Lek , član skupine Sandoz, prejel zlato priznanje GZS za inovacijo

27. 9. 2012

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na jubilejnem 10. Dnevu inovativnosti nagradila najbolj inovativna podjetja in najboljše inovatorje v letu 2011. Med 230 prijavljenimi inovacijami je najvišje, zlato priznanje prejela tudi farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz. Priznanje sta za razvoj nove metode za pripravo zdravilne učinkovine za zdravljenje raka plazemskih celic prejela dr. Ivana Gazić Smilović, raziskovalka ekspert na oddelku Organske sinteze, in doc. dr. Zdenko Časar, globalni vodja upravljanja portfelja farmacevtskih učinkovin v Sandozu.

»Zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije v letu 2011 na najlepši možen način zaključuje celoten sklop dogajanja okrog izuma, ki nama ga je z Ivano uspelo realizirati na sintezi zdravilne učinkovine bortezomib. Izum je zaščiten v dveh patentnih prijavah, za kar smo uporabili vrhunsko znanje in v določenih segmentih premaknili meje znanosti nekaj korakov v prihodnost. To dokazuje tudi dejstvo, da je bil ključni del izuma objavljen v prestižni znanstveni reviji Angewandte Chemie. V kratkem času so nam za ta dosežek dali mednarodno priznanje v znanstvenih krogih in ga objavili v obliki izbranega povzetka v priznanih mednarodnih revijah, kot sta Chemistry & Industry v februarski številki ter Synfacts v aprilski in septembrski številki. Ker je GZS podelila le sedem zlatih priznanj med 45 nominiranci na nacionalni ravni, je teža priznanja še toliko večja, saj so se ostali nagrajenci predstavili z resnično odličnimi inovacijami. Samo priznanje pa je prav tako dokaz, da je v Leku pravo okolje za razvoj inovacijske kulture na najvišjem možnem nivoju, kar je lahko lepa spodbuda za mlade talentirane raziskovalce,« je ob prejemu priznanja povedal doc. dr. Zdenko Časar.

Ivana Gazić Smilović pa dodala: »Zelo sem ponosna, da smo za naš izum dobili zlato priznanje GZS za Inovacijo 2011 v konkurenci 45 vrhunskih izumov. To je veliko priznanje našem delu, trudu in uspešnemu reševanju raziskovalnih izzivov. Vesela sem, ker delam v podjetju, kot je Lek, ki močno podpira razvoj in realizacijo novih idej. Zlato priznanje GZS za Inovacijo 2011 to dokazuje. Izjemno lepo je biti del te zgodbe.«

Zbrane inovatorje in predstavnike najbolj inovativnih podjetij je uvodoma nagovoril predsednik republike Danilo Türk, ki je izpostavil, da je Slovenija med boljšimi na področju inovacij, ima pa tudi nekatere dobre organizacijske modele, ki omogočajo uvajanje inovacij v industrijo in v prakso. Vendar je o inovativnosti treba razmišljati ne le pri tehnoloških novostih, temveč tudi pri poslovnih modelih, družbeni organiziranosti, politiki in krepitvi zakonodajnih okvirov, ki bi omogočili, da bi se
družba dobro, dovolj hitro in celovito razvijala. Tako bi dosegli kompletno inovativnost družbe, za katero so po Türkovem mnenