne izboljšajo ali se celo poslabšajo.

Poznanih je več vrst glavobola, med najpogostejše oblike pa spadajo:

 • glavobol tenzijskega tipa: ko se občuti bolečino kot pritisk na obeh straneh glave;
 • migrenski glavobol: zelo močan glavobol, ki ga spremljajo tudi slabost, občutljivost na svetlobo in/ali zvok in avra ter
 • glavobol v skupkih: hudi napadi bolečine le na enem predelu glave, pogosto za očesom.

*glavobol tenzijskega tipa

Najpogostejša oblika glavobola je tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol, ki ga pogosto sproži stres, se pri nekaterih osebah pojavlja na mesečni ravni. Z njim se letno sreča kar 78 % oseb in se lahko pojavi pri vsaki starosti. Tenzijski glavobol najpogosteje muči ženske med 30. in 39. letom.

Kakšno vlogo imajo pri nastanku glavobola mišice?

Pomembno vlogo pri pojavu glavobola imajo mišice. Mišice vsebujejo določene receptorje, ki se imenujejo nociceptorji in so občutljivi na mehanske, toplotne in kemične dražljaje. Bolečina se občuti, ko se ti receptorji vzdražijo. Pod določenimi pogoji se lahko vzdražijo določeni nociceptorji prej kot običajno, kar se lahko občuti kot glavobol. Obstajajo pa tudi drugi vzroki, zakaj lahko boli glava.

Ste vedeli: Z masažo vratu lahko zmanjšate pogostost, jakost in trajanje glavobola.


Ravno zaradi tega, ker je glavobol tako pogosta težava, je tudi veliko nasvetov, kako si lahko glavobol lajšamo brez zdravil. Med zelo priporočljivimi načini preprečevanja glavobola je redna telesna aktivnost.

Tisti, ki večinoma delajo sede (npr. za računalnikom) in pogosto občutijo napete mišice in/ali bolečino v vratu ali ramenih, lahko že z 2-minutno vadbo na dan zmanjšajo bolečino in vplivajo na manjšo pojavnost glavobola. Različne vaje za bolečino v vratu in ramenih si lahko ogledate tukaj.

Tisti, ki imajo več časa, pa si lahko pomagajo z masažo. Za posebej učinkovite so se izkazale masaže osredotočene na sprožilne točke bolečine glave, predvsem mišice vratu in zgornjega predela hrbta. Tako so v raziskavi, kjer so bolnike masirali 45 minut, 2-krat na teden, 6 tednov zapovrstjo ugotovili, da pri teh ljudeh ni bila nižja le pogostost glavobolov, ampak je bila manjša tudi intenziteta (moč) in trajanje glavbola, ko se je le-ta pojavil.

Vzroki, ki najpogosteje povzročijo glavobol

Med najpogostejše vzroke za glavobol spadajo:

 • stres, ki je lahko psihični ali telesni,
 • nepravilno prehranjevanje (nezdrava prehrana, izpuščanje obrokov),
 • čezmerno uživanje kave in drugih pijač, ki vsebujejo veliko kofeina ali pa njihovo nenadno prenehanje uživanja,
 • dehidracija (premalo popite tekočine),
 • motnje spanja (nespečnost, premalo ur spanja),
 • zmanjšana ali neprimerna telesna dejavnost (premalo ali preveč ukvarjanja s športom),
 • menstruacija ter
 • hormonska nadomestila.

Kaj je značilno za glavobol?

Za glavobol je značilna blaga do zmerna bolečina, ta lahko traja le kratek čas ali pa dlje časa. Bolečina je lahko sprva zmerna in se stopnjuje ali obratno. Glavobol se lahko občuti tudi kot pritisk na obeh straneh glave, tiščanje, zategovanje. Pri glavobolu se lahko občuti tudi otrdelost v mišicah glave, vratu in ramen.

Ob pogostih težavah z glavobolom je priporočljiv obisk zdravnika. Ta bo na podlagi dnevnika, v katerega se štiri tedne redno zapisujejo glavoboli, lažje določil vzroke za glavobol in predpisal ustrezno zdravljenje.

