Janko Ignjatović med zmagovalci Novartisovega BioCampa 2014

  • 11. letnega dogodka se je na sedežu Novartisa v Baslu v Švici udeležilo 60 najboljših študentov iz 25 držav in regij. Tudi letos sta se jim pridružila zmagovalca Regijskega BioCampa, ki ga že štiri leta zapored v Sloveniji organizira Lek, član skupine Sandoz.
  • Mednarodni strokovnjaki so udeležencem predstavili možne Novartisove razvojne in poslovne rešitve, ki bi podprle zdravo staranje
28. 8. 2014

Ob zaključku 11. letnega mednarodnega biotehnološkega kampusa (BioCamp), ki je bil osredotočen na izzive naraščajočega staranja prebivalstva, je 60 študentov, razdeljenih v skupine, strokovni komisiji predstavilo svoje študije primera. Na podlagi njihovega prispevka, delovne uspešnosti, vodenja in timskega dela je komisija izbrala tri posamezne zmagovalce in eno zmagovalno ekipo. Med zmagovalci je tudi Janko Ignjatović s Fakultete za farmacijo v Beogradu, ki je bil tudi eden od zmagovalcev Regijskega BioCampa v Ljubljani. Druga dva zmagovalca sta Eli Goldberg iz ZDA, ki študira kemijo in bioinženiring na univerzi ETH v Zürichu, in Sarah Elnaiem iz Anglije, ki študira medicino na Univerzi v Birminghamu.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je populacija ljudi, starejših od 60 let ali več od leta 1980 podvojila in bo predvidoma do leta 2050 dosegla dve milijardi, s čimer bo ta starostna skupina številčno presegla mladostnike do 15. leta starosti. Ta preobrat kljub boljšemu znanstvenemu razumevanju otroških bolezni in izboljšanemu zdravstvenemu varstvu mater prinaša kompleksne zdravstvene izzive vladam, ponudnikom zdravstvenih storitev in javnosti. Na BioCampu so študenti in strokovnjaki proučevali te izzive ter iskali možne rešitve.

“Hitro naraščanje starajočega se prebivalstva in porast kroničnih bolezni zahtevata spremembe v zdravstvu. Hkrati te spremembe ponujajo priložnost, da ponovno preučimo model za zdravljenje bolnikov,” je dejal Joseph Jimenez, predsednik uprave Novartisa. “Vsi deležniki sistema zdravstvenega varstva morajo med seboj sodelovati in se uskladiti glede skupnega cilja za izboljšanje rezultatov, namesto da se osredotočajo samo na lastne aktivnosti. Le na ta način lahko nadzorujemo stroške in poskrbimo za starajoče se prebivalstvo.”

Poleg izjav g. Jimeneza so bile predstavitve Novartisovih strokovnjakov osredotočene na ključna vprašanja, s katerimi se soočata svetovno zdravstvo in gospodarstvo. Teme za razpravo so vključevale Novartisove programe s področja regenerativne medicine ter vpliv staranja na zdravje oči. Del programa je bil tudi govor dr. Feratha Kherifa, vodje projekta Človeški možgani (The Human Brain Project), vodilne pobude EU, v okviru katere znanstveniki iz 112 institucij v 24 državah združujejo znanje s področja biologije in modernih informacijskih tehnologij z namenom boljšega razumevanja delovanja človeških možganov ter z njimi povezanih bolezni.

Udeleženci mednarodnega BioCampa so sodelovali z vodilnimi Novartisovimi znanstveniki, ki vodijo edinstven pristop družbe do razvoja zdravil, in spoznavali najnovejša zdravila za zdravljenje še nepokritih zdravstvenih potreb bolnikov. Interaktivni program je zasnovan tako, da študentom pomaga razumeti trende in izzive na področju biotehnologije in naravoslovnih ved, poleg tega pa jim omogoča, da pridobijo praktične izkušnje glede zagona in vodenja biotehnološkega podjetja. BioCamp študentom prav tako omogoča, da raziščejo možnosti za karierni razvoj v farmacevtski in biotehnološki industriji ter se povežejo z nadarjenimi študenti iz drugih držav.

O globalnem BioCampu

Od svojih začetkov leta 2003 na Tajvanu je BioCamp prerasel v mednarodni forum, ki študentom znanstvenih ved in podjetništva z vseh koncev sveta omogoča pridobivanje znanja, izmenjavo idej in možnost sodelovanja v visoko konkurenčnem poslovnem okolju. Po tem, ko je gostoval v Tokiju, Hongkongu in Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts, je tokratni forum že peto leto zapovrstjo potekal na sodobnem kampusu na sedežu Novartisa v Baslu v Švici.

Letošnje leto so bili udeleženci izbrani iz 18 držav ter sedmih lokalnih in regionalnih programov BioCamp, ki potekajo v Indiji, na Japonskem, v Koreji, Pakistanu, na Filipinih, v Sloveniji in na Tajvanu. Iz Regijskega BioCampa iz Slovenije se je poleg zmagovalca Novartisovega BioCampa v Baslu udeležil tudi Boris Brus s Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani.

O Regijskem BioCampu v Sloveniji

Regijski BioCamp je tridnevni znanstveni forum, ki ga od leta 2011 naprej organizira farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz. V štirih letih se je tako v Sloveniji zbralo 140 najperspektivnejših študentov naravoslovnih znanosti iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije, Italije, Avstrije, Poljske, Nemčije in Rusije.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v industriji generičnih zdravil. Sandoz zaposluje približno 26.500 sodelavcev in v več kot 160 državah ponuja široko paleto visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S prodajo, ki je v letu 2013 dosegla 9,2 milijarde ameriških dolarjev, in z okrog 1.100 molekulami ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov, ki ga dopolnjuje še vodilni položaj na področju zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil, zdravil za bolezni prebavil, dihal ter hormonskih terapij. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki , ki so opredeljeni kot izdelki, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila. Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast ter močna rast njegovih prevzetih družb, ki vključujejo družbe Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2013 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 57,9 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 135.000 ljudi in prodaja izdelke v več kot 150 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com