Sandozovo zdravilo s kombinacijo zdravilnih učinkovin salmeterol in flutikazon propionat je v 12-mesečni primerjavi z referenčnim zdravilom pokazalo višjo stopnjo sodelovanja bolnika pri jemanju zdravila v dolgotrajnem zdravljenju

  • Nova študija kaže, da je stopnja sodelovanja bolnika pri jemanju zdravila v dolgotrajnem zdravljenju pri bolnikih, ki so uporabljali Sandozov izdelek s kombinacijo zdravilnih učinkovin salmeterol in flutikazon propionat dvakrat večja kot pri uporabi referenčnih izdelkov.
  • Študija poudarja pomen postopnega izboljšanja vztrajnosti zdravljenja pri dolgotrajnih obolenjih dihal.
  • Analiza, ki je bila objavljena v vodilni zdravstveni reviji, je doslej največja evropska študija, izvedena na podlagi resničnih dokazov, ki je proučevala astmo in KOPB.
31. 8. 2016

Vodilna zdravstvena revija je objavila članek z novimi podatki, ki so prvič pokazali, da je stopnja neprekinjene in vztrajne uporabe zdravila pri bolnikih, ki so uporabljali inovativen Sandozov inhalator s kombinacijo zdravilnih učinkovin salmeterol in flutikazonpropionat v eni inovativni napravi, vsaj dvakrat večja kot pri referenčnem zdravilu. 

Vztrajnost je opredeljena kot obdobje od uvedbe terapije do ukinitve zdravljenja [1]. Vodilni avtor članka dr. Bruce Bender je povedal: »KOPB in astma sta dolgotrajni obolenji, ki zahtevata dolgotrajno in redno jemanje zdravil. Do sedaj so bile sicer opravljene številne raziskave na temo doslednosti, toda naraščajoče število bolnikov, ki opuščajo zdravljenje astme, kaže na to, da je za doseganje dolgoročnih učinkov morda pomembnejša vztrajnost pri jemanju zdravil.« 

Nezadostna vztrajnost pri zdravljenju lahko najverjetneje vpliva na slabe rezultate zdravljenja vključno s poslabšanjem bolezni, slabšo kakovostjo življenja, hospitalizacijo, povečano umrljivostjo, povečanim obremenjevanjem zdravstvenega sistema in z višjimi gospodarskimi stroški [2],[3],[4]. Študij, ki bi raziskovale vztrajnost uporabe inhalatorjev, je dokaj malo, toda tiste redke opravljene študije poročajo, da je bila vztrajnost teh bolnikov pri uporabi inhalatorjev pod optimalno ravnijo [5],[6],[7].

Izsledki raziskave so objavljeni v najnovejši izdaji  vodilne Revije o alergiji in klinični imunologiji: v praksi (Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice). Študija s primerjalno analizo je doslej največja evropska študija na podlagi resničnih dokazov (t.i. Real-World Evidence – RWE), ki je proučevala bolnike z astmo in kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB). 

Raziskava z naslovom Primerjalna analiza vztrajnosti zdravljenja med astmatiki ali bolniki s KOPB, ki prejemajo Sandozovo kombinirano zdravilo v inovativni napravi ali referenčno zdravilo z zdravilnima učinkovinama salmeterol in flutikazon propionat je prišla do ugotovitve, da so bolniki, ki so uporabljali Sandozov inhalator dosegli 22,9-odstotno stopnjo vztrajnosti v primerjavi z 10,5-odstotno stopnjo vztrajnosti pri bolnikih, ki so uporabljali referenčni izdelek. 

