Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Merilniki krvnega tlaka in nasveti za nakup

Merjenje krvnega tlaka doma vam lahko pomaga odkriti zvišane vrednosti, če ste že zboleli za hipertenzijo, pa pripomore k boljšemu nadzorovanju bolezni.

Pomembno je, da izberete ustrezen merilnik krvnega tlaka in se naučite pravilnega postopka merjenja. Pri tem vam lahko pomaga zdravnik ali medicinska sestra. V pomoč naj vam bodo tudi navodila za pravilno merjenje.

Vrste merilnikov za merjenje krvnega tlaka doma

Ročni merilniki

Ročni merilniki za merjenje krvnega tlaka imajo stetoskop (slušalko), napihljivo manšeto in prikazovalnik krvnega tlaka. Pri merjenju moramo ročno napihniti manšeto na nadlakti ter z ventilom enakomerno in počasi zniževati tlak v manšeti (2-3 mmHg v sekundi). Krvni tlak izmerimo s poslušanjem žilnih šumov nad odvodnico na nadlakti nad komolčno kotanjo. Srčni utrip izmerimo po meritvi, s tipanjem pulza na podlakti.

Ali ste vedeli?
Merjenje izvajamo po metodi Riva-Roccija, zato vrednost krvnega tlaka zdravniki pogosto zapišejo kar RR.

Avtomatski merilniki

Imajo manšeto in merilnik, ki zazna krvni tlak in srčni utrip. S pritiskom na tipko sprožimo samodejno napihovanje manšete, meritev krvnega tlaka in srčnega utripa. Avtomatski merilniki merijo krvni tlak na nadlakti, podlakti ali na prstu. Najnatančnejši so merilniki za nadlaket. Merilniki na podlakti in na prstu niso natančni, saj so zelo občutljivi na položaj manšete in telesno temperaturo. Pri žilnih boleznih (npr. aterosklerozi) ali starejših bolnikih so meritve s temi merilniki praviloma nenatančne.

Polavtomatski merilniki

Pri teh merilnikih moramo manšeto napihniti ročno, samodejno pa spuščajo zrak iz manšete in izmerijo krvni tlak ter srčni utrip. Pri nekaterih bolezenskih stanjih je lahko njihova uporaba težavna, npr. pri vnetju manjših sklepov rok (artritis).

Ravnokar sem kupil(a) merilnik krvnega tlaka. Kaj naj storim sedaj?
Pri naslednjem pregledu odnesite merilnik k svojemu zdravniku, da bo preveril njegovo natančnost. Če bo merilnik natančen in izmerjene vrednosti pravilne, začnite meriti krvni tlak doma po zdravnikovih navodilih.

Nasveti ob nakupu merilnika

Velikost manšete

Velikosti manšet za merjenje krvnega tlaka na nadlakti ali podlakti se razlikujejo. Povprašajte svojega zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta, katera velikost manšete je primerna za vas. Otroci in odrasli z majhnimi obsegi nadlahti potrebujejo manjšo manšeto, sicer bo meritev krvnega tlaka podcenjena. Bistveno večja so odstopanja pri meritvah s premajhno manšeto pri povečanih obsegih nadlahti – v tem primeru bo izmerjeni krvni tlak precenjen. Posebne velikosti manšet se da naročiti v lekarnah, trgovinah z zdravstvenimi pripomočki in pri proizvajalcih merilnika. Praviloma naj bi gumijasti del manšete objel 80 % (štiri petine) obsega nadlahti. Dimenzije gumijastih delov manšet naj bi bile pri obsegu nadlahti < 15 cm približno 4 × 13 cm, pri 15-22 cm 9 × 16 cm, pri 22-32 cm 12 × 32 cm in pri 32-42 cm 15 × 30 cm.

Zaslon

Pri avtomatskih in polavtomatskih merilnikih pred nakupom preverite, ali je zaslon dovolj velik, da boste z lahkoto odčitali izmerjeno vrednost krvnega tlaka.

Stetoskop

Če kupujete ročni merilnik s slušalkami, je pomembno, da pri meritvi krvnega tlaka jasno slišite žilne šume. Ravno tako morate pravilno prepoznavati žilne šume – o njih vas lahko poučita zdravnik ali medicinska sestra.

Preverjenost in natančnost merilnika

Vsi merilniki, ki so naprodaj v Evropski skupnosti, morajo pridobiti oznako o varnosti uporabe. Ne glede na vrsto merilnika, ki ste ga kupili, se morate najprej naučiti, kako pravilno izmeriti krvni tlak. Po pomoč se obrnite na svojega zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta.

Posebni vplivi

Polavtomatski in avtomatski merilniki so nenatančni ali ne izmerijo krvnega tlaka pri nepravilnem srčnem utripu (aritmijah). Avtomatski merilniki bodo imeli težave pri merjenju krvnega tlaka, če je srčni utrip pospešen ali pri majhnem pulznem tlaku (pulzni tlak je razlika med sistoličnim in diastoličnim tlakom).

Viri:

  • - Dolenc P. Kako si pravilno izmeriti krvni tlak. Ljubljana: Lek; 2011.
  • - Berkov R, et al. Veliki zdravstveni priročnik za domačo uporabo. Ljubljana: Mladinska knjiga; 2002.
  • - Švab I, Rotar D. Družinska medicina. Ljubljana: Združenje zdravnikov družinske medicine, SZD; 2002.
  • - Kocjančič A, et al. Interna medicina. Ljubljana: Littera picta; 2005.
  • - Dolenc P. Zbornik/ XXVII. strokovni sestanek Združenja za arterijsko hipertenzijo, Ljubljana 30. november 2018, Slovensko zdravniško društvo, Sekcija za hipertenzijo, 2018.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.