Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zdravljenje zvišanega krvnega tlaka

Kako zdravimo arterijsko hipertenzijo?

Arterijske hipertenzije ne zdravimo le z zdravili. Enako pomemben je tudi zdrav način življenja, ki bi ga morali osvojiti vsi hipertenzivni bolniki.

Nasveti za zdrav življenjski slog:


Uživajte uravnoteženo, zdravo prehrano!

Omejite uživanje soli!
Zmanjšajte čezmerno telesno težo!
Poskrbite za redno gibanje!
Omejite uživanje alkohola!
Opustite kajenje!

Z doslednim izvajanjem navedenih ukrepov se bo krvni tlak znižal, marsikdaj celo povrnil na normalne vrednosti in ne bo treba uvesti zdravljenja z zdravili.

Zdravljenje z zdravili

Pri hujših stopnjah arterijske hipertenzije je poleg zdravega načina življenja potrebno uvesti tudi zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Za zdravljenje arterijske hipertenzije imamo na razpolago več skupin zdravil, vendar niso vsa primerna za vse bolnike. Kdaj in katero zdravilo bo zdravnik uvedel, je odvisno od višine krvnega tlaka, prizadetosti tarčnih organov, prisotnosti drugih dejavnikov tveganja in sočasnih bolezni pa tudi zdravil, ki jih bolnik že jemlje.

Z zdravljenjem arterijske hipertenzije želimo postopoma doseči normalen oziroma optimalen krvni tlak.

Sprva bo zdravnik uvedel eno vrsto zdravila v majhnem odmerku. Če zdravilo ne bo imelo zadostnega učinka, bo odmerek po nekaj tednih zvečal in/ali dodal drugo zdravilo. Če zdravljenje ne bo učinkovito ali ob pojavu neželenih učinkov, bo treba zdravilo zamenjati.

Kaj je treba vedeti o zdravilih?

  1. Da bo krvni tlak urejen ves dan, je treba zdravila jemati po predpisanih navodilih. Nekatera zdravila lahko jemljete le enkrat na dan, druga pa dvakrat ali trikrat.
  2. Če boste zdravljenje opustili, se bo krvni tlak ponovno zvišal. S pravočasnim obiskom pri zdravniku poskrbite, da vam zdravil ne bo nikoli zmanjkalo.
  3. Lahko se zgodi, da boste zdravilo kdaj pozabili vzeti. Zato se z zdravnikom že prej posvetujte, kaj storiti v takem primeru.
  4. Neželeni učinki se lahko pojavijo ob uvedbi zdravila, pa tudi po večletnem dobrem prenašanju. Če bi se neželeni učinki pojavili, o tem takoj obvestite svojega zdravnika.
  5. Določene vrste zdravil in/ali kombinacije različnih zdravil lahko povzročijo nevarne zaplete, zato je pomembno, da poznate vrsto in odmerke vseh zdravil, ki jih trenutno jemljete, pa tudi zdravila, ki jih ne prenašate, in s tem seznanite zdravnika.

Kako bomo uspešno zdravili arterijsko hipertenzijo?

Včasih sta diagnostika in zdravljenje arterijske hipertenzije bolj zapletena in je za dosego zastavljenega cilja potreben daljši čas ter potrpežljivost bolnika in zdravnika.

Pomembno je redno hoditi na priporočene kontrolne preglede k lečečemu zdravniku, saj je le-tako možno spremljati učinkovitost zdravljenja in pojavljanje oziroma preprečevanje neželenih učinkov zdravljenja.

Temeljni pogoj za uspešno zdravljenje je medsebojno zaupanje in sodelovanje bolnika ter zdravnika.

Arterijska hipertenzija ni bolezen, ki bi jo lahko ozdravili v kratkem času, temveč jo moramo ustrezno zdraviti vse življenje. Hipertenzivni bolnik z dobro urejenim krvnim tlakom lahko živi bogato in dolgo.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.