»Ti izsledki le potrjujejo našo odločitev, da smo v Sandozu inhalator razvili v tesnem sodelovanju z bolniki in pri tem upoštevali njihove povratne informacije,« je povedal dr. Spencer Jones, direktor globalnih medicinskih dejavnosti v franšizi dihala v Sandozu. »Ta pristop je omogočil učinkovito zasnovo izdelka, ki uporabnikom daje neposredno povratno informacijo, kar je ključnega pomena za uspeh pri zdravljenju kroničnih obolenj.« 

Dodal je še: »Podatki prav tako nakazujejo potrebo po nadaljnjih raziskavah za boljše razumevanje vztrajnosti bolnikov pri jemanju zdravil in razvoj strategij za izboljšanje še zmeraj nesprejemljive nizke ravni vztrajnosti.«

Raziskava je bila zasnovana retrospektivno in je primerjala stopnje vztrajnosti uporabnikov pri uporabi enega ali drugega inhalatorja. Pri tem je uporabila podatke o izdaji zdravil velike nemške farmacevtske podatkovne zbirke. Čeprav je pri retrospektivnih analizah podatkovnih zbirk treba računati na določene omejitve, se prednost tovrstnih podatkov kaže v dejstvu, da je bilo v analizo usklajenih parov vključenih 11.744 bolnikov, pri katerih so spremljali spol, starost in mesec začetka zdravljenja (zaradi omejitve sezonskih vplivov). 

Vsi bolniki so prvič uporabljali zdravilni učinkovini salmeterol in flutikazon propionat, vztrajnost pri jemanju zdravila pa se je ocenjevala za 12-mesečno obdobje. 

O zdravilu

Sandozov inovativni inhalator nudi preverjeno kombinacijo zdravilnih učinkovin salmeterol (dolgo delujoči inhalacijski agonist beta-2) in flutikazon propionat (inhalacijski kortikosteroid) v eni inovativni napravi. Številna klinična preskušanja so dokazala varnost, učinkovitost in primerljivost izdelka. 

Izdelek so razvili v Sandozovem globalnem centru odličnosti za dihala Aeropharm d. o. o. v Rudolstadtu v Nemčiji. Pri oblikovanju in razvoju izdelka je Sandoz sodeloval s podjetjem Vectura Groups d. d. s sedežem v Združenem kraljestvu, ki se ukvarja z razvojem izdelkov na področju obolenja dihal. Inhalator, ki ga odlikujeta inovativnost ter intuitivna uporaba, so izdelali v podjetju Ventura. Oblika inhalatorja je leta 2011 prejela prestižno nagrado za oblikovanje izdelka Red Dot Award, ki jo podeljuje mednarodno priznana nemška institucija Design Zentrum Nordrhein Westfalen v Essnu. 

Podjetji Sandoz in Ventura sta med razvojnim procesom tesno sodelovali z bolniki, da bi tako izboljšali uporabniške izkušnje z inhalatorji. Izdelek odlikujejo številni mehanizmi s povratnimi informacijami za uporabnika, kot je na primer števec odmerkov in preprost vzvod za pripravo odmerka. 

Doslej je bilo omenjeno zdravilo  lansirano v približno 30 državah po Evropi in drugod. 

# # #

Viri:

[1] Bender BG, Vecino RAH, McGrath K, Jones S. Comparative analysis of persistence to treatment among patients with asthma or COPD receiving AirFluSal® Forspiro® or Seretide® Diskus® salmeterol/fluticasone proportionate combination therapy. J Allergy Clin Immunol Pract 2016;4:884-9.

[2] Cramer JA, Bradley-Kennedy C, Scalera A. Treatment persistence and compliance with
medications for chronic obstructive pulmonary disease. Can. Respir. J 2007; 14(1):25-29.

[3] Bender BG.  Advancing the science of adherence measurement: implications for the clinician. J Allergy Clin. Immunol. Pract. 2013; 1(1): 92-3.

[4] Antoniu SA. Adherence to inhaled therapy in COPD: effects on survival and exacerbations. Expert Rev Pharmacoecon. Outcomes Res. 2010; 10(2):115-7.

[5] Hasford J, Uricher J, Tauscher M, Bramlage P, Virchow JC.  Persistence with asthma treatment is low in Germany especially for controller medication-a population based study of 483 051 patients.  Allergy 2010; 65:347-354.

[6] Penning-van Beest F et al. three-year dispensing patterns with long-acting inhaled drugs in COPD: a database analysis.  Respir Med. 2011; 105(2):259-65.

[7] Barnes CB, Ulrik CS. Asthma and adherence to inhaled corticosteroids: current status and future perspectives.  Respir. Care 2015; 60(3):455-468.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visokokakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih antiinfektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil. 

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com