Rdeči noski s Pestrim orkestrom do otrok z motnjo v duševnem razvoju

15. 5. 2014

Rdeči noski so danes za varovance Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem izvedli predstavo Pester orkester, prvi tovrstni program v Sloveniji, ki je namenjen otrokom z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Izvedbo predstave Pester orkester je podprl njihov dolgoletni partner, farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

Rdeči noski že vrsto let, poleg svojih rednih programov v bolnišnicah, obiskujejo tudi otroke in odrasle z motnjo v duševnem razvoju. Predstava Pester orkester pa je po njihovih besedah odgovor na željo po dodatnem znanju o tem, kako delati za otroke z motnjo v duševnem razvoju, da bodo imeli otroci kar največ od obiska klovnov zdravnikov. Mednarodni organizaciji RNI (Red noses international), v katero vstopajo tudi Rdeči noski iz Slovenije, jo je podarila organizacija bolnišničnih klovnov iz Nizozemske (Stichting CliniClowns), ki jo je tudi razvila.

Rdeči noski s predstavo gostujejo v ustanovah in zavodih, ki skrbijo za otroke z motnjo v duševnem razvoju. Pripravam na predstavo je namenjeno veliko pozornosti. Klovni se pred predstavo poučijo o vsakem udeležencu predstave, spoznavajo njegove posebnosti – fizične in psihične – da lahko k njemu pristopijo, navežejo stik in ustvarijo trenutke osebne povezanosti.

Pomembno je spoštovati tudi pogoje za izvedbo predstave, da se ustvari mirna in sproščena atmosfera, v kateri se otroci lahko sprostijo. Prav tako je omejeno število udeležencev, saj je pomembno otrokom posvetiti dovolj pozornosti in časa, da spustijo klovne v svoj svet. Dogajanje temelji na glasbi, tipu in na vizualnem doživljanju.

Eva Š. Maurer, umetniška vodja društva Rdeči noski: »V tej predstavi igrajo pomembno vlogo ključi, saj odklepajo skrinjo z glasbili in tudi sami postanejo glasbilo v rokah otrok. Ključ je simbol predstave Pester orkester – sestavljen je iz pozornosti, poslušanja ter časa in ta ključ odklepa vrata v svet otrok z motnjo v duševnem razvoju. Predstavo Pester orkester smo pripravili lani, do danes pa smo z njo obiskali več specializiranih ustanov po Sloveniji. Odzivi otrok na predstavo so čudoviti pa tudi njihovi skrbniki so navdušeni. Čeprav vsi klovni ne sodelujemo pri Pestrem orkestru, so naši kolegi tudi na ostale klovne prenesli svoja nova znanja – predvsem principe, kako pristopiti k otrokom z motnjo v duševnem razvoju. Izvedbe predstave Pester orkester pa seveda ne bi bilo brez našega dolgoletnega partnerja, podjetja Lek, člana skupine Sandoz, saj nas poleg tega že vrsto let podpira pri naših rednih programih, ki jih izvajamo po slovenskih bolnišnicah .«

Varovanci CUDV Črna na Koroškem so skozi predstavo spoznali zgodbo o treh muzikantih – klovnih zdravnikih, ki so odšli iz cirkusa in želeli ustvariti svoj orkester, zato so iskali glasbenike, ki se jim bodo pridružili. Te glasbenike najdejo prav v svojem občinstvu, torej v otrocih z motnjo v duševnem razvoju, ki skupaj s klovni sestavijo Pester orkester. Nad izvedbo predstave Pester orkester je bila navdušena tudi direktorica CUDV Črna na Koroškem Vojka Lipovšek: »S predstavo Pester orkester so Rdeči noski naše varovance še posebej navdušili. Barve, glasovi, zvoki in glasba, smeh in veselje, čas namenjen posamezniku, so bili ključi, ki so odklenili najgloblje v vseh nas, ki smo predstavo spremljali. Posebej so pobožali notranji svet naših varovancev, ker so jim na igriv način omogočili individualno izražanje in zadovoljevanje njihovih specifičnih potreb.«

Lek, član skupine Sandoz, Rdeče noske podpira že od vsega začetka

Rdeči noski delujejo že deset let, ob tem pa jih Lek, član skupine Sandoz, spremlja že od leta 2008. »Predstava Pester orkester nagovarja skupino otrok, ki jim mora družba dati priložnost in biti še posebej pozorna na njih. Kot podjetje, ki skrb za zdravje in dobro počutje ljudi dajemo na prvo mesto, se njihovo poslanstvo tesno prepleta z našim, zato jih na njihovi poti z veseljem podpiramo. Rdeči noski prav tako predstavljajo pomemben mejnik pri soočanju bolnikov z boleznijo, ki pogosto predstavlja oporo na poti do boljšega počutja« je dejal Zlatko Ajd, direktor Lekove proizvodnje na Prevaljah.

Dodatne informacije:

Eva Š. Maurer, umetniška vodja društva Rdeči noski
tel.: 031 319 155
e-naslov: eva@rdecinoski.org

Ana Lampret, vodja programa Pester orkester
tel.: 041 967 967
e-naslov: ana@rdecinoski.org