Dvanajsti mesec prostovoljstva v Leku, članu skupine Sandoz, v polnem teku

  • Danes je potekal osrednji del prostovoljskih dejavnosti, ki jih v Leku, članu skupine Sandoz, že 12. leto zapored organizirajo v sklopu globalne Novartisove pobude prostovoljstva Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo.
  • Ob letošnji 20-letnici Novartisa in 70-letnici Leka, člana skupine Sandoz, rekordnih več kot 600 sodelavcev sodeluje v več kot 20 dejavnostih, ki potekajo od Debelega rtiča do Lendave, od Kolpe do Kranjske Gore, od 25. marca do 24. aprila.
  • V 12 letih prostovoljstva je sodelovalo več kot 3.900 Novartisovih zaposlenih v Sloveniji, ki so pomagali več kot 60 različnim organizacijam in več kot 12.000 ljudem. Postali so dober zgled in k tovrstnim programom spodbudil druge družbe v Sloveniji.
31. 3. 2016

Danes je potekal osrednji del prostovoljskih dejavnosti, ki jih v Leku, članu skupine Sandoz, že 12. leto zapored organizirajo v sklopu globalne Novartisove pobude prostovoljstva Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo. Sodelavci iz Ljubljane, Mengša, Lendave, Kranjske Gore in s Prevalj so se družili s starostniki, pripravili izlete za otroke in odrasle s posebnimi potrebami, urejali okolice šol in drugih ustanov, kuhali kosila, s prosilci za azil, ki živijo z ljubljanskem azilnem domu, igrali nogomet in jih peljali na obisk živalskega vrta.

»Že 12. leto odpiramo svoja srca in namenjamo svoj čas tistim, ki potrebujejo pomoč. Vsi, ki smo prostovoljci že vrsto let, vemo, da ti trenutki ostanejo v srcu za vedno. Ko vidiš in čutiš zadovoljstvo, ki si ga prinesel nekomu samo z obiskom in s tem, da si mu namenil čas, svojo pozornost, takrat zares razumeš, kako malo v resnici potrebujemo ljudje, da smo srečni in zadovoljni. Ta občutek je neprecenljiv. In svoj čas lahko podari vsakdo, a to v vsakodnevnem hitenju prepogosto pozabimo. Zato je tako pomembno, da se na to večkrat spomnimo, in tako dragoceno, da lahko enkrat na leto to počnemo s sodelavci v okviru svojega delovnega časa,« je povedala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.

Prostovoljske dejavnosti so se v Leku, članu skupine Sandoz, začele 25. marca s krvodajalsko akcijo sodelavcev iz Mengša in Ljubljane, nadaljevale z zbiranjem hrane za ljudi v socialni stiski in zapuščene živali ter pomočjo pri pripravi paketov hrane na Rdečem križu. Potekale bodo še skoraj ves april, in sicer s krvodajalskimi akcijami na Prevaljah in v Lendavi, druženjem s starejšimi iz domov v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah. Ta srečanja so še posebej prisrčna. Pomagali bodo posameznikom in organizacijam, ki potrebujejo podporo: varovance VDC INCE Mengeš bodo peljali na izlet z ladjico po Ljubljanici; otroke s posebnimi potrebami bodo peljali v Minicity v Ljubljani; pomagali bodo pri urejanju okolice in prostorov Malega Doma v Šiški – Zavod Dolfke Boštjančič, zdravilišča Rdečega križa Slovenija na Debelem rtiču, Centra Janeza Levca na Dečkovi ulici v Ljubljani, zavetišča za živali v Horjulu, Prostovoljnega gasilskega društva Mengeš, Dvojezične OŠ II Lendava ter letovišč ZPMS v Pacugu in Kranjski Gori; sodelovali bodo pri oživitvi kočevskih studencev in čiščenju struge reke Kolpe v sklopu čistilne akcije v občini Kočevje »Očistimo Kočevsko 2016«; za otroke Dvojezične osnovne šole II Lendava bodo pripravili plavalni športni dan; za varovance s prilagojenim programom osnovne šole Polde Stražišar z Jesenic bodo organizirali zabaven dan v Hotelu Lek v Kranjski Gori; sadili bodo drevesa v okolici Logatca in na dvorišču Osnovne šole Valentina Vodnika v Ljubljani; stanovalcem in uporabnikom centra Altra na Prevaljah bodo skuhali kosilo ter v sodelovanju s Slovensko filantropijo s prosilci za azil iz Azilnega doma Ljubljana zaigrali na nogometni tekmi, njihove družine pa peljali na obisk živalskega vrta.

Z mescem prostovoljstva se Novartisovi zaposleni v Sloveniji pridružujejo več kot 27.000 zaposlenim v Novartisu po vsem svetu, ki v okviru globalne pobude Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo kot prostovoljci pomagajo ljudem v svojem domačem okolju. V 12 letih prostovoljstva je sodelovalo več kot 3.900 Novartisovih zaposlenih v Sloveniji, ki so pomagali več kot 60 različnim organizacijam in več kot 12.000 ljudem.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 119.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com