Sandoz v sodelovanju z organizacijo World Child Cancer za izenačevanje možnosti otrok po svetu

15. 2. 2016

Sandoz v sodelovanju s svetovno dobrodelno organizacijo World Child Cancer (WCC) z zadovoljstvom napoveduje novo zdravstveno pobudo na Filipinih, katere cilj je izboljšati standard zdravljenja otrok, obolelih za rakom.

Stopnja preživetja otrok z rakom je na Filipinih manj kot 20-odstotna, medtem ko je v razvitih državah v povprečju 80-odstotna. Cilj novega partnerstva – njegove podrobnosti bodo objavljene prihodnji mesec – je pomagati odpraviti neenake možnosti s podpiranjem razvoja specialističnih zdravstvenih centrov v pokrajini Mindanao.

Paul Geymayer, vodja Sandoza za regijo Azija-Pacifik, pravi: »Ta pilotni projekt bo vključeval enostavne, pragmatične ukrepe, s katerimi bomo napadli raka tam, kjer je najbolj ranljiv: med revnimi otroki z oblikami raka, ki so popolnoma ozdravljive, če je omogočen dostop do zdravil, zdravstvenih informacij in strokovnega zdravstvenega varstva. Naš cilj je zagotoviti, da bodo zdravila za zdravljenje dostopna vsem otrokom na otoku, izboljšati standard zdravljenja in zvišati stopnjo preživetja.«

Jon Rosser, izvršni direktor WCC, dodaja: »Na Filipinih vsako leto zabeležimo okrog 3500 novih primerov raka pri otrocih, pri dveh tretjinah ga odkrijejo šele v napredovali fazi. Več kot 80 odstotkov bolnikov živi predaleč od zdravstvenih centrov, kjer bi lahko prejeli ustrezno zdravljenje, mnogi so tudi prisiljeni predčasno končati zdravljenje zaradi previsokih stroškov in težavnosti potovanja. Vsekakor pa je veliko teh primerov ozdravljivih in ta projekt bo pomagal zagotoviti, da bodo tudi ti otroci deležni zdravljenja, ki ga potrebujejo.«

Partnerstvo z WCC izpostavlja Sandozovo zavezo spopasti se s ključnim globalnim izzivom zdravstvenega varstva, in sicer z odkrivanjem novih pristopov za boljši dostop do zdravil.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, član skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih in podobnih bioloških zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Bolnikom in kupcem po vsem svetu ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil, predvsem tistih, ki niso več zaščitena s patenti. Sandozov portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2015 predstavljale prodajo v obsegu 9,2 milijarde ameriških dolarjev. Sedež Sandoza je v Holzkirchnu v Nemčiji, v širšem predelu Münchna. Družba ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot na področju generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2015 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 49,4 milijarde ameriških dolarjev, približno 8,9 milijarde ameriških dolarjev (8,7 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 119.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com