Zmagovalca Regijskega BioCampa 2015

  • Lek, član skupine Sandoz, je že peto leto zapovrstjo uspešno zaključil vrhunski znanstveni dogodek za najboljše študente naravoslovnih ved iz regije – Regijski BioCamp 2015.
  • Strokovnjaki iz Sandoza, Novartisa in slovenske akademske sfere so spregovorili o trendih in inovacijah v farmacevtski industriji ter o osrednji temi – novih strategijah zdravljenja avtoimunih bolezni.
  • Zmagovalca Regijskega BioCampa 2015 sta Žiga Perko in Julian Kellner, ki se bosta avgusta udeležila svetovnega Novartisovega BioCampa v Baslu.
20. 5. 2015

Včeraj zvečer je Lek, član skupine Sandoz, z razglasitvijo zmagovalcev zaključil Regijski BioCamp 2015. Med 35 najperspektivnejšimi študenti naravoslovnih ved iz regije sta se pri pripravi študije primera ter v prenosu osvojenega znanja v praktično delo najbolje izkazala Žiga Perko in Julian Kellner. Za nagrado se bosta v avgustu udeležila svetovnega Novartisovega BioCampa 2015 v Baslu v Švici. Za najboljši tim je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali Laura Avogaro, Andonela Janeva, Zlatko Joncev, Julian Kellner, Daniela Milosheska, Janja Mirtič in Omar Naneh.

Središče sodobne farmacevtske industrije so bolniki in to je bilo tudi vodilo za izbor letošnje tematike. Vodilni strokovnjaki iz Sandoza, Novartisa in slovenske akademske sfere so tako na Regijskem BioCampu 2015 spregovorili o novih strategijah zdravljenja avtoimunih bolezni, s poudarkom na revmatoidnem artritisu, najpogostejši avtoimuni bolezni.

»Nekoč je bil revmatoidni artritis bolezen, ki je puščala hude posledice in močno vplivala na življenje bolnikov. O tem pričajo tudi številne pretresljive fotografije hudo deformiranih sklepov bolnikov. Zadnjih nekaj let pristopamo k zdravljenju drugače. Ključna je kombinacija zgodnje diagnoze, hitre uvedba imunomodulirajočih zdravil, redno merjenje aktivnosti bolezni in zdravljenje do cilja – remisije ali nizko aktivne bolezni. Zato je bolezen sedaj praviloma dobro obvladljiva in bolnikom ne predstavlja večjih ovir v življenju. In to nam tudi v Sloveniji uspeva. Zato sem prepričan, da čez 20, 30 let ne bomo več mogoče posneti fotografij s tako hudimi spremembami na telesih bolnikov z revmatoidnim artritisom,« je povedal prof. dr. Matija Tomšič, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo na UKC Ljubljana.

Bolnikov pogled na možnosti zdravljenja revmatoidnega artritisa je predstavil Aladar Belec, ki je za to boleznijo zbolel že pri zgodnjih dveh letih. »Od malih nog živim z juvenilnim revmatoidnim artritisom (JRA), ki je seveda močno zaznamoval moje življenje. Skozi leta se je nenapovedano pojavljal in se po skupnih naporih zdravnikov, fizioterapevtov, družine in mene bolj ali manj umirjal od mere, ko se je dalo bolj ali manj normalno živeti. Po skupno kar nekaj letih hospitalizacij, po operacijah, menjavi obeh kolkov in različnih terapijah, po tednih in mesecih, ko se nisem mogel premikati in sem živel v bolečinah, ko nobena temeljna terapija ni več delovala, smo pred nekaj leti z zdravniki končno našli terapijo z biološkim zdravilom, ki mi ustreza in bolezen skoraj popolnoma umirja in mi tako pomaga, da lahko življenje sedaj živim na polno. Hvaležen sem za vsako jutro, ko lahko vstanem brez pomoči in me skoraj nič ne boli in vesel sem, da lahko prispevam svoj doprinos v svoji družini, v službi ter v Društvu revmatikov Slovenije.«

Poleg tega so udeleženci in predavatelji razpravljali tudi o trendih in inovacijah v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji, svetovnih izkušnjah na področju razvoja podobnih bioloških zdravil, možnostih za razvoj kariere v farmacevtski industriji ter kako zagnati in voditi lastno podjetje.

Študija primera spodbujala inovativnost udeležencev

»Tudi letos smo na Regijskem BioCampu mlade talente povezali z vrhunskimi strokovnjaki ter jim ponudili vpogled v farmacevtsko industrijo in podjetništvo. Bili so navdušeni nad delom v naših razvojnih enotah, hkrati pa smo bili navdušeni tudi mi, ko smo jih opazovali pri pripravi in predstavitvi študije primera, kjer so pokazali res izjemno mero inovativnosti,« je povedala dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja nenehnih izboljšav v Sandozovem Razvojnem centru Slovenija in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2015.

Udeleženci Regijskega BioCampa 2015 so imeli priložnost aktivno sodelovati in se preizkusiti v timskem delu pri pripravi študije primera ter v prenosu že osvojenega znanja v praktično delo. Izbor najboljših dveh posameznikov in tima je potekal na osnovi sodelovanja udeležencev v timski nalogi, v kateri so izdelali in predstavili študijo primera na temo revmatoidnega artritisa.

Zmagovalca se bosta udeležila svetovnega BioCampa v Baslu

Zmagovalca Regijskega BioCampa 2015 Žiga Perko in Julian Kellner sta se pri pripravi študije primera po obrazložitvi komisije med vsemi udeleženci najbolje izkazala pri povezovanju znanstvenega in podjetniškega načina razmišljanja, ki sta za uspeh v farmaciji izjemno pomembna.

Žiga Perko z Univerze v Oxfordu, Velika Britanija, je ob zmagi povedal: »Zmaga je bila presenečenje zame, saj nisem bil prepričan, kaj točno so ocenjevalci iskali. Mislim, da je bila zmagovalna kombinacija moj način vodenja, ki ni usmerjen v omejevanje idej, ampak usmerjanje na pravo pot. Delo v ekipah je bila odlična izkušnja, saj vsak od nas prihaja iz drugačnega okolja in ima drugačno znanje, kar pa je le še pripomoglo k našemu uspehu. Celoten dogodek je bil zelo uspešen, užival sem in všeč mi je bilo, da smo dobili vpogled v delovanje farmacevtskega podjetja. Tovrstno znanje na univerzi težko dobimo, zato še bolj cenim, da sem se uvrstil med udeležence tega dogodka in na koncu tudi zmagal.«

Julian Kellner z Max Planck inštituta za medicinske raziskave iz Nemčije pa je ob zmagi dejal: »Zmage sem zelo vesel. Delo v ekipi je bilo zelo intenzivno, trdo smo delali, da smo na koncu dosegli rezultat, saj prihajamo iz različnih okolij, zato so bila tudi mnenja zelo različna. A na koncu nam je uspelo. K moji zmagi je zagotovo pripomogla tudi dobra predstavitev našega poslovnega načrta, čeprav nismo natančno vedeli, kaj pričakuje strokovna komisija. Celoten dogodek je bil izjemen in navdihujoč, hkrati pa tudi zelo naporen. Vendar smo vsi uživali in se obenem naučili veliko koristnega.«

Regijskega BioCamp 2015 so se udeležili študenti z univerz iz 13 držav: iz Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Danske, Hrvaške, Irske, Italije, Makedonije, Nemčije, Poljske, Rusije, Srbije in Velike Britanije.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 120.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com