Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Najpogostejša vprašanja o uporabi peresnika SurePalTMDejstva in številke o peresniku SurePal™

1. Kako dolgo lahko uporabljam injekcijski peresnik SurePal™?
Injekcijski peresnik SurePal™ lahko uporabljate do dve leti od prve uporabe. Datum, ko ste ga prvič uporabili, zapišite v Priročnik za uporabnika, ki ste ga prejeli skupaj z vašim injekcijskim peresnikom SurePal™. Po dveh letih uporabe zamenjajte injekcijski peresnik SurePal™ z novim.

2. Zakaj je injekcijski peresnik SurePal™ na voljo v različnih barvah?
Barve označujejo različne jakosti injekcijskega peresnika SurePal™. Injekcijski peresnik SurePal™ je na voljo v beli (5 mg) in zeleni (10 mg) različici.

3. Kako se zvečuje odmerek in kakšni sta najmanjša in največja količina, ki ju je mogoče dati s posamezno injekcijo posamezne različice injekcijskega peresnika SurePal™?

 • SurePal™ 5: postopno večanje odmerka v korakih po 0,05 mg; najmanj 0,05 mg; največ 2,7 mg
 • SurePal™ 10: postopno večanje odmerka v korakih po 0,1 mg; najmanj 0,1 mg; največ 5,4 mg

4. Kateri so posamezni deli injekcijskega peresnika?


Dodatno boste poleg delov, prikazanih na sliki, potrebovali še posodo za odlaganje ostrih predmetov in sredstvo za razkuževanje (alkoholne blazinice). Sestavljeni vložki in igle niso sestavni del paketa vašega injekcijskega peresnika SurePal™.

5. Ali je etui injekcijskega peresnika vodoodporen?
Etui injekcijskega peresnika ni vodoodporen. Injekcijski peresnik SurePal™ morate hraniti v etuiju zato, da ne pride v stik z drugimi izdelki v hladilniku.
Etui očistite z vlažno krpo.

6. Kakšen je strošek menjave injekcijskega peresnika pri menjavi jakosti vložka (npr. pri prehodu z vložka s 5 mg na vložek z 10 mg)?
Bolnik prejme nov injekcijski peresnik SurePal™ brezplačno. Injekcijski peresnik SurePal™ je namenjen za ponovno uporabo in se lahko uporablja za vsakodnevno injiciranje do dve leti od prve uporabe.

7. Kaj pomeni “brez pripravljanja”?
Ko se vstavi nov vložek, je treba (pri drugih napravah) običajno izvesti pripravo na odmerjanje, s čimer se zagotovi, da je bat potisnjen do konca in se dotika vložka. Pri injekcijskem peresniku SurePal™ pa priprava na odmerjanje ni potrebna, ker je bat že samodejno nameščen tako, da se dotika vložka. Manjši zračni mehurčki ne vplivajo na učinkovitost delovanja naprave.

8. Katere igle se lahko uporabljajo z injekcijskim peresnikom SurePal™?
Uporabljajo se lahko naslednje BD igle (samo za enkratno uporabo): 29G –12,7 mm, 31G – 8 mm in 31G – 5 mm.

9. Kako lahko čistim injekcijski peresnik SurePal™?
Injekcijski peresnik čistite s suho krpo, ki ne pušča vlaken. Ne uporabljajte tekočin ali čistilnih sredstev.

Sestavljeni vložki

1. Kaj naj storim, če se vložek ne prilega v injekcijski peresnik?
1. možnost:
Morda ste skušali vstaviti vložek nepravilne jakosti. Na primer: injekcijski peresnik SurePal™ 10 je združljiv samo z vložkom z 10 mg.
Obrnite se na svojega zdravnika, morda ste prejeli napačen vložek ali napačno napravo.

2. možnost:
Morda vložka niste pravilno vstavili v peresnik. Spustite vložek v zaklepni obroč s širokim delom navzgor in ozkim delom navzdol.
Rahlo obračajte vložek in ga nato povlecite v zaklepni obroč, da zaslišite klik.

2. Kaj naj storim, če vložka po tem, ko ga vstavim v zaklepni obroč, ne morem obrniti?
Če vložka ne morete obrniti, to pomeni, da je že v pravilnem položaju. Rahlo povlecite vložek, da zaslišite klik, ki zagotavlja, da je vložek pravilno nameščen.

