Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Preprečevanje demence

V današnjem času demence še ne znamo in ne moremo preprečiti. Lahko pa z ustreznim načinom življenja vplivamo na zakasnitev njenega začetka in hitrost razvoja. Pomembno je, da že v srednjih letih poskrbimo za miselne dejavnosti, druženje, zdravo prehrano, dovolj gibanja in dober spanec, ki nam zagotavlja, da se zjutraj zbudimo naspani in spočiti.

Kako lahko urimo in krepimo naš spomin?

Za urjenje in krepitev spomina lahko veliko naredimo sami. Največ bomo naredili s kombinacijo dejavnosti, ki krepijo um in telo ter nas veselijo. Počitek, spanje, aerobne vaje (ki jih izvajamo dlje časa in ob katerih imamo zmerno visok srčni utrip, npr. hitra hoja), meditacija, vaje za sproščanje, pitje navadne vode, oreščki in nekatera druga hrana, glasba, ki nam je všeč, določene barve v prostoru ali na delovni površini, ki nam izboljšajo počutje -  vse to lahko pozitivno vpliva na naš spomin.

Druženje

Za občutek zadovoljstva so zelo pomembni stiki z drugimi ljudmi. Kakovostno druženje nam daje občutek, da nismo sami in da se za pomoč in oporo lahko obrnemo na ljudi, s katerimi se družimo. Na ta način dobro vplivamo na svoje zdravje in počutje. Če druženje na nas deluje pomirjajoče, se s tem zmanjša tudi tveganje za razvoj različnih bolezni.

5 dejavnikov za zmanjšanje tveganja za demenco

Rezultati britanske raziskave, v katero je bilo vključenih 2235 oseb, ki so jih spremljali 35 let, so izpostavili pet ključnih dejavnikov, s katerimi lahko najbolj zmanjšamo tveganje, da se bo demenca razvila:

Raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki upoštevajo štiri od petih dejavnikov, kar 60 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za demenco, pri čemer so telovadbo navedli kot najbolj ključen dejavnik.1  

Prehrana  

V številnih raziskavah so potrdili, da je  prehrana pomemben dejavnik pri obvladovanju demence.2 Antioksidanti, vitamini kompleksa B, polifenoli in večkrat nenasičene maščobne kisline zmanjšujejo tveganje za razvoj Alzheimerjeve demence.3

Z raziskavami je podprta tudi takoimenovana MIND dieta, ki je kombinacija diete za preprečevanje visokega krvnega tlaka in mediteranske prehrane.4

MIND dieta je sestavljena iz desetih skupin živil, ki se priporočajo v čim večjem obsegu, in petih skupin živil, ki niso priporočena. 

Priporočena živila po MIND dieti:

oljčno olje
kot glavno jedilno olje
polnozrnata žita
vsaj 3 porcije na dan
zelena listnata zelenjava
6 ali več porcij na teden
druga zelenjava
vsaj 1 porcija na dan
oreščki
5 ali več porcij na teden
jagodičevje
vsaj 2 porciji na teden
fižol
3 ali več obrokov na teden
ribe (ne ocvrte)
vsaj 1 obrok na teden
perutnina (ne ocvrta)
vsaj 2 obroka na teden
vino
kozarec (1dcl) rdečega vina na dan


Omejite uživanje:

rdeče meso in izdelki iz rdečega mesa
manj kot 4-krat na teden
hitra ali ocvrta hrana
manj kot 1-krat na teden
sir
manj kot 1 porcija na teden
maslo in margarina
manj kot 1-krat na teden
prigrizki in sladice
manj kot 5-krat na teden


Gibanje

Redna vadba je koristna za zdravje celega telesa in ima ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj demence. Priporoča se redno aerobno gibanje 20-30 minut na dan. Pri aerobni vadbi hitreje dihamo in porabljamo več kisika. V mišice se dovaja več kisika, iz njega pa odvajajo odpadne snovi, s čimer krepimo imunski sistem. Med aerobno vadbo ne sodijo samo športne dejavnosti, kot so kolesarjenje, plavanje ali fitnes, ampak tudi druge dejavnosti, na primer hitra hoja ali vrtnarjenje. 

Viri:

  • 1. https://www.cardiff.ac.uk/news/view/33746-healthy-habits-reduce-dementia-risk. Dostop 19. 9. 2019.
  • 2. M.C. Morris et al. Alzheimer's & Dementia 11 (2015, 1015-1022.
  • 3. Ramassamy C., Belkac´emi A. 2011. Nutrition and alzheimer’s disease: is there any connection? Current Alzheimer Research, 8, 5: 443–444.
  • 4. https://foodinsight.org/what-is-the-mind-diet/. Dostop 19. 9. 2019.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.