Zmagovalci Regijskega BioCampa 2016

  • Lek, član skupine Sandoz, je z razglasitvijo zmagovalcev že šesto leto zapored uspešno zaključil vrhunski znanstveni dogodek za najboljše študente naravoslovnih ved iz regije – Regijski BioCamp 2016.
  • Udeleženci so s predavatelji in z mentorji razpravljali o naprednih načinih zdravljenja bolezni dihal, ki so v zadnjem desetletju vse bolj v porastu.
  • Zmagovalci Regijskega BioCampa 2016 so Nika Anžiček, Filip Cvetko in Ognen Jakasanovski. Avgusta se bodo udeležili svetovnega Novartisovega BioCampa v Baslu.
25. 5. 2016

Včeraj zvečer je Lek, član skupine Sandoz, z razglasitvijo zmagovalcev zaključil Regijski BioCamp 2016. Med 35 najperspektivnejšimi študenti naravoslovnih ved iz regije so se pri prenosu usvojenega znanja v praktično delo najbolj izkazali Nika Anžiček z Univerze v Cambridgeu, Velika Britanija, Filip Cvetko z Univerze v Oxfordu, Velika Britanija in Ognen Jakasanovski z Univerze Svetega Cirila in Metoda v Skopju, Makedonija. Za nagrado se bodo avgusta udeležili svetovnega Novartisovega BioCampa 2016 v Baslu v Švici. Za najboljši tim je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali Nicola Cornella, Klavdija Glavač, Ognen Jakasanovski, Urška Jelerčič, Anja Mejač, Nicolas Spreitzer in Luka Šrot.

Krovna tematika letošnjega Regijskega BioCampa je bila napredni načini zdravljenja bolezni dihal za boljšo kakovost življenja bolnikov. Bolniki so vedno v središču sodobne farmacevtske industrije, zato je svojo navdihujočo življenjsko zgodbo z mladimi strokovnjaki delila 22-letna Alja Klara Ugovšek, bolnica s cistično fibrozo: »Zelo težko je bilo, ko sem bila zaradi bolezni popolnoma odvisna od drugih, ko nisem mogla niti dihati več sama. Presaditev pljuč je bilo moje edino upanje in operacija je bila uspešna. Kljub temu da je bolezen še vedno del mojega življenja, danes živim polno življenje. Mislim, da je za mlade strokovnjake, ki sodelujejo pri razvoju zdravil ali delajo v medicini, zelo pomembno, da poznajo tudi zgodbe, potrebe in občutke bolnikov; zato sem se z veseljem udeležila Regijskega BioCampa.«

Študija primera spodbujala inovativnost udeležencev

»Regijski BioCamp je v šestih letih prerasel v resnično izjemen dogodek ter odličen primer povezovanja akademske sfere in industrije. Navdihujoč je od začetka do konca – od spoznavanja udeležencev, ki si prvi dan v sproščenem vzdušju že tradicionalno ogledajo Ljubljano, predavanj skrbno izbranih strokovnjakov z različnih področij in ogleda naših razvojnih laboratorijev do študije primera, kjer udeleženci delajo v skupinah in nas vsako leto znova navdušijo z inovativnostjo,« je povedala dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja strateških programov v Leku, članu skupine Sandoz, in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2016.

Pomemben del Regijskega BioCampa je študija primera, kjer se udeleženci pomerijo v prenosu usvojenega znanja v praktično delo. Izbor najboljših treh posameznikov in tima je potekal na osnovi sodelovanja udeležencev v timski nalogi, v kateri so izdelali in predstavili primer poslovnega načrta, kako na trg vpeljati novoodkrito zdravilo za zdravljenje bolezni dihal.

Zmagovalci se bodo udeležili svetovnega BioCampa v Baslu

Filip Cvetko z Univerze v Oxfordu, Velika Britanija:
»Delo v timu je bila zame zelo zanimiva izkušnja. Prvič sem sodeloval v timu, kjer smo prihajali s tako različnih strokovnih področij. Zelo zanimivo je bilo videti, kako lahko različni pogledi in ideje tvorijo tako enovit poslovni načrt, ki smo ga na koncu ustvarili. Sodelovanje in upoštevanje idej vseh članov tima je bilo ključno in mislim, da smo res vsi prispevali. Največji izziv nam je predstavljala izbira poslovnega modela in odločitev o tem, komu želimo prodati storitev, ki smo jo razvili. Izjemno vesel sem, da sem imel priložnost sodelovati na Regijskem BioCampu, in seveda vesel sem zmage.«

Nika Anžiček z Univerze v Cambridgeu, Velika Britanija: 
»Delo v timu z ljudmi, ki jih nisem dobro poznala, je bilo zelo zanimivo. Običajno sem jaz tista, ki prevzame pobudo, sprejema odločitve, tokrat pa sem se nekoliko umaknila, da bi imeli vsi priložnost prispevati. In res smo odlično delali kot tim, sodelovali smo in na koncu bili zadovoljni z opravljenim delom. Največji izziv je bil, kako pripraviti predstavitev ideje investitorjem. Regijski BioCamp je res dobra priložnost za mlade strokovnjake, veliko sem se naučila, predvsem o poslovnem vidiku in kako se znajti v situaciji, ki je ne poznaš. Zelo sem hvaležna za to priložnost.«

Ognen Jakasanovski z Univerze Svetega Cirila in Metoda v Skopju, Makedonija:
»Navdušen sem bil nad skupinsko dinamiko, ki smo jo uspeli vzpostaviti v našem timu v tako kratkem času. Imeli smo manj kot 24 ur časa, da domislimo idejo in pripravimo predstavitev. Vesel sem, da smo prav vsi v timu prispevali, čeprav smo imeli zelo različna znanja. In prav zato sem ugotovil, kako pomembno je sodelovanje med različnimi strokami. Združevanje mladih strokovnjakov z različnih področij ter tudi različnih narodnosti in kultur je izjemno pomembno za razvoj inovativnih idej. To bom zagotovo nesel s seboj kot ključno sporočilo Regijskega BioCampa in ga poskušal deliti tudi s kolegi doma.«

Predstavnica zmagovalnega tima Anja Mejač z Univerze v Ljubljani: 
»Kot tim smo se zelo povezali, učili smo se drug od drugega, vsak je prinesel določeno znanje in vsi smo prispevali, nekateri bolj znanstvena, drugi bolj poslovna znanja. Pri snovanju idej je velika prednost, če tim sestavljajo ljudje z različnimi znanji. Ko predstavljaš idejo potencialnim investitorjem, pa moraš biti prepričljiv, moraš zaupati v svojo idejo in sodelovanje med člani tima mora biti trdno. Mislim, da nam je to uspelo in nam tudi prineslo zmago.«

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 118.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com