Naložba v Lek, člana skupine Sandoz, je ena najuspešnejših neposrednih tujih investicij v Slovenijo v letu 2012

  • Nagrada Invest Slovenia FDI Award za leto 2012 potrjuje prepoznavnost vlaganj Novartisa v razvoj poslovanja ene najuspešnejših slovenskih gospodarskih družb.
  • Ob podpori lastnika je Lek, član skupine Sandoz, postal vodilni razvojni in eden vodilnih proizvodnih centrov Sandoza, druge največje svetovne generične farmacevtske družbe.
13. 11. 2013

Lek, član skupine Sandoz, je na današnji slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu prejel nagrado Invest Slovenia FDI Award, in sicer za dolgoletno prisotnost v Sloveniji. Nagrado podeljuje Javna agencija SPIRIT Slovenija, strokovna komisija, ki je izbrala prejemnike nagrad, pa je v ožji izbor vključila zgolj tista podjetja, ki imajo več kot 10 odstotkov kapitala iz tujine, so imela več kot 50 zaposlenih ter imela dodano vrednost večjo od 35.000 EUR na zaposlenega, dodatni upoštevani kriteriji so bili, da podjetje ni davčni neplačnik ter bonitetna ocena.

»Nagrada predstavlja pomembno potrditev uspešnosti in prepoznavnosti vlaganj našega lastnika v Slovenijo. Kot del Novartisa, ene največjih farmacevtskih družb na svetu, dokazujemo, da je tuj kapital lahko koristen, le zasaditi ga je treba v okolje, ki spodbuja znanje in razvoj,« je ob prejemu nagrade dejal Patrick Donnelly, član uprave v Leku, članu skupine Sandoz, odgovoren za finance in informacijsko tehnologijo.

Novartis je v desetih letih v razvoj Sandozovih lokacij v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah vložil več kot 1,3 milijarde evrov. Od tega je bila polovica sredstev namenjenih raziskavam in razvojnim projektom, druga polovica razširitvi in posodobitvam proizvodnje, med drugim odprtju novega kontrolnega centra v Ljubljani, vzpostavitvi razvojnega centra, novih laboratorijev in dveh prozvodnih obratov v Sandozovi biofarmacevtiki v Mengšu, novemu Sandozovemu pakirnemu centru v Lendavi in vrsti posodobitev laboratorjev na vseh lokacijah po Sloveniji.

»Imamo zelo jasno opredeljeno vlogo v okviru Novartisove generične divizije Sandoz. Postali smo vodilni razvojni center Sandoza in se usmerili na tehnološko najzahtevnejša področja. Da v Novartisu cenijo slovensko znanje in izkušnje, kažejo vedno nova vlaganja v razvojno dejavnost in širitev proizvodnih zmogljivosti v Sloveniji,« še dodaja Patrick Donnelly.

Lek, član skupine Sandoz, je z več kot 2.700 zaposlenimi eden največjih zaposlovalcev v Sloveniji. V obliki davkov in prispevkov v slovenski proračun letno prispeva več kot 3,5-kratnik sredstev, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije na leto nameni za Lekova zdravila.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v hitro rastoči industriji generičnih zdravil. Sandoz ponuja široko paleto okrog 1.100 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 26.000 zaposlenimi sodelavci v okoli 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil in dermatoloških zdravil ter trdno peto mesto na svetu na področju zdravil za inhaliranje. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com