Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Prepoznavanje simptomov anemije

Bolniki ob anemiji običajno občutijo neznačilne simptome, ki se pojavijo pri mnogih boleznih. Te simptome najdemo zlasti pri blagi, pa tudi ob zmerno hudi anemiji, ko so vrednosti koncentracije hemoglobina višje od 70 g/l. Pri hudi anemiji s koncentracijo hemoglobina pod 70 g/l se pojavijo resnejši, tudi življenje ogrožajoči simptomi. 

Simptomi se lahko izražajo na različne načine: lahko jih opazimo, druge občutimo, pri nekaterih pa občutimo njihove posledice, saj nas upočasnijo in nam onemogočajo opravljanje vsakdanjih obveznosti.
Simptomi so prikazani v spodnji preglednici in na sliki.

Preglednica: Simptomi pri anemiji zaradi pomanjkanja železa

Neznačilni simptomiZnačilni simptomi
utrujenost
vnetje požiralnika
slabo počutje
vnetje ustne sluznice, jezika
motnje koncentracije
težave s požiranjem (disfagija)
slabša delovna storilnost
želja po uživanju neobičajnih stvari, npr. ledu, gline, zobne paste …
bledica kože in sluznic
razpoke (ragade) ustnih kotov
občutek kratke sape
povečana vranica
izguba apetita (pri otrocih)
sindrom nemirnih nog
bolečine v prsih
nohti v obliki jušne žlice
pospešen srčni utrip
pogoste okužbe

Slika: Simptomi in znaki ob anemiji
Bolezenske spremembe se pojavijo skoraj po vsem telesu; z rdečo pisavo so zapisane težave pri zelo hudi anemiji.

Pri prepoznavanju simptomov je pomembno, da dobro poznate svoje telo, saj boste tako lažje opazili prve telesne spremembe, ki se izrazijo pri anemiji. Prva znaka anemije sta bledica kože in sluznic (očesna veznica, ustnice ...). Občutili boste splošno slabo počutje z utrujenostjo. Pri dalj časa trajajoči anemiji boste opazili, da pri običajnih telesnih naporih, kot je hoja po stopnicah, težje dihate, imate pospešen ritem srca (aritmije), zdelo se vam bo, da so vaše mišice povsem oslabele.

Če anemije ne zdravite, se lahko pojavijo hujši zapleti, kot so bolezni srca (npr. srčno popuščanje), omedlevica, zastoj v rasti in razvoju pri otrocih ter možnost prezgodnjega poroda z zapleti pri nosečnicah.

Zdravnika je treba obiskati, če opazite katerikoli simptom anemije, ki bi bil lahko posledica pomanjkanja železa pri vas ali otroku. Prav tako je treba obiskati zdravnika, če simptomi anemije ne izginejo po končanem zdravljenju ali pa se zopet pojavijo. Samozdravljenje pomanjkanja železa je odsvetovano in nevarno.

Vir:

  • E. Jarc. Prepoznajte anemijo zaradi pomanjkanja železa. Lek, 2016.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.