Znani zmagovalci Regijskega BioCampa 2017

  • Lek je z razglasitvijo zmagovalcev že sedmo leto zapored uspešno zaključil vrhunski znanstveni dogodek za najboljše študente naravoslovnih ved iz regije – Regijski BioCamp 2017.
  • Tema letošnjega Regijskega BioCampa je bila »Izzivi in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo«. To področje se je pred kratkim začelo uporabljati tudi kot nov pristop k zdravljenju raka. 
  • Zmagovalci Regijskega BioCampa 2017 so Filip Ilievski, Klara Kropivšek in Mitja Pohlen.
24. 5. 2017

Z včerajšnjo razglasitvijo zmagovalcev je družba Lek uspešno zaključila sedmi Regijski BioCamp z naslovom »Izzivi in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo«. Med 35 sodelujočimi mladimi študenti iz devetih držav je strokovna komisija izbrala tri, ki so se najbolj izkazali pri prenosu usvojenega znanja v prakso. To so Filip Ilievski z Univerze v Skopju, Makedonija, Klara Kropivšek z Univerze ETH Zürich, Švica in Mitja Pohlen s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, Slovenija. Na včerajšnji podelitvi nagrad je bila izbrana tudi najboljša ekipa, ki je svoje novo pridobljeno znanje najbolje prenesla v prakso. Zmagovalno ekipo so sestavljali Zorana Bugarin, Simone Detassis, Carina Hasenoehrl, Jure Kocman, Katja Olenik, Maja Šemanjski in Andrej Šterman.

»Tudi letos so nas dosežki in znanje mladih znanstvenikov na Regijskem BioCampu popolnoma navdušili. Dokazali so izjemno inovativnost, pripravljenost na soočanje z novimi izzivi in odlično sodelovanje v timu. Pokazali so izjemen potencial in potrdili, da je prihodnost znanosti v dobrih rokah,« je svoje navdušenje nad udeleženci izrazila predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa dr. Darja Ferčej Temeljotov. 

Na letošnjem, že sedmem zaporednem Regijskem BioCampu so najbolj perspektivni mladi znanstveniki z naravoslovnega področja raziskovali izzive in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo. Spoznali so nove pristope zdravljenja, ki jih ponuja to področje, in videli bolnikov pogled na možnosti zdravljenja. Izkušeni strokovnjaki in menedžerji iz farmacije in gospodarstva so jim na tridnevnem dogodku predstavili tudi novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji ter svetovne izkušnje v razvoju podobnih bioloških zdravil. Pomembna plat foruma je tudi spodbujanje podjetniškega razmišljanja, zato so sodelujoči na predavanjih in delavnicah spoznali možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji, izvedeli, kako vzpostaviti in voditi lastno podjetje, ter se naučili razviti in lansirati biofarmacevtski izdelek.

Pet ekip je pridobljeno znanje in lastne ideje nato skušalo čim bolje pretvoriti v nove izdelke in storitve. S študijo primera so udeleženci strokovni komisiji pokazali način razmišljanja ter dokazali inovativnost in sposobnost konstruktivnega dela v ekipi. 

Zmagovalci so povedali:

»Nad dogodkom sem navdušen, organizacija je bila brezhibna, navdušen sem bil predvsem nad predavatelji in tematiko dogodka. Sam prihajam iz znanstvenega področja in zame je bil velik izziv, kako razmišljati kot podjetnik in pripraviti poslovni načrt. Pri delu v skupini smo spoštovali našo raznolikost in dinamičnost ter na koncu skupaj pripravili dober projekt. Ta dogodek je še ena potrditev, da želim svojo kariero po končanem študiju nadaljevati v farmacevtski industriji,« je po dogodku povedal Filip Ilievski. 

»Nad zmago sem bila kar malo presenečena, saj je nisem pričakovala. Vsi udeleženci so bili res izjemni. Delo v skupinah je bil izziv, s katerim smo se uspešno spopadli in s tem spoznali dejansko delo v farmacevtski industriji. Zame je bil najboljši del celotnega dogodka spoznavanje novih ljudi. Že od prvih trenutkov skupaj smo se začeli spoznavati in lahko rečem, da smo le po dveh dneh stkali pristne prijateljske vezi. Zagotovo so nas dodatno povezale tudi dolge delovne ure, ki smo jih skupaj preživeli ob delu v skupinah je dejala Klara Kropivšek. 

»Regijski BioCamp je bila zame izjemna izkušnja. Študentje smo imeli edinstveno priložnost spoznati številne strokovnjake iz Leka, Sandoza in Novartisa. Vsem študentom, ki jih zanima farmacevtska industrija ali razmišljajo o podjetništvu v naravoslovnih znanostih, priporočam udeležbo na tem dogodku, saj je to izjemna priložnost za pridobivanje novega znanja in informacij,« je dejal Mitja Pohlen. 

Predstavnica zmagovalnega tima Katja Olenik s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je povedala: »Naša ekipa je bila ena bolj usklajenih in prav to je bil razlog za našo zmago. Osredotočili smo se na iskanje kompromisa med vsemi našimi idejami in na koncu se nam je celoten projekt izšel tako, kot smo pričakovali. Celoten dogodek je bil zame res pomembna izkušnja. Vsi smo prišli sem kot individualisti in seveda smo se želeli tako tudi izkazati. A danes lahko rečem, da je ekipna zmaga zame bolj pomembna kot individualna zmaga. Skupaj smo ustvarili zgodbo o tem, kako razviti izjemno idejo, kako pomemben je vsak član ekipe in kako se iz skupnega dela rodi prijateljstvo.« 

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil. Kot divizija skupine Novartis si prizadevamo odkrivati nove načine za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Z razvijanjem inovativnih pristopov za zagotavljanje dostopa do visoko kakovostne zdravstvene oskrbe ljudem po vsem svetu prispevamo k sposobnosti družbe, da zadovolji naraščajoče potrebe po zdravstvenem varstvu. Naš portfelj obsega okrog 1000 molekul, ki pokrivajo vsa glavna terapevtska področja in so v letu 2016 predstavljale prodajo v višini 10,1 milijarde ameriških dolarjev. V letu 2016 so naši izdelki dosegli več kot 500 milijonov bolnikov in prizadevamo si, da bi jih dosegli milijardo. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v okolici Münchna. Sandoz je na Twitterju. 

Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/Sandoz_Global (povezava je zunanja).
Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.sandoz.com

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, cenovno dostopna generična in podobna biološka zdravila ter izdelke za zdravje oči. Novartis ima vodilni položaj v svetu na vsakem od teh področij. V letu 2016 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 48,5 milijarde ameriških dolarjev, približno 9 milijard ameriških dolarjev je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 155 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com