Imamo posluh za sočloveka in mu znamo podati roko

  • 650 zaposlenih v Novartisu v Sloveniji na 14. Dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo vrača družbi in okolju z udeležbo na 26 dejavnostih in projektih.
  • Zaposleni v Novartisu v Sloveniji so v 14 letih organiziranih Dni sodelovanja z lokalno skupnostjo prostovoljstvu namenili več kot 33.000 ur, pomagali so več kot 60 različnim organizacijam in več kot 12.000 posameznikom.
  • 22. globalne pobude Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo se udeležuje več kot 23.900 sodelavcev družbe Novartis po celem svetu.
25. 4. 2018

Prostovoljske dejavnosti, ki jih v okviru globalne pobude Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo organizira tudi Novartis v Sloveniji, so v polnem teku. Med 16. aprilom in 15. majem zaposleni svoj delovni čas namenjajo posameznikom in organizacijam po celi Sloveniji in vračajo družbi ter okolju, v katerem delajo in živijo. Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo bo s prostovoljskimi dejavnostmi skupaj obeležilo kar 650 zaposlenih.

Novartis v Sloveniji Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo pripravlja že štirinajstič in se tako pridružuje sodelavcem na šestih celinah in v 58 državah, ki podpirajo neprofitne in lokalne organizacije. V teh letih so nam sledila številna slovenska podjetja, kar je tudi eden od namenov spodbujanja korporativnega prostovoljstva.

»V Novartisu se vsak dan trudimo izboljšati kakovost življenja posameznikov in Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo je pomembna priložnost, da naredimo nekaj dobrega v svojem okolju,« je pojasnil Zvone Bogdanovski, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji. »Sodelavci te dni z lokalnimi organizacijami sodelujejo pri različnih projektih in dejavnostih, skupaj bodo letos prostovoljstvu namenili več kot 5200 ur. Tudi sam se vsako leto udeležim teh dejavnosti, zdi se mi pomembno pomagati, podati roko tistemu, ki potrebuje pomoč.« 

Zaposleni se v teh dneh družijo s starostniki, darujejo kri, zbirajo hrano, urejajo okolice šol in drugih ustanov, pripravljajo izlete za otroke s posebnimi potrebami in še mnogo več. 

Prostovoljske dejavnosti so se v Novartisu v Sloveniji začele 16. aprila z zbiralno akcijo, nadaljevale s pripravo paketov pomoči za Anino zvezdico in obiskom Hiše eksperimentov s prosilci za azil. Sledila sta pogozdovanje v Žireh in krvodajalska akcija v Murski Soboti. Dnevi sodelovanja z lokalno skupnostjo se bodo končali 15. maja s športnim turnirjem za varovance VDC INCE Mengeš. Poleg tega bodo Novartisovi zaposleni v Sloveniji v tem času pomagali še pri urejanju letovišč ZPMS Pacug in Kranjska Gora, okolice in prostorov Malega Doma v Šiški – Zavoda Dolfke Boštjančič, zdravilišča Rdečega križa Slovenija na Debelem rtiču, Centra Janeza Levca na Dečkovi ulici v Ljubljani, Vrtca Mengeš in Zavetišča Horjul. Družili se bodo s starostniki iz domov v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah ter darovali kri še v Ljubljani in Slovenj Gradcu. Pobarvali bodo ribiško brunarico ob ribniku Češnjevek in uredili njegovo okolico, urejali zunanje površine Ozare v Lendavi, za otroke Dvojezične osnovne šole II Lendava pripravili športni dan in varovancem doma Altra na Prevaljah skuhali kosilo. Skupaj z otroki s posebnimi potrebami OŠ Roje bodo obiskali Postojnsko jamo, se skupaj z osebami z možgansko poškodbo enote Mavrica (Zavod Dolfke Boštjančič) vozili z ladjico po Ljubljanici in priskočili na pomoč enemu izmed sodelavcev na Prevaljah ter počistili okolico njegove hiše. 

Pomoč drugim je temelj našega delovanja. Novartisova pobuda, ki se je začela kot Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, je danes prerasla v mesec dni trajajoče dejavnosti, s katerimi je Novartis postal zgled tudi drugim družbam v Sloveniji. Svoje zaposlene spodbujamo in jim omogočamo, da izbranim dejavnostim namenijo svoj delovni čas in se jim popolnoma posvetijo. 

»Samo s sodelovanjem lahko dosežemo kakovostno sobivanje, razumevanje in harmonično življenje. Tako že 14 let združujemo moči in vzdržujemo prostovoljstvo. S sodelavci podarimo svoj čas, bodisi z delom ali le s poslušanjem in pogovorom, in tako naredimo nekaj dobrega tako za druge kot zase. Pomoč sočloveku v nas vselej vzbudi posebne občutke in nas napolni z energijo, zato vsako leto znova z zadovoljstvom naredimo nekaj dobrega. Veseli smo, da smo z okolico vzpostavili pristne odnose in jih že vrsto let negujemo. Prijateljske vezi bomo zagotovo ohranjali tudi v prihodnje,« je dejala Katarina Klemenc, direktorica Novartisovega Korporativnega komuniciranja za Slovenijo.

Dnevi prostovoljstva so tudi letos potekali v okviru Novartisove globalne pobude, ki obeležuje nastanek družbe Novartis leta 1996 in želi zaposlene spodbuditi, da se ozrejo okoli sebe in na lokalni ravni ponudijo pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

* * *

Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Novartisove Tehnične dejavnosti, Globalni razvoj zdravil, Novartisove poslovne storitve in generično divizijo Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte. Veliko vlagamo v razvoj ter izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Novartis je od leta 2003 v Slovenijo vložil že več kot 2 milijardi evrov. Več kot polovico od tega je namenil razvoju, preostali del pa za posodobitve in razširitve naših proizvodnih zmogljivosti.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2017 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2017 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. Sandoz je na Twitterju.

Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global (povezava je zunanja).
Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2017 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,1 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 124.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com