Preprečevanje demence
V današnjem času demence še ne znamo in ne moremo preprečiti. Lahko pa z ustreznim načinom življenja vplivamo na zakasnitev njenega začetka in hitrost razvoja. Pomembno je, da že v srednjih letih poskrbimo za miselne dejavnosti, druženje, zdravo prehrano, dovolj gibanja in dober spanec, ki nam zagotavlja, da se zjutraj zbudimo naspani in spočiti.
Kako lahko urimo in krepimo naš spomin?
Za urjenje in krepitev spomina lahko veliko naredimo sami. Največ bomo naredili s kombinacijo dejavnosti, ki krepijo um in telo ter nas veselijo. Počitek, spanje, aerobne vaje (ki jih izvajamo dlje časa in ob katerih imamo zmerno visok srčni utrip, npr. hitra hoja), meditacija, vaje za sproščanje, pitje navadne vode, oreščki in nekatera druga hrana, glasba, ki nam je všeč, določene barve v prostoru ali na delovni površini, ki nam izboljšajo počutje - vse to lahko pozitivno vpliva na naš spomin.
Druženje
Za občutek zadovoljstva so zelo pomembni stiki z drugimi ljudmi. Kakovostno druženje nam daje občutek, da nismo sami in da se za pomoč in oporo lahko obrnemo na ljudi, s katerimi se družimo. Na ta način dobro vplivamo na svoje zdravje in počutje. Če druženje na nas deluje pomirjajoče, se s tem zmanjša tudi tveganje za razvoj različnih bolezni.
5 dejavnikov za zmanjšanje tveganja za demenco
Rezultati britanske raziskave, v katero je bilo vključenih 2235 oseb, ki so jih spremljali 35 let, so izpostavili pet ključnih dejavnikov, s katerimi lahko najbolj zmanjšamo tveganje, da se bo demenca razvila:
- zdrava prehrana
- redna telesna vadba
- zdrava telesna teža
- nekadilstvo
- majhna količina zaužitega alkohola
Raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki upoštevajo štiri od petih dejavnikov, kar 60 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za demenco, pri čemer so telovadbo navedli kot najbolj ključen dejavnik.1
Prehrana
V številnih raziskavah so potrdili, da je prehrana pomemben dejavnik pri obvladovanju demence.2 Antioksidanti, vitamini kompleksa B, polifenoli in večkrat nenasičene maščobne kisline zmanjšujejo tveganje za razvoj Alzheimerjeve demence.3
Z raziskavami je podprta tudi takoimenovana MIND dieta, ki je kombinacija diete za preprečevanje visokega krvnega tlaka in mediteranske prehrane.4
MIND dieta je sestavljena iz desetih skupin živil, ki se priporočajo v čim večjem obsegu, in petih skupin živil, ki niso priporočena.
Priporočena živila po MIND dieti:
![]() | oljčno olje | kot glavno jedilno olje |
![]() | polnozrnata žita | vsaj 3 porcije na dan |
![]() | zelena listnata zelenjava | 6 ali več porcij na teden |
![]() | druga zelenjava | vsaj 1 porcija na dan |
![]() | oreščki | 5 ali več porcij na teden |
![]() | jagodičevje | vsaj 2 porciji na teden |
![]() | fižol | 3 ali več obrokov na teden |
![]() | ribe (ne ocvrte) | vsaj 1 obrok na teden |
![]() | perutnina (ne ocvrta) | vsaj 2 obroka na teden |
![]() | vino | kozarec (1dcl) rdečega vina na dan |
Omejite uživanje:
![]() | rdeče meso in izdelki iz rdečega mesa | manj kot 4-krat na teden |
![]() | hitra ali ocvrta hrana | manj kot 1-krat na teden |
![]() | sir | manj kot 1 porcija na teden |
![]() | maslo in margarina | manj kot 1-krat na teden |
![]() | prigrizki in sladice | manj kot 5-krat na teden |
Gibanje
Redna vadba je koristna za zdravje celega telesa in ima ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj demence. Priporoča se redno aerobno gibanje 20-30 minut na dan. Pri aerobni vadbi hitreje dihamo in porabljamo več kisika. V mišice se dovaja več kisika, iz njega pa odvajajo odpadne snovi, s čimer krepimo imunski sistem. Med aerobno vadbo ne sodijo samo športne dejavnosti, kot so kolesarjenje, plavanje ali fitnes, ampak tudi druge dejavnosti, na primer hitra hoja ali vrtnarjenje.
Viri:
- 1. https://www.cardiff.ac.uk/news/view/33746-healthy-habits-reduce-dementia-risk. Dostop 19. 9. 2019.
- 2. M.C. Morris et al. Alzheimer's & Dementia 11 (2015, 1015-1022.
- 3. Ramassamy C., Belkac´emi A. 2011. Nutrition and alzheimer’s disease: is there any connection? Current Alzheimer Research, 8, 5: 443–444.
- 4. https://foodinsight.org/what-is-the-mind-diet/. Dostop 19. 9. 2019.