3. Ali so vložki jakosti 5 mg in 10 mg enako veliki?
Da, vložki so enake velikosti in prostornine, vendar vsebujejo različne koncentracije somatropina. Koncentracija somatropina se razlikuje glede na različne jakosti (5 mg ali 10 mg) vložkov. Tudi nosilci vložkov so enake velikosti, vendar pa so drugačne oblike, zaradi česar je vsaka različica injekcijskega peresa posebna.

4. Kako lahko vidim, da je vložek prazen?
1. možnost:
Ker je nosilec vložka v celoti prozoren, lahko v vsakem trenutku vizualno preverite vsebino. Da v vložku ni več tekočine, boste vedeli, ko bo bat na koncu vložka blizu gumijaste pregrade, kjer je pritrjena igla.

2. možnost:
Da je vložek prazen, lahko ugotovite tudi, ker se injekcija ustavi med injiciranjem. Da se je injekcija ustavila, boste vedeli, ker (1) se je vrteči gumb za odmerjanje prenehal obračati, preden so se črtice na telesu injekcijskega peresnika SurePal™ in gumbu za odmerjanje poravnale, in ker (2) se v oknu za prikaz odmerka ne prikaže vrednost “0,0”. Injekcijski peresnik si bo zapomnil, koliko odmerka morate še dati za cel odmerek. Vstavite nov vložek in nato injicirajte preostanek odmerka.

5. Kaj naj storim, če je vložek poškodovan?
Poškodovanega vložka ne smete uporabiti v nobenem primeru.
Prenehajte uporabljati injekcijski peresnik SurePal™ in zamenjajte poškodovani ali deformirani vložek z novim.

6. Zakaj so ti vložki edinstveni?
Za injekcijski peresnik SurePal™ se uporabljajo vsebniki, ki so edinstveni za vsako vrsto peresnika. Vložki se prilegajo v peresnik kot ključ v ključavnico.
Na primer: vsebnik s 5 mg se lahko uporablja samo skupaj z injekcijskim peresnikom SurePal™ 5.

Nastavitev odmerka – uporaba spomina za odmerek

1. Zakaj je spomin za odmerek skrit?
Spomina za odmerek naj se ne bi spreminjalo prepogosto. Spreminjal naj bi se le, kadar zdravstveni delavec predpiše nov odmerek.
To se običajno ne bi smelo dogajati vsak dan. Pokrov za nastavitev spomina za odmerek je zasnovan tako, da zmanjša možnost, da bi majhni otroci nehote spremenili nastavitev svojega dnevnega odmerka.

2. Kako naj ravnam v primeru, ko se odmerek med tednom spreminja?
(npr. 1,5 mg 1. dan in 2 mg 2. dan)
1. možnost: brez spreminjanja nastavitve spomina za odmerek
S kolesom za nastavitev odmerka prednastavite odmerek na 2 mg (večji od dveh predpisanih odmerkov):

 • 1. dan: Obračajte gumb za odmerjanje, dokler se v oknu za prikaz odmerka ne prikaže 1,5 mg (in ne 2 mg).
  Nato sledite običajnim korakom za injiciranje.
 • 2. dan: Sledite normalnim korakom za injiciranje in obračajte gumb za odmerjanje, dokler se ne ustavi (odmerek je že prednastavljen na 2 mg).
  Nato sledite običajnim korakom za injiciranje.

2. možnost: s spreminjanjem nastavitve spomina za odmerek

 • 1. dan: Odprite pokrov za nastavitev spomina za odmerek in z obračanjem kolesa za nastavitev odmerka prednastavite odmerek na 1,5 mg.
  Nato sledite običajnim korakom za injiciranje.
 • 2. dan: Odprite pokrov za nastavitev spomina za odmerek in z obračanjem kolesa za nastavitev odmerka prednastavite odmerek na 2 mg.
  Nato sledite običajnim korakom za injiciranje.

