Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravljenje anemije

Anemijo zaradi pomanjkanja železa zdravnik opredeli na podlagi:

 • razgovora z bolnikom (anamneza),
 • telesnega pregleda in
 • rezultatov laboratorijske preiskave krvi.

Način zdravljenja anemije zaradi pomanjkanja železa je odvisen od vzroka. Vedno najprej zdravimo osnovni vzrok (npr.: krvavitev iz prebavil), temu pa sledi zdravljenje pomanjkanja železa z zdravili z železom v obliki tablet ali sirupa, intravenskimi zdravili železa ali ob hudi anemiji s transfuzijami eritrocitov. Za otroke so na voljo sirupi z železom, da zdravilo lažje zaužijejo. Zdravljenje s tabletami železa je dolgotrajno, poteka doma, običajno traja več mesecev.

Parenteralne oblike železa (npr. infuzija) se uporabljajo takrat, ko je zaloge železa treba zapolniti hitro, ali kadar absorpcija peroralnega železa (npr. v obliki tablet, sirupa) ni mogoča.

Priporočila ob prejemanju zdravil z železom:

 • Nekatera zdravila z železom lahko jemljete skupaj s hrano, večino pa je treba jemati na prazen želodec, da je absorpcija večja. Upoštevajte navodila proizvajalca!
 • Sočasno jemljite vitamin C, lahko v obliki pastil ali sveže iztisnjenega naravnega soka.
 • Sočasno ne jemljite antacidov (to so zdravila, ki zmanjšujejo izločanje želodčne kisline).
 • Presledek pri sočasnem jemanju zdravil z železom in antacidov mora biti daljši od dveh ur; najbolj optimalen je 4-urni presledek.
 • Če zdravila z železom jemljete sočasno z zdravili za Parkinsonovo bolezen ali sindrom nemirnih nog, se absorpcija slednjih lahko zmanjša; med jemanjem naj bo 4-urni presledek.
 • Učinkovitost zdravil za zmanjšano delovanje ščitnice (hipotiroidizem), golšo in raka na ščitnici se ob sočasnem jemanju železovih pripravkov zmanjša; med jemanjem naj bo 4-urni presledek.
 • Poskrbite za redno izločanje blata. Svetujemo pitje vode, zlasti zjutraj na tešče. Po potrebi uživajte pripravke za mehčanje blata, saj zdravila z železom pogosto povzročijo nastanek trdega in črnega blata, ki ga težje izločimo.

Zdravljenje pomanjkanja železa je včasih dolgotrajno, saj lahko traja več mesecev, da popolnoma obnovite svoje zaloge železa v telesu. V nekaterih primerih nadomestno zdravljenje s tabletami železa ne zadošča (huda, dolgotrajna anemija, neuspešno zdravljenje s tabletami ali sirupom), zato se zdravnik odloči za zdravljenje z intravenskimi zdravili z železom.

Med prejemanjem intravenskih zdravil z železom morajo biti bolniki pod nadzorom zdravstvenih delavcev v ambulanti ali bolnišnici, v sicer redkih primerih se namreč lahko pojavijo resni neželeni učinki. Sam učinek zdravljenja se - ne glede na peroralni ali intravenski način vnosa železa - po nekaj tednih izenači, zato sta oba načina dolgoročno enako učinkovita.

Tudi ob jemanju tablet z železom se lahko pojavijo neželeni učinki, kar vpliva na zdravnikovo odločitev, katero obliko zdravljenja bo predpisal posamezniku. Vedno pa skrbno iščemo in zdravimo tudi vzrok, ki je pripeljal do pomanjkanja železa! Pri ženskah z močnimi menstruacijami zdravnik uvede kontracepcijo, ki zmanjša krvavitev. Pri bolnikih s kroničnimi vnetnimi boleznimi črevesa uvede zdravila za preprečevanje vnetja. Pri bolnikih s polipi v prebavilih izvede operativni poseg, pri katerem polipe odstranijo, s čimer preprečijo krvavitve iz črevesa.

Vir:

 • E. Jarc. Prepoznajte anemijo zaradi pomanjkanja železa. Lek, 2016.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.