Gasilsko-reševalna vaja v Leku v Lendavi uspešna

  • Lek, član skupine Sandoz, je v skrbi za varnost svojih zaposlenih in širšega okolja pripravil gasilsko-reševalno vajo na svoji lendavski lokaciji. 
  • Namen vaje je bil predvsem preveriti stanje usposobljenosti zaposlenih in dobiti izkušnje za posodobitev načrtov reševanja ob morebitnem nepričakovanem nevarnem dogodku.
  • Vajo smo pripravili v sodelovanju z različnimi strokovnimi službami iz Pomurja in sosednje Hrvaške.
26. 9. 2016

Lendavska lokacija farmacevtske družbe Lek, članice skupine Sandoz, že več kot 30 let nenehno raste in se razvija. Pomemben del našega razvoja je odgovornost, in sicer tako do zdravja in varnosti naših zaposlenih kakor do lokalnega prebivalstva ter naravnega okolja, v katerem živimo in delujemo.

Kot del svoje odgovornosti razumemo tudi našo usposobljenost in pripravljenost za primer naravnih in drugih nesreč. Zato imamo na vseh naših lokacijah po Sloveniji redne gasilske in evakuacijske vaje, s katerimi preverjamo svojo pripravljenost in usposabljamo svoje zaposlene.

Namen današnje vaje je bil predvsem preveriti funkcionalnost vseh delov Lekovega varnostnega sistema in ustreznost postopkov ter navodil ob takem kritičnem dogodku. Poleg tega smo želeli preveriti, ali imajo zaposleni vsa potrebna znanja za pravilno ukrepanje v primeru resnične nevarnosti (kaj storiti, ko se vklopi alarm), oziroma jih naučiti pravilnih postopkov in jim s tem zagotoviti največjo možno varnost ob resničnem nepričakovanem nevarnem dogodku. Na lokaciji je bilo v času vaje okoli 350 zaposlenih in zunanjih izvajalcev, ki so vajo izpeljali po predvidenem načrtu in zapustili stavbe v najkrajšem možnem času.

»Današnja vaja je pokazala, da je nenehno usposabljanje za ravnanje v primeru naravnih ali drugih nesreč izjemno pomembno. Naši zaposleni so pokazali zelo dobro pripravljenost in poznavanje postopkov v primeru nesreč, pridobljene izkušnje pa bodo dragocene za dopolnitev in posodobitev naših načrtov za ravnanje v takih primerih,« je ob koncu vaje povedala direktorica Antiinfektivov Lendava Gizela Štampar. Ob tem je poudarila: »Zahvaljujem se vsem gasilcem, ki so sodelovali pri uspešni akciji, na čelu s poveljnikom gasilskih zvez Pomurske regije Dušanom Utrošo, in tudi predstavnikom Nujne medicinske pomoči zdravstvenih domov Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona, izpostave Urada Republike Slovenije za zaščito in reševanje Murska Sobota, Območnega združenja Rdečega križa Pomurja, Reševalnih postaj Ljubljana in Murska Sobota, Zavoda za hitnu medicinu Medjimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec in Gorske reševalne službe Maribor. Njihovo požrtvovalno in nesebično delo je bistvenega pomena ne samo na vajah, kot je današnja, ampak še bolj v resničnih situacijah.«

Na vaji je bilo skoraj 200 sodelujočih, od tega več kot 100 gasilcev iz 10 prostovoljnih in poklicnih gasilskih društev oziroma zvez iz Slovenije in Hrvaške, ter 38 vozil. Gasilci so na kraj dogodka prišli v 4 minutah.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visokokakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih antiinfektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil. 

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com