Za konec počitnic še Neresna olimpijada in Lekov živžav

27. 8. 2016

Središče Maribora so danes napolnili otroci, ki so se ob izteku poletnih počitnic zabavali na Neresni olimpijadi in Lekovem živžavu. V sklopu Počitnic s prijatelji, kot so v Zvezi prijateljev mladine Maribor poimenovali svoje poletne aktivnosti, je letos brezplačno letovalo tudi 123 otrok iz humanitarne pobude Pomežik soncu, iz sredstev FIHO ter drugih donatorskih akcij ZPM in DPM Maribor. Akcijo Pomežik soncu® Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) za brezplačno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin že 18 let podpira tudi farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz. 

Majda Struc, podpredsednica ZPMS, je predstavila letošnje podatke: »Letos smo prek akcije Pomežik soncu zbrali 117.300 EUR in omogočili letovanje več kot 390 otrokom, v 18-ih letih pa je s Pomežikom letovalo približno 11.000 otrok. V časih, ko vse več staršev svojim otrokom težko omogoči letovanje in dejavno, kreativno preživljanje počitnic, je neprecenljivo.«

Da bi bil zadnji počitniški dan za mariborske otroke čim bolj vesel in nepozaben, je tudi letos poskrbel Lekov živžav, ki že tradicionalno popestri Neresno olimpijado. Lekov živžav je del humanitarne pobude Pomežik soncu, s katero želita ZPMS in farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, omogočiti počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin. 

Letos je ZPMS v okviru akcije Pomežik soncu posebno pozornost namenil tudi zdravstvenim letovanjem otrok s posebnimi potrebami iz socialno šibkejših okolij, za katere se je skupaj s pomočjo FIHO zbralo 19.600 EUR. Prav tako pa skupaj s Pošto Slovenije od junija poteka družbeno odgovorni projekt Pomežik soncu, kjer lahko z nakupom gobastih krp, ki so na prodaj v poslovalnicah Pošte Slovenije, vsak prispeva za zdravstvena letovanja otrok s posebnimi potrebami iz socialno šibkejših okolij. 

Počitnice so v Mariboru vedno zabavne z ZPM

Med dolgimi poletnimi počitnicami se je v Mariboru res veliko dogajalo. Od kratkih vsakodnevnih tematskih do celodnevnih izletov, od raznolikih likovnih do tematskih ustvarjalnih delavnic, od prireditev do tekmovanj, od iger do počitka v mirnem kotičku, od gledanja risank v ZPM-kinu do potepov po parku. 

Počitnice s prijatelji, dejavnosti, ki jih ZPM Maribor organizira za otroke in mladostnike v Mariboru, so se začele že na Festivalu Lent konec junija, ko so z naravoslovnimi delavnicami sodelovali v Art kampu v mestnem parku. Za tem so se delavnice nadaljevale v Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru (DUM), potekale so vsaj štiri na dan. S 1. julijem so se začeli izleti, kratki tematski in sredini celodnevni – skupaj jih je bilo 35, povprečno se jih je udeležilo okoli 40 otrok na izlet, največ pa kar 92. 

»Skupno je v juliju in avgustu dnevni program v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor (delavnice, izleti, dogodki) obiskalo več kot 600 otrok, zabeležili smo okoli 5.000 obiskov, če temu prištejemo še Festival Lent, je številka podvojena. Vse dejavnosti, razen sredinih izletov, kjer je bilo potrebno doplačilo, so bile brezplačne. Na brezplačni enodnevni izlet na morje smo s pomočjo Večerove donacije peljali še 55 otrok iz socialno ogroženih družin,« je razložil Saša Mikić, predsednik ZPM Maribor in dodal, da so počitniški programi prava mala življenjska šola, v kateri spodbujajo otrokovo ustvarjalnost, vedoželjnost in gibalni razvoj, samostojnost, druženje, strpnost in potrpežljivost.