V Leku, članu skupine Sandoz, začenjajo že 12. mesec prostovoljstva

  • Lek, član skupine Sandoz, že 12. leto organizira Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo – v teh letih je s prostovoljstvom svojih zaposlenih postal dober zgled in k tovrstnim programom spodbudil tudi druge družbe v Sloveniji.
  • Ob letošnji 20-letnici Novartisa in 70-letnici Leka, člana skupine Sandoz, bo več kot 600 sodelavcev iz Ljubljane, Mengša, Lendave, Kranjske Gore in s Prevalj sodelovalo v več kot 20 dejavnostih, ki bodo potekale od Debelega rtiča do Lendave, od Kolpe do Kranjske Gore.
  • V 12 letih prostovoljstva je sodelovalo več kot 3.300 Novartisovih zaposlenih v Sloveniji, ki so pomagali več kot 50 različnim organizacijam in več kot 11.000 ljudem.
22. 3. 2016

S krvodajalsko akcijo v petek, 25. marca, začenjajo zaposleni iz vseh divizij Novartisa v Sloveniji (Leka, člana skupine Sandoz, Alcona in Novartis Farmacevtike) letošnji že 12. mesec prostovoljstva zapored, ko bodo svoj čas namesto na delovnem mestu preživeli kot prostovoljci in svojo energijo usmerili v pomoč posameznikom in nevladnim organizacijam. S tem se pridružujejo več kot 27.000 zaposlenim v Novartisu po vsem svetu, ki v okviru globalne pobude Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo kot prostovoljci pomagajo ljudem v svojem domačem okolju.

»V letu, ko praznujemo 20 let Novartisa in 70 let Leka, člana skupine Sandoz, s še večjim ponosom živimo in udejanjamo naš čut za soljudi, saj je to temelj našega delovanja in naše bogate zgodovine. Z organiziranim načinom prostovoljstva smo začeli pred 12 leti, po vzoru Novartisa, ki z dnevom prostovoljstva obeležuje obletnico ustanovitve. V Sloveniji smo pobudo resnično posvojili in letos bo sodelovalo več kot 600 sodelavk in sodelavcev iz Ljubljane, Mengša, Lendave, Kranjske Gore in s Prevalj. Tudi dejavnosti je vsako leto več. Tako kljub temu, da se pobuda imenuje Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, v zadnjih nekaj letih ne poteka le en dan, ampak ves mesec, letos od 25. marca do 22. aprila,« je povedala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.

Kot prostovoljci se bodo v marcu in aprilu dotaknili življenj ljudi po vsej Sloveniji, od Debelega rtiča do Lendave. Zaposlenim se vsa leta pridružujejo tudi Lekovi upokojenci, s čimer v družbi negujejo medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje.

Vsako leto večja udeležba dokazuje, da prostovoljstvo prinaša koristi vsem ter splete tesne vezi med zaposlenimi v podjetju in lokalno skupnostjo. Dragica Križaj, Lekova prostovoljka iz Ljubljane, sodeluje že 12. leto, je povedala: »Ko se enkrat pridružiš Dnevu sodelovanja, ga naslednja leta težko izpustiš, saj vidiš, kako malo je treba narediti, da nekomu polepšaš dan. Lani smo na primer starostnike peljali v živalski vrt in med njimi je bila tudi več kot 90-letna gospa, nekdanja Lekova sodelavka, ki ga je prvič obiskala. V vseh letih sodelovanja smo se Lekovi prostovoljci in starostniki že prav navezali drug na drugega in vsako leto komaj čakamo, da se srečamo.«

V 12 letih prostovoljstva je sodelovalo več kot 3.300 Novartisovih zaposlenih v Sloveniji, ki so pomagali več kot 50 različnim organizacijam in več kot 11.000 ljudem.

V Leku, članu skupine Sandoz, skupaj z zaposlenimi vsako leto zberejo predloge za pomoč posameznikom in organizacijam v lokalnih okoljih. Letos so v Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo vključili sledeče aktivnosti:

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 119.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com