Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Navodilo za uporabo inhalatorja Forspiro, ki se uporablja za inhaliranje zdravila za zdravljenje astme in KOPB

Izjemno pomembno je, da bolnik upošteva navodila za uporabo proizvajalca in uporablja pravilno tehniko vdihovanja. V pomoč bolnikom smo pripravili pisna navodila in predstavitveni film, kako pravilno uporabljati inhalator (vdihovalnik) Forspiro.

Bronhialna astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen sta bolezni dihalnih poti. Na osnovi hudosti bolezni se zdravnik odloči za vrsto zdravljenja astme. Na voljo ima številna zdravila, v različnih farmacevtskih oblikah (tablete, sirupi, injekcije, inhalatorji …) Pogosto se odloči, da bo predpisal zdravilo v obliki inhalatorja, pri katerem bolnik zdravilo vdihuje in s tem omogoči po dihalni poti hiter dostop ustreznih količin zdravila do sapnic.

Zdravila v obliki inhalatorjev se med seboj ne razlikujejo samo po zdravilni učinkovini, ampak tudi po načinu uporabe. Izjemno pomembno je, da bolnik upošteva navodila za uporabo proizvajalca in uporablja pravilno tehniko vdihovanja.

Po literaturnih podatkih do 80 odstotkov bolnikov inhalatorjev ne uporablja pravilno. Kar 89 % bolnikov naredi med postopkom inhaliranja vsaj eno napako in le 11 odstotkov bolnikov naredi vse korake v postopku inhaliranja pravilno.1

Film o pravilni uporabi inhalatorja Forspiro

Slikovni prikaz uporabe inhalatorja Forspiro


1. Odprite

Odprite zaščitni pokrovček, da se prikaže ustnik.


2. Pripravite odmerek

Dvignite rob bele ročice (vzvod) in ga potisnite, kolikor daleč gre, da zaslišite klik.

Vsakič, ko prestavite belo ročico (vzvod), se namesti nov odmerek zdravila. To se vidi na števcu odmerkov.

Belo ročico (vzvod) potem potisnite nazaj v izhodiščni položaj, da zaslišite klik. Inhalator je zdaj pripravljen za uporabo.

Pomembno: Belo ročico premaknite samo takrat, ko nameravate vzeti odmerek svojega zdravila. Če se boste igrali z ročico, bodo odmerki po nepotrebnem izgubljeni.


3. Vdihnite

Priprava na vdih
Medtem ko je inhalator odmaknjen od ust, globoko izdihnite, kolikor je to mogoče, ne da bi bilo neprijetno. Nikoli ne dihajte neposredno v inhalator, saj bi to lahko vplivalo na odmerek. Inhalator držite tako, da je zaščitni pokrovček usmerjen navzdol.

Vdihovanje

  • Z ustnicami tesno zaobjemite ustnik. Vdihnite enakomerno in globoko skozi inhalator, ne skozi nos.
  • Odmaknite inhalator od ust in zadržite dih za 5-10 sekund oz. dokler zmorete, ne da bi bilo neprijetno.
  • Nato počasi izdihnite, vendar ne v inhalator.
  • Pokrijte ustnik z zaščitnim pokrovčkom.
  • Izperite usta z vodo in jo nato izpljunite.
Opozorilo: Ta prikaz se nanaša samo na uporabo inhalatorja Forspiro.
Poleg tega prikaza obvezno preberite Navodilo za uporabo zdravila, ki je priloženo vašemu zdravilu.


Vir:

  • 1. Restrepo RD, et al. Medication adherence issues in patients treated for COPD. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis 2008; 3(3): 371–384.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.