Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zakaj ob antibiotiku jemati probiotik

Uporaba antibiotikov  je prinesla revolucijo v zdravljenju. Neozdravljive in smrtno hude bolezni so postale hitro in enostavno ozdravljive. Vendar pa je zato potrebno, da bolnik protimikrobno terapijo zaključi, kot mu je bila predpisana oz. je ne prekinja. K temu pa lahko pomagajo tudi probiotiki, saj lahko z njihovo sočasno uporabo zmanjšamo obsežnosti sprememb v črevesni mikrobioti (kar strokovno imenujemo disbioza) ali preprečujemo pojav prebavnih motenj, kot je driska.

Najpogostejši opazen neželeni učinek (ki je tudi najpogostejši razlog za prenehanje terapije1) uporabe antibiotikov je driska, ki se lahko pojavi kadarkoli med zdravljenjem z antibiotikom ali še celo 8 tednov po končanem zdravljenju.2 O driski, povzročeni z antibiotikom, govorimo tedaj, ko se 3 dni najmanj trikrat na dan pojavlja odvajanje tekočega/vodenega blata.2 Pojav driske je odvisen od vrste antibiotika. Več driske je opaziti pri bolnikih, ki se zdravijo v bolnišnici.3

Vzroki in mehanizmi nastanka antibiotične driske4

 • Antibiotiki lahko porušijo ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikroorganizmi v prebavilih. Razrastejo se škodljive (patogene) bakterije, predvsem bakterija C. difficile.
 • Antibiotiki lahko spodbujajo peristaltiko (gibanje črevesja) in posledično lahko povzročijo drisko.4
 • Razlog za pojav driske tudi dalj časa po končani terapiji z antibiotiki (celo 8 tednov) je večja dovzetnost obnavljajoče se črevesne mikrobiote (mikroflore) za okužbe z bolezenskimi mikroorganizmi.

Sočasna uporaba probiotika ob antibiotičnem zdravljenju lahko:

 • izboljša sodelovanje bolnika pri zdravljenju in posledično dokončanje antibiotičnega zdravljenja, kot je bilo predpisano,
 • zmanjšuje neželene učinke antibiotikov (porušeno ravnovesje v črevesni mikrobioti - disbioza, prebavne motnje - driska, oslabljen imunski sistem).

Klinična podprtost uporabe probiotikov za preprečevanje in lajšanje z antibiotiki povezane driske

Zadnji izsledki kliničnih raziskav probiotičnih izdelkov iz različnih rodov laktobacilov, bifidobakterij in Saccharomyces podpirajo probiotike kot preventivo pri preprečevanju z antibiotiki povzročene driske.1, 6 Tveganje za pojav driske ob sočasni probiotični terapiji se lahko zmanjša za več kot 40 %. Tako ameriški zdravniki splošne medicine že objavljajo prispevke, kjer kolege opominjajo, da je smiselno priporočati ob antibiotiku tudi probiotik5, tudi za preprečevanje zapletov7.

Avtorji omenjenih študij poudarjajo, da je učinek odvisen od seva ali kombinacije sevov in skupin bolnikov. V vseh analizah pa se je izkazalo, da so probiotiki varni za uporabo, če se upoštevajo priporočila pravilne uporabe in če so izvzete rizične skupine (kot so posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom), seveda ob predpogoju da gre za kakovosten probiotičen izdelek.

Probiotično zdravilo Linex® forte je namenjeno tudi za preprečevanje in lajšanje z antibiotiki povzročenih prebavnih težav (neravnovesje mikrobiote, driska, napihnjenost, napenjanje). 

Priporočena je uporaba:910

 1. od prvega dne antibiotičnega zdravljenja,
 2. ves čas zdravljenja in vsaj še nekaj dni po končanem antibiotičnem zdravljenju,
 3. vsaj 3 ure po zaužitem antibiotiku.

Viri:

 • 1. Hempel S. Newberry S, Maher A, et al. JAMA. 2012;307: 1959-1969.
 • 2. Friedman G. Gastroenterol Clin N Am 41 (2012) 763–779.
 • 3. McFarland LV. Future Microbiol 2008;3(5):563–78.
 • 4. Doron SI in sod. J Clin Gastroenterol 2008;42:S58–S63.
 • 5. Rodgers B & Kirley K. The Journal of Family Practice. Mar 2013; Vol 62, No 3.
 • 6. Videlock E J & Cremonini F. Aliment Pharmacol Ther 2012; 35: 1355–1369.
 • 7. Blaabjerg S. in sod. Antibiotics 2017, 6, 21.
 • 8. Fekete T. American Collegue of Physicians ;May 21 2013, vol. 158 (10): JC10.
 • 9. Chatterjee S in sod. JAPI 2013;61:708-712.
 • 10. Black F in sod. Scand J Infect Dis. 1991;23(2):247-54.
 • 11. Agamennone in sod. BMC Gastroenterology 2018;. 18:103
 • 12. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Probiotics and prebiotics February 2017 (dostopno na: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-and-prebiotics-english-2017.pdf)
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.