Lek, član skupine Sandoz, pomaga otrokom živeti lepo otroštvo

5. 10. 2015

Nekaj ti moram povedati!

Prvi teden v oktobru je vse od leta 1954 naprej še posebej namenjen otrokom. V letošnjem Tednu otroka, med 7. in 11. oktobrom, Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) posveča posebno pozornost kakovostnemu sporazumevanju otrok in mladostnikov z drugo osebo. Tema letošnjega Tedna otroka je Nekaj ti moram povedati.

Del prizadevanj, da otroci živijo lepo otroštvo, je zagotovo tudi pobuda Pomežik soncu, ki jo že 17 let soustvarjata ZPMS in farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

Letošnji Teden ootroka se je začel nekoliko drugače. Na Pogačarjevem trgu so ZPMS in njihova ljubljanska društva in zveze v sodelovanju z Hitradiem Center in Srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, pripravili brezplačne delavnice za otroke, povezane z letošnjo temo. Med krajšim uradnim delom sta zbrane nagovorila tudi podžupan MOL Dejan Crnek in predsednik RS Borut Pahor.

Kot so zapisali v smernicah ob letošnji temi Tedna otroka®, skušajo z njo poudariti, kako pomembno in nujno je kakovostno sporazumevanje otroka ali mladostnika z drugo osebo. Komuniciranje je vedno dvosmeren odnos, v katerem udeleženci sporočila pošiljajo, sprejemajo, zaznavajo in interpretirajo. Vse prevečkrat pa z otroki poteka le enosmerna komunikacija z razlago, zapovedjo, ukazom, opozorilom, prošnjo ali prepovedjo, ne da bi ob tem imel otrok možnost vprašati ali argumentirati svoje stališče.

Uvodoma je zbrane nagovoril predsednik Otroškega parlamenta® Ciril Cerovšek: »Ne želimo si prepirov, sporov in okolja, kjer ne moremo priti do izraza, temveč potrebujemo okolje, kjer se bo vsak od otrok počutil varnega, ljubljenega in bo imel možnost spoznavanja samega sebe. Potrebujemo okolje inovativnega razmišljanja in dobre družbe, kjer se bo lahko otrok soočil s svojimi strahovi-s tremo in bo imel možnost nekaj povedati.«

Predsednica ZPMS, Darja Groznik je poudarila, da moramo odrasli biti pripravljeni slišati in prisluhniti vsemu, kar nam otroci in mladi sporočajo. Podžupan MOL, Dejan Crnek in Predsednik RS, Borut Pahor pa sta izpostavila pomen organizacij, kot je ZPMS, ki se trudi za širjenje in upoštevanje glasu otrok.

Omogočimo otrokom in mladostnikom, da bodo brez bojazni sporočali svoje potrebe, želje, interese, pričakovanja, upanja, strahove, tesnobe, stiske in tudi zadovoljstvo, ugodje, veselje in hrepenenja.

Letovalo skoraj 8.000 otrok

ZPMS skupaj z Lekom, članom skupine Sandoz, soustvarja program Pomežik soncu, s katerim omogoča brezplačno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin in tudi s tem uresničuje pravico otrok do razigranega in ustvarjalnega otroštva. V okviru akcije Pomežik soncu je letos letovalo 477 otrok. Sicer pa je, po do sedaj zbranih podatkih, vseh otrok, ki so letos letovali prek zvez in društev ZPMS več kot 8.500, od tega popolnoma brezplačno 2.578. »Za otroke je sproščeno letovanje, polno novih znanj in izkušenj, spoznavanj novih prijateljev in počitniških spominov, neprecenljivo. Razvijajo navade in vrednote, ki lahko rastejo le v spodbudnem okolju, kjer so otroci in njihove potrebe na prvem mestu. Vsak otrok bi moral imeti to možnost. Zato v Leku, članu skupine Sandoz, z največjo predanostjo že 17 let omogočamo letovanje otrok v okviru pobude Pomežik soncu,« je povedala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.

Tema Tedna otroka® je vsako leto povezana s temo Otroških parlamentov®, letos je to Pasti mladostništva, ki so jo mladi parlamentarci izbrali na 25. zasedanju nacionalnega Otroškega parlamenta®.

Seznam dogodkov, ki jih v Tednu otroka® pripravljajo zveze in društva najdete na spletni strani www.zpms.si.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis je imela 31. decembra 2014 v svojih družbah zaposlenih približno 133.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com