Približali znanost obiskovalcem Znanstivala

10. 6. 2016

Lek, član skupine Sandoz, je letos že tretje leto zapored sodeloval na Znanstivalu, festivalu znanosti in dogodivščin, ki ga prireja Hiša eksperimentov. Letos je Zlatko Pflaum, vodja projektov v Biofarmacevtiki Mengeš in idejni vodja predstavitve, s sodelavci na Vrtu eksperimentov na preprost in zabaven način predstavljali kromatografijo. 

»Kromatografijo smo na Vrtu eksperimentov prikazali skozi zgodbo, ki je bila prikazana v besedi in sliki na naši stojnici, kromatografske poskuse pa smo izvajali s flomastri. Zanimanje je bilo res veliko in na naši stojnici je bila ves čas gneča, tako da smo imeli s sodelavci res veliko dela. A to je bil tudi namen, zato sem prepričan, da smo zelo dobro približali znanost obiskovalcem naše stojnice in dodali lep kamenček v mozaik naših prizadevanj za promocijo znanja,« je povedal Zlatko Pflaum. 

Kaj je kromatografija?

Kromatografija je ena od najbolj uporabljanih tehnik za ločevanje snovi, ki temelji na porazdelitvi posameznih snovi med stacionarno in mobilno fazo po časuUporablja se v farmacevtski industriji za analizo in čiščenje zdravilnih učinkovin in surovin, v kozmetični in kemijski industriji, za čiščenje vode in pri pripravi mehčane vode, pri analizi hrane, pijač in barvil, v medicini, kriminalistiki in sodno-medicinskih raziskavah itd.

Leto 2016 je za družbo Lek, članico skupine Sandoz, jubilejno leto. Praznujejo častitljivih 70 let delovanja in hkrati 20 let delovanja Novartisa, katerega del so. Zato v tem letu še posebej veliko truda namenjajo krepitvi družbene odgovornosti ter različnim projektom in aktivnostim za razvoj znanja in inovacij. S sodelovanjem na največjem festivalu znanosti  in dogodivščin v Sloveniji so tako oplemenitili praznično leto in ponesli znanost med ljudi.