Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Osteoartroza

Osteoartroza je najbolj razširjena kronična degenerativna bolezen sklepov, ki nastaja postopoma zaradi sprememb na sklepnem hrustancu. V preteklosti smo to bolezen imenovali degenerativni ali starostni revmatizem, zdaj se temu izrazu raje izogibamo, saj staranje ni edini dejavnik, ki vpliva na njen razvoj. Kadar so prizadeti sklepi, govorimo o osteoartrozi; kadar pa je prizadeta hrbtenica, govorimo o spondiloartrozi.

Kako pogosta je osteoartroza?

Več kot 10 odstotkov starejše populacije ima simptomatsko bolezen. Pojavnost z leti narašča in v starosti 65 let ima približno 80 odstotkov populacije rentgensko prisotno osteoartrozo.

Koga najpogosteje doleti osteoartroza?

V preteklosti je veljalo, da je osteoartroza bolezen starejših ljudi. Čeprav je pogostejša pri starejših, pa lahko prizadene tudi mlajše. Simptomi osteoartroze se najpogosteje pokažejo po 55. letu starosti. Poleg staranja imajo pomembno vlogo tudi drugi dejavniki. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh, ki imajo dedne težave s sklepi, in pri tistih, ki čezmerno obremenjujejo svoje sklepe, na primer pri športu ali delu, ne glede na starost. Omenjeni dejavniki se lahko med seboj kombinirajo.

Kaj povzroči osteoartrozo?

Začetno bolezensko dogajanje poteka na sklepnem hrustancu. Zaradi delovanja dejavnikov tveganja na sklepni hrustanec se le-ta postopoma spreminja, na prej gladki površini se pojavijo razpoke, počasi izginja in tako izgubi svojo vlogo sklepnega blažilca mehaničnih obremenitev. Posledično se sklepna špranja zoži ali celo izgine, tako da se začne drgniti kost ob kost.

Kakšni so simptomi in znaki osteoartroze?

Simptomi in znaki osteoartroze se pojavljajo postopoma in so odvisni od tega, kateri sklep ali predel hrbtenice je prizadet. Na začetku prizadenejo le enega ali nekaj sklepov. Pogosto so prizadeti mali sklepi prstov rok in palcev na nogah z značilnimi odebelitvami (t. i. Haberdenovi in Bouchardovi vozliči), vratni ali ledveni del hrbtenice ter kolki in kolena.

Slika 1: mali sklepi prstov rok z značilnimi odebelitvami  (vir: Drahreg01)

Osteoartroza sklepov

Prvi simptom je običajno bolečina, ki je hujša med gibanjem. Bolečina se razvija postopno, je globoka in topa. Ko se težave stopnjujejo, sklep postaja čedalje slabše gibljiv. Sčasoma postane zadebeljen in zaradi kostnih izrastkov okorel. V začetnem obdobju se težave pojavljajo po telesni dejavnosti, pri napredovali bolezni pa tudi med mirovanjem. Okorelost je najbolj izražena zjutraj in po mirovanju, po navadi ne traja več kot pol ure. Z napredovanjem bolezni se pojavi izguba popolne gibljivosti, ki jo spremlja tudi bolečina v skrajnih legah.

Osteoartroza hrbtenice (spondiloartroza)

Osteoartroza pogosto prizadene hrbtenico, in sicer njena najbolj gibljiva dela – vratno in ledveno hrbtenico. Bolečine se širijo iz vratu na ramena, proti lopaticam, v zatilje, na sprednji del prsnega koša in v roke. Okrepijo se pri naporu. Lahko se pojavljajo še glavobol, vrtoglavica, slabost, motnje ravnotežja, šumenje v ušesih, slabost v rokah, mravljinčenje ali omrtvelost prstov rok. Pri spondiloartrozi na ledveni hrbtenici so prisotne bolečine v križu, ki se okrepijo ob obremenitvah. Hitri, nenadni gibi in dvigovanje težkih stvari lahko povzročijo hude, nenadne bolečine v križu.

Prispevek je pripravila Vesna Kovačič Grobelšek, dr. med., spec. interne medicine

Viri:

  • 1. Gašperšič N, Ambrožič A. Žepna revmatologija. Ljubljana: Društvo za razvoj revmatologije, 2019.
  • 2. Mitja Košnik; Dušan Štajer; Aleš Blinc; Jadranka Buturović-Ponikvar; Jakob Gubenšek; et al; Interna medicina. 5. izdaja. Ljubljana : Medicinska fakulteta : Slovensko zdravniško društvo : Buča, 2018.
  • 3. Bregar. M. Novejša spoznanja na področju etiopatogeneze in zdravljenja primarne osteoartroze. Zdravniški vestnik. 2020, številka 4.
  • 4. Osteoartroza. https://www.revma.net/priro-nik-za-revmatike/revmati-ne-bolezni/osteoartroza/ (dostop 14. 7. 2021).
  • 5. Eva Thijssen, Arjan van Caam, Peter M. van der Kraan, Obesity and osteoarthritis, more than just wear and tear: pivotal roles for inflamed adipose tissue and dyslipidaemia in obesity-induced osteoarthritis, Rheumatology, Volume 54, Issue 4, April 2015, Pages 588–600.
  • 6. Drahreg01, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons (dostop 21. 7. 2021)
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.