Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB)

Simptomi kronične obstruktivne pljučne bolezni

Sprva bolnik čuti pomanjkanje sape zgolj ob naporu, kasneje pa že med hojo po ravnem, med vsakodnevnimi opravili. Ko je diagnoza kronične obstruktivne bolezni pljuč vendarle postavljena, se zdravljenje začne nemudoma, vendar to le omili znake bolezni.

Kronična obstruktivna bolezen pljuč je bolezen kadilcev. Pogostejša je pri ljudeh, starejših od 40 let in pri moških. Kar pri 90 odstotkih bolnikov s KOPB je vzrok dolgoletno kajenje. Le izjemoma jo povzročijo drugi dejavniki. 

Kronična obstruktivna bolezen pljuč se občasno lahko poslabša zaradi bakterijske ali virusne okužbe ali zaradi večje onesnaženosti zraka. Bolniki močneje kašljajo, izkašljujejo in imajo občutek težkega dihanja že ob manjših naporih.

Značilnosti bolezni so kronični bronhitis, zoženje malih dihalnih poti in propad stene pljučnih mešičkov, kar imenujemo emfizem. Škoda, ki jo povzročita bronhitis in emfizem, je nepopravljiva, čeprav se pri bolnikih, ki kajenje opustijo, kašljanje lahko umiri.

Simptomi KOPB se lahko razvijajo več let. Največkrat se pojavijo:

  • jutranje kašljanje z izkašljevanjem
  • kašljanje čez dan, ki ga spremlja izmeček
  • povečano sluzenje
  • piskajoče dihanje, še posebej po napadih kašlja
  • pogoste okužbe dihal, še posebej v zimskih mesecih
  • vse večja zadihanost ob vse manjših naporih

V pomoč pri oceni bolezni je lahko spirometrija, preiskava, pri kateri izmerimo volumen in hitrost izdihanega zraka. Glavni namen preiskave je zgodnje odkrivanje bolezenskega stanja v dihalnih poteh.

Mrzlo vreme in okužbe, npr. gripa, simptome poslabšajo. Pri nekaterih bolnikih z emfizemom lahko postane prsni koš sodčaste oblike. Nastane lahko dihalna odpoved, pri kateri se ustnice, jezik, prsti na rokah in nogah modro obarvajo. 

Zaradi sočasnega slabšanja delovanja ledvic in srčnega popuščanja otekajo gležnji. Nekateri bolniki z močno zoženimi dihalnimi potmi skušajo pomankanje kisika v krvi nezavedno  nadomestiti s hitrim, plitvim dihanjem. Njihova koža je dostikrat rožnata. Ti bolniki so zelo suhi, saj se pri dihanju  močno naprezajo, poleg tega pa težko jejo in dihajo hkrati.

Priporočila za bolnike s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) 

  • Prekinitev kajenja je edini ukrep, ki upočasni napredovanje bolezni.
  • Če ima bolnik preveliko telesno težo, se priporoča izguba telesne teže, kar pripomore k lažjemu dihanju.
  • Redna telesna aktivnost izboljša delovanje pljuč.

Srčno-žilne bolezni so med najpogostejšimi sočasnimi boleznimi bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boloznijo (KOPB). Za ustrezno in optimalno obravnavo bolnika je zelo pomembno, da pravočasno odkrijemo sočasno srčno popuščanje, ki lahko bolezen poslabša. Bolnika je treba obravnavati celostno, upoštevati indikacije in kontraindikacije za zdravljenje vseh sočasnih bolezni. Pomisliti je treba tudi na neželene učinke zdravil in medsebojno delovanje različnih zdravil, ki jih bolnik prejema. 

Zdravljenje kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB)

Za zdravljenje astme in KOPB se uporabljajo tudi zdravila v obliki pršil za inhaliranje. Na sodelovanje bolnika pri zdravljenju lahko vpliva tudi oblika inhalatorja. Pomembno je, da bolnik skupaj z zdravnikom izbere optimalen vdihovalnik, ki je enostaven za uporabo in ga bolnik zna pravilno uporabljati. Vztrajanje pri zdravljenju je pomembno za uspeh zdravljenja kroničnih bolezni, kot sta astma in KOPB.

Kako pravilno uporabljati inhalator Forspiro, si lahko ogledate tukaj

Vir:

  • Beynon H et al. Družinski medicinski priročnik. Mladinska knjiga 2013.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.