Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Prepoznavanje simptomov anemije

Glede na koncentracijo hemoglobina (Hb), ki v telesu prenaša kisik po krvi, delimo slabokrvnost na:

Blago                          Hb > 100 g/L
Zmerno hudo             Hb 100-70 g/L
Hudo                           Hb < 70 g/L

Bolniki, ki so slabokrvni, običajno občutijo neznačilne simptome, ki se lahko pojavijo tudi pri mnogih drugih boleznih (utrujenost, slabo počutje, vrtoglavica). Ti simptomi se pojavijo zlasti pri blagi, pa tudi ob zmerno hudi slabokrvnosti. Pri hudi slabokrvnosti pa se pojavijo hujši, tudi življenje ogrožajoči simptomi (omedlevica, bolečina v prsih, poslabšanje srčnega popuščanja). Simptomi in znaki so navedeni in prikazani v spodnji preglednici in na sliki.

Simptomi se lahko izražajo na različne načine: lahko jih opazimo, druge občutimo, pri nekaterih pa občutimo njihove posledice, saj nas upočasnijo in nam onemogočajo opravljanje vsakdanjih obveznosti.

Preglednica: Simptomi in znaki pri slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa

Neznačilni simptomi
Značilni simptomi
utrujenost
vnetje požiralnika
slabo počutje
vnetje ustne sluznice, jezika
motnje koncentracije
težave s požiranjem (disfagija)
slabša delovna storilnost
želja po uživanju neobičajnih stvari, npr. ledu, gline, zobne paste …
bledica kože in sluznic
razpoke (ragade) ustnih kotov
občutek kratke sape
povečana vranica
izguba apetita (pri otrocih)
sindrom nemirnih nog
bolečine v prsih
nohti v obliki jušne žlice
pospešen srčni utrip
pogoste okužbeSlika: Simptomi in znaki ob slabokrvnosti

Bolezenske spremembe se pojavijo skoraj po vsem telesu; z rdečo pisavo so zapisane težave pri hudi slabokrvnosti.

Pri prepoznavanju simptomov je pomembno, da dobro poznate delovanje svojega telesa, ko ste zdravi, saj boste tako najlažje opazili prve telesne spremembe, ki se izrazijo pri slabokrvnosti. Najpogostejša znaka sta bledica kože in sluznic (sluznica na notranji strani veke (očesna veznica), ustnice...). Občutili boste lahko splošno slabo počutje z utrujenostjo. Pri dlje časa trajajoči slabokrvnosti boste opazili, da pri običajnih telesnih naporih, kot je hoja po stopnicah, težje dihate, imate pospešeno bitje srca (aritmije), zdelo se vam bo, da so vaše mišice povsem oslabele.

Če slabokrvnosti ne zdravite, se lahko pojavijo hujši zapleti, kot so bolezni srca (npr. srčno popuščanje), omedlevica, zastoj v rasti in razvoju pri otrocih ter možnost prezgodnjega poroda z zapleti pri nosečnicah.

Če opazite kateri koli simptom slabokrvnosti, je potreben obisk pri zdravniku. Prav tako je treba obiskati zdravnika, če simptomi slabokrvnosti ne izginejo po končanem zdravljenju ali pa se zopet pojavijo. Zdravniki/zdravstveni delavci samozdravljenje pomanjkanja železa odsvetujejo, saj pomanjkanje železa ni edini vzrok slabokrvnosti. Pred zdravljenjem je potrebno natančno opredeliti, kaj je vzrok za slabokrvnost, in le-tega usmerjeno zdraviti.

Vira:

  • E. Jarc. Prepoznajte anemijo zaradi pomanjkanja železa. Lek, 2016.
  • Košnik M, Štajer D. Interna medicina, 6. izdaja. MF, 2022.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.