Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Enteropatični artritis

Enteropatični artritis je vnetna bolezen sklepov in/ali hrbtenice, ki je pridružena kronični vnetni črevesni bolezni (ulceroznemu kolitisu ali Crohnovi bolezni).

Pojavi se pri 10 odstotkih bolnikov z ulceroznim kolitisom in pri 20 odstotkih bolnikov s Crohnovo boleznijo. Oba spola obolevata enako pogosto. Za pojav artritisa in spondilitisa je pomembno gensko ozadje, pri bolnikih s prizadetostjo hrbtenice predvsem nosilstvo antigena HLA-B27

Potek enteropatičnega artritisa

Vnetje sklepov se po navadi začne hitro, v enem sklepu in vrh doseže v 24 do 48 urah. Najpogosteje so prizadeta kolena, kolki, gležnji. Vnetje malih sklepov je značilno za Crohnovo bolezen. Običajno se vnetje sklepov seli in poteka v zagonih. Velikokrat je poslabšanje artritisa povezano s poslabšanjem vnetne črevesne bolezni. Za razliko od vnetja sklepov, ki se običajno začne sočasno z vnetno črevesno boleznijo, se spondilitis pogosto pojavi pred črevesnimi težavami. Začne se z bolečinami v križu in jutranjo okorelostjo. Umiritev črevesne bolezni ne vpliva na potek spondilitisa. Več kot 50 odstotkov bolnikov ima tudi kožne spremembe (nodozni eritem, pioderma gangrenozum). Predvsem pri bolnikih s spondilitisom se lahko pojavi vnetje na očeh (iridociklitis, episkleritis).

Postavitev diagnoze enteropatičnega artritisa

Za postavitev diagnoze enteropatični artritis zadošča pojav spondiloartritisa pri bolnikih z dokazano vnetno črevesno boleznijo. Veliko težje je postaviti pravilno diagnozo pri bolnikih z blago potekajočo vnetno črevesno boleznijo ali pri bolnikih, pri katerih se vnetje sklepov pojavi pred vnetno črevesno boleznijo.

Vnetje sklepov lahko potrdimo z ultrazvokom. Artritis običajno ni eroziven, zato na rentgenogramu vidimo le zadebeljena mehka tkiva in obsklepno osteoporozo. Rentgenske spremembe na hrbtenici so videti enako kot pri ankilozirajočem spondilitisu.

Prispevek je pripravila Suzana Gradišnik, dr.med., spec. interne medicine in spec. revmatologije

Vira:

  • 1. Tomšič M, Hočevar A. Spondiloartritisi. V: Košnik M, Mrevlje F, ur. Interna medicina. 4. izdaja. Ljubljana. Littera Picta, Slovensko medicinsko društvo. 2011. Str 1432-1445.
  • 2. Hočevar A, Ješe R. Spondiloartritisi. V: Gašperšič N, Ambrožič A, ur. Žepna revmatologija. Ljubljana. Društvo za razvoj revmatologije. 2019.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.