Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Rak mod

Ali veste, da je rak mod najpogostejši pri mlajših moških, starih od 20 do 40 let?

Rak mod (karcinom testisov) spada med redke vrste raka. Če za raka prostate velja, da je to najpogostejši rak pri moških, pa rak mod prizadene samo 1-2 odstotka moške populacije. Vendar pa je med mlajšimi moškimi, starimi od 20 do 40 let, rak mod najpogostejša vrsta raka.1 Po podatkih iz Registra raka v Sloveniji vsako leto zboli okoli  100 moških (124 v letu 2021).2 Dobra novica ob tem podatku je, da ima bolnik s to boleznijo ob zgodnjem odkritju izjemno dobro prognozo za preživetje. 

V Sloveniji kljub dobremu zdravljenju vsako leto umre za rakom mod v povprečju 6 bolnikov.3

Simptomi in prepoznavanje raka mod

Raka mod najpogosteje prepoznamo kot nebolečo zatrdlino v modu, zato je izjemnega pomena samopregledovanje mod. Priporočeno je, da mlajši moški redno enkrat na mesec naredijo  samopregled. Najlažje je kakršnekoli spremembe  zatipati med toplo kopeljo ali prhanjem ali tik zatem, saj se v topli vodi moda sprostijo in spustijo nekoliko niže, tako da so v celoti dobro dostopna za pregledovanje.  

Še dve dejstvi, ki ju morda še ne poznate: desno modo je običajno večje od levega, levo pa visi nekoliko niže kot desno. 

Na možnost raka mod lahko pomislimo tudi ob hitrem povečanju ali zmanjšanju mod, kakršnihkoli občutkih nelagodja ali napetosti v njih. Pozorni bodite tudi na bolečine v trebuhu ali križu in  povečanje prsi ali nenavadne bolečine v prsih.

Z rednim mesečnim pregledovanjem bolj podrobno spoznamo obliko, velikost in strukturo svojih mod, posledično pa lahko hitreje prepoznamo kakršnokoli spremembo.

Zdravljenje raka mod

Zdravljenje lokalno omejenega tumorja in metastatske bolezni se najprej začne s kirurško odstranitvijo celotnega moda s semenskim povesmom in pripadajočo ovojnico (t. i. orhidektomija). Odstranjeno tkivo pregleda patolog in dokončno opredeli tip bolezni. Po posegu mora moški hoditi na pogoste redne kontrolne preglede, ob katerih zdravnik aktivno išče morebitno metastatsko bolezen, ki nakazuje napredovanje bolezni. Pri takem bolniku se zdravljenje nadaljuje s kemoterapijo, obsevanjem in operativno odstranitvijo vseh preostalih zasevkov.

Viri:

  • 1. http://www.kclj.si/dokumenti/spm_rak_prostate_27102016.pdf. Dostop: 9. 4. 2018.
  • 2. Zadnik V, Primic Žakelj M. SLORA: Slovenija in rak. Epidemiologija in register raka. Onkološki inštitut Ljubljana. www.slora.si . Dostop 9. 4. 2018.
  • 3. SLORA, Slovenija in rak. Register raka RS. Dostop 30. 3. 2020.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.