3. Zakaj se moj predpisani odmerek ne pojavi v spominu za odmerjanje ali v okencu za prikaz odmerka?
Injekcijski peresnik SurePal™ v spominu za odmerek in v okencu za prikaz odmerka ne prikazuje vseh vrednosti postopnega večanja odmerka; vmesna števila so označena s črtkano linijo “• • • • – ”
– SurePal™ 5: Prikazani so samo koraki večanja odmerka po 0,1. Vsi koraki večanja po 0,05 so označeni s “• • • • – ”
– SurePal™ 10: Prikažejo se samo koraki večanja odmerka po 0,2. Vsi koraki večanja po 0,1 so označeni s “• • • • – ”

4. Kaj naj storim, če je nastavitev spomina za odmerek drugačna od mojega trenutnega predpisanega dnevnega odmerka (npr.: 1,5 mg ali 2,5 mg namesto predpisanih 2 mg)?
Spremeniti morate nastavitev spomina za odmerek. To storite tako, da odprete pokrov za nastavitev spomina in obračate kolo za nastavitev odmerka, dokler ne nastavite vašega trenutnega predpisanega odmerka (npr. 2 mg) in nato zaprete pokrov za nastavitev spomina. Ta postopek lahko izvedete kadarkoli, preden se gumb za odmerjanje obrne na vaš trenutni predpisani odmerek. Nato sledite običajnim korakom za injiciranje. Če ste gumb za odmerjanje že obrnili, ponastavite sistem peresnika (vprašanje 5) in nato spremenite nastavitev spomina za odmerek.

Nastavitev odmerka – uporaba gumba za odmerjanje

1. Kako naj obračam gumb za odmerjanje?
Gumb za odmerjanje NEŽNO obračajte, dokler se ne ustavi. To nakazuje, da ste izbrali prednastavljeni odmerek, shranjen v peresniku.

2. Kaj naj storim, če sem obrnil gumb za odmerjanje in nastavil večji odmerek, kot je moj trenutni dnevni odmerek?
(npr.: 2,5 mg namesto predpisana 2 mg)?
Ponastavite peresnik (vprašanje 5) in spremenite nastavitev spomina za odmerek. Nastavitev spomina za odmerek spremenite tako, da odprete pokrov za nastavitev spomina za odmerek, preverite, ali je kolo za nastavitev odmerka nastavljeno na želeni odmerek (npr. 2 mg), in nato sestavite peresnik. Nato sledite običajnim korakom za injiciranje.

3. Odmerek sem že prednastavil, zakaj moram vsak dan pred injiciranjem ponovno obrniti gumb za odmerjanje?
Funkcija spomina za odmerek je namenjena samo nastavitvi zgornje meje odmerka za posamezno injekcijo; z obračanjem gumba za odmerjanje morate aktivirati mehanizem injekcije, da omogočite injiciranje.

Aplikacija injekcije

1. Ali lahko napravo uporabljam brez maskirnega nastavka za iglo?
Seveda. Injekcijski peresnik SurePal™ lahko uporabljate brez maskirnega nastavka za iglo. Vsi injekcijski peresniki SurePal™ so opremljeni z maskirnim nastavkom za iglo, vendar se lahko sami odločite, ali ga boste uporabljali ali ne.

2. Kdaj moram začeti šteti do 10, ko dajem injekcijo s peresnikom SurePal™?
Ko se gumb za odmerjanje preneha obračati, začnite šteti 10 sekund in držite drsni gumb potisnjen navzdol. Ko prenehate šteti, nežno izvlecite iglo iz kože.

3. Kaj se zgodi, če po aplikaciji injekcije tekočina za injiciranje kaplja iz igle peresnika?
Po končanem injiciranju držite injekcijski peresnik SurePal™ še približno 10 sekund na mestu injiciranja, da zagotovite, da se zdravilo v celoti injicira. Takoj po končanem injiciranju odstranite iglo s peresnika. Kapljanje iz igle injekcijskega peresnika ne vpliva na natančnost odmerka. Zdravilo ob stiku s kožo ne povzroča negativnih učinkov.

4. Ali lahko iglo uporabim večkrat?
Iglo se sme uporabiti samo enkrat. Po aplikaciji injekcije jo takoj odstranite s peresnika.

5. Kako lahko ponastavim injekcijski peresnik, če gre kaj narobe?
Odvijte zaklepni obroč od telesa injekcijskega peresnika (skupaj z vložkom, če je že pritrjen). Nato drsni gumb potisnite navzdol. V okencu za odmerek se mora pojaviti 0,0.

Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.