Novartis združil strokovnjake v razpravi o novih tehnologijah v zdravstvu na Novartisovem mednarodnem BioCampu

  • 13. mednarodni biotehnološki kampus se osredotoča na potencial novih tehnologij, ki lahko bistveno spremenijo biomedicinske raziskave in poslovanje farmacevtskih družb.
  • Interaktivni program, ki se odvija na sedežu Novartisa v Švici, združuje 60 najboljših študentov iz 18 držav in ozemelj. Sodelujejo tudi trije zmagovalci Regijskega BioCampa, ki je potekal maja v Ljubljani. 
  • V treh dneh bodo študentje prisluhnili predavanjem, obiskali laboratorije in na poslovnem primeru raziskovali možnosti uporabe digitalnih tehnologij v zdravstvu.
30. 8. 2016

V Novartisu se je danes pričel 13. mednarodni biotehnološki kampus (BioCamp). V treh dneh bo več kot 60 izbranih študentov z mednarodnih univerz skupaj s strokovnjaki na področju biotehnologije in poslovanja razpravljalo ter raziskovalo načine uporabe in možnosti, ki jih bolnikom s celega sveta nudijo inovativne tehnologije. Med udeleženci so tudi trije zmagovalci Regijskega BioCampa, ki je potekal maja v Ljubljani, in sicer Nika Anžiček z Univerze v Cambridgeu, Filip Cvetko z Univerze v Oxfordu in Ognen Jakasanovski z Univerze Svetega Cirila in Metoda v Skopju.

Živimo v digitalni dobi, ki utegne bistveno spremeniti biomedicinsko raziskovanje in poslovanje farmacevtskih družb. Študentje in strokovnjaki bodo na BioCampu preučevali te možnosti in se pogovarjali o načinih, ki bi lahko koristili bolnikom po celem svetu.   

»Novartis si kot vodilno podjetje na področju zdravstvenih inovacij prizadeva dobro izkoristiti ključne spremembe, ki jih digitalna doba prinaša biomedicinskim raziskavam. To za farmacevtsko industrijo pomeni korenite spremembe, kar je v najboljšem interesu bolnikov in družbe,« je povedal Joseph Jimenez, predsednik uprave Novartisa. »Digitalizacija lahko spodbudi napredek na področju raziskav in razvoja, poveča učinkovitost kliničnih preskušanj in jih naredi bolniku prijaznejša ter omogoča, da boljše razumemo, katero zdravljenje najbolj ustreza posamezni skupini bolnikov.« 

Nevroznanost je eno od področij, kjer digitalna inovativnost dosega revolucionarne napredke. Na BioCampu bo posebna pozornost namenjena inovativnemu sistemu za beleženje gibanja, ki pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS) meri stopnjo invalidnosti na neinvaziven in bolniku prijazen način. Naprava meri bolnikovo gibanje s pomočjo video senzorja z algoritmi strojnega učenja. Naprava, ki jo v Novartisu trenutno razvijajo skupaj z vodilnimi strokovnjaki za multiplo sklerozo in Microsoftovega raziskovalnega oddelka, utegne spremeniti način ocenjevanja nevroloških okvar in napredovanja invalidnosti pri bolnikih z multiplo sklerozo.   

Ta nova naprava bo predstavljala osrednji element delavnice, na kateri bodo udeleženci BioCampa delali v skupinah in razvijali strategije za uspešno uvedbo te nove tehnologije v klinično okolje. Zadnji dan bodo skupine svoje predloge strategije predstavile strokovni komisiji. Komisija bo pri izbiri treh zmagovalcev in enega zmagovalnega tima upoštevala njihov prispevek, uspešnost, vodstvene sposobnosti in timsko delo. Delavnica študentom omogoča neposreden vpogled v delo tima s kulturnimi raznolikostmi.

O BioCampu

Novartisov mednarodni biotehnološki kampus je tridnevni biotehnološki seminar, namenjen najboljšim dodiplomskim in podiplomskim študentom, ki želijo svojo poklicno pot nadaljevati na področju biotehnologije. 

Udeleženci BioCampa dobijo na seminarjih, ki jih vodijo Novartisovi vodilni in strokovnjaki s celega sveta, neposreden vpogled v izzive in priložnosti, ki jih nudi današnja biotehnologija. Delavnice so zasnovane tako, da udeležencem nudijo orodja, ki jih potrebujejo, če želijo postati uspešni menedžerji in ustvariti uspešno biotehnološko podjetje. 

Biocamp, ki se je prvič odvijal leta 2003 na Tajvanu, je kmalu prerasel v mednarodni forum, ki študentom znanstvenih ved in podjetništva z vseh koncev sveta omogoča pridobivanje znanja, izmenjavo idej in možnost sodelovanja v visoko konkurenčnem poslovnem okolju. Današnji seminar obeležuje sedmi mednarodni BioCamp, ki se odvija v najsodobnejšem okolju na globalnem sedežu Novartisa v švicarskem Baslu.

V Ljubljani je od 22. do 24. maja že šestič potekal Regionalni BioCamp. »V šestih letih je Regijski BioCamp dozorel v trajno povezovanje gospodarske in akademske sfere. Ob skrbnem načrtovanju aktualnih tem se krepi medsebojno poznavanje potreb v učnem in delovnem okolju. Industrija tako postaja zaupanja vreden partner akademski sferi. V skupnih projektih oblikujemo nove vsebine študijskih programov, vse več je magistrskih in doktorskih del, ki vnašajo interdisciplinarno obravnavo tematik, povezujejo tehnične novosti z ekonomsko učinkovitostjo. Tako vstopamo v evropske programe in strategijo pametne specializacije, vse to pa pomeni nove zaposlitvene možnosti za mlade, ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarsko rast,« je razložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz. 

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visokokakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih antiinfektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil. 

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com