Praznično leto v Leku, članu skupine Sandoz, obeležujejo z ustvarjalnostjo zaposlenih

  • 70-letnico Leka, člana skupine Sandoz, in 20-letnico Novartisa želijo v Leku, članu skupine Sandoz, praznovati tudi skozi ustvarjalnost zaposlenih in upokojencev.
  • V Galeriji Lek je na ogled razstava umetniških del 16 zaposlenih in upokojencev Leka, člana skupine Sandoz, z naslovom Lekovci razstavljajo v prazničnem letu.
  • Galerija Lek že več desetletij soustvarja slovensko kulturno dogajanje z razstavami umetniških dosežkov številnih profesionalnih slikarjev, grafikov, ilustratorjev, grafičnih oblikovalcev in fotografov.
1. 6. 2016

V Galeriji Lek je na ogled razstava umetniških del z naslovom Lekovci razstavljajo v prazničnem letu Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka, člana skupine Sandoz, in predsednik Novartisa v Sloveniji je v pozdravnem nagovoru povzel znani citat z naslednjimi besedami: »Nekoč je nekdo dejal, da umetnost izvira iz iskanja lepote, znanost iz iskanja resnice. Nocoj in tukaj združujemo obe in prav je tako.«

Ljubiteljsko likovno ustvarjanje je v Sloveniji od nekdaj zelo priljubljeno. Mnogi ljubiteljski likovniki imajo ambicije razstaviti svoja likovna dela, zato so v Leku, članu skupine Sandoz, ob svoji 70-letnici delovanja in ob 20-letnici Novartisa povabili k sodelovanju vse tiste lekovce in upokojence, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s slikarstvom in bi želeli na skupinski razstavi pokazati svoje ustvarjalne dosežke. 

»Leto 2016 je za nas jubilejno leto, saj praznujemo 20-letnico Novartisa in 70-letnico Leka, člana skupine Sandoz. Ti častitljivi obletnici želimo praznovati tudi skozi ustvarjalnost naših zaposlenih in upokojencev,« je povedala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.   

»Razstava Lekovci razstavljajo v prazničnem letu želi ob obeh jubilejih zaposlene in upokojence dejavno vključiti v soustvarjanje Lekove kulturne podobe. Razstava razgrinja različnost likovnih snovanj sodelujočih − največ se jih ukvarja z oljnim in akrilnim slikarstvom, sodelujejo tudi akvarelisti in grafiki, razstavljena sta tudi dva mozaika. Prevladuje priljubljena krajinska motivika, nekaj je tihožitij in figuralnih prizorov, ne manjka abstrakcije. Prevladujejo slikarska dela, zato na razstavi izstopajo barvitost in barvna razpoloženja. Vsako po svoje izkazuje, koliko je njegov avtor vešč pri zasnovi posamezne teme in njeni likovni izvedbi,« je razložil Iztok Premrov, umetnostni zgodovinar in likovni kritik.

Galerija Lek že več desetletij 

Farmacevtska družba Lek, članica skupine Sandoz, je bila ustanovljena leta 1946. Danes je eden pomembnejših gospodarskih subjektov v Sloveniji, ki zaposluje več kot 3.400 sodelavcev na štirih lokacijah po Sloveniji – v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah. Tudi kot del Novartisa, katerega član so od leta 2002, imajo jasno strategijo družbene odgovornosti: povečanje dostopa do cenovno dostopnih zdravil ter biti odgovoren in etičen delodajalec, tvoren član skupnosti in vodilna družba v panogi. Galerija Lek je ena izmed dejavnosti, s katero že več desetletij udejanjajo svojo vpetost v lokalno okolje in podporo kulturi. V vsakoletnem razstavnem programu prikazujejo umetniške dosežke številnih profesionalnih slikarjev, grafikov, ilustratorjev, grafičnih oblikovalcev in fotografov, svoja vrata pa odpirajo tudi ustvarjalnosti zaposlenih in upokojencev.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visokokakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih antiinfektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil. 

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski izidi poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje 
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: 01 580 22 43
telefaks: 01 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com