Nasveti za zdravljenje glavobola brez zdravil

Za boljše zdravje lahko veliko naredite sami, kar velja tudi v primeru glavobola. Najbolje je poiskati vzroke za nastanek glavobola in jih poskusiti preprečiti. Kot najbolj učinkovita metoda, ki pomaga zdraviti glavobol brez zdravil, je t. i. psihološko-vedenjska obravnava. Ta metoda je uporabna predvsem pri kroničnem glavobolu tenzijskega tipa. Metoda bolnika uči in mu omogoča nadzirati vzdraženost mišic. Bolnik izvaja ustrezne metode sproščanja (dihalne vaje, meditacija) in se nauči prepoznavati tiste misli in prepričanja, ki povzročajo stres.

Glavobol se lahko prepreči tudi s pravilno držo, masažo, z vajami, ki preprečujejo razvoj glavobola, s toplimi ali hladnimi obkladki ali z akupunkturo.

V primeru, ko se kljub opisanim ukrepom glavobola ne da preprečiti, si lahko pomagate tudi z zdravili.

Zdravljenje z zdravili

Vsakdo, ki je kdaj že občutil glavobol, je najbrž tudi že posegel po zdravilih, ki lajšajo bolečino. Za lajšanje bolečine pri glavobolu se velikokrat uporabi paracetamol, pa tudi analgetike iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR). Ta zdravila so dostopna v lekarni brez recepta in so učinkovita za zdravljenje bolečin pri občasnih glavobolih.

Pred uporabo zdravil, ki jih kupite v lekarni brez recepta, se posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom. Pomagala vam bosta izbrati najbolj varno zdravilo za lajšanje bolečin pri glavobolu.

Če imate pogosto težave z glavobolom, vam lahko zdravnik na recept predpiše tudi druga zdravila. Pomembno je vedeti, da lahko prekomerna uporaba analgetikov tudi sama po sebi izzove ponavljajoče se glavobole, zato je nujno, da se protibolečinska zdravila jemljejo pravilno in skladno z navodili.

Kdaj morate zaradi glavobola nujno obiskati zdravnika?

 • Kadar glavobol nastopi nenadoma in hitro postaja intenzivnejši (bolečina se povečuje v nekaj sekundah ali minutah);
 • kadar se poleg močnega glavobola pojavi tudi povišana telesna temperatura in otrdelost vratu;
 • kadar glavobol spremljajo tudi krči, spremembe vedenja, zmedenost, izguba zavesti;
 • kadar se glavobol pojavi nenadoma po naporni vadbi ali manjši poškodbi ter
 • kadar glavobol spremljajo tudi oslabelost, otrplost ali težave z vidom.

Prav je, da se obišče zdravnika tudi, če so glavoboli pogosti in dolgotrajni, če ovirajo vsakodnevne dejavnosti in če se bolečina z vsakim naslednjim glavobolom stopnjuje.

Viri:

 • Zaletel M. Tenzijski glavobol. Ljubljana, Lek 2018.
 • Jensen RH. Tension-Type Headache - The Normal and Most Prevalent Headache. Headache, 2018; 58(2): 339–345.
 • De Tommaso M in sod. Tension Type Headache. Curr Rheumatol Rev, 2016; 12(2): 127–39.
 • UpToDate. Evaluation of headache in adults. Dostopno na: www.uptodate.com (datum dostopa: 1. 7. 2019).
 • UpToDate. Tension-type headache in adults: Pathophysiology, clinical features, and diagnosis. Dostopno na: https://www.uptodate.com/ (datum dostopa: 1. 7. 2019).
 • Tršinar M. Glavobol. V Pisk N. Samozdravljenje – priročnik za bolnike. Slovensko farmacevtsko društvo. Ljubljana 2011: 262–265.
 • Andrée et al. The Journal of Headache and Pain 2014, 15:33
 • Andersen LL, et al. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 37.6 (2011), 547–50
 • Moraska A, et al. Journal of Manual and Manipulative Therapy, 16.2 (2013), 106–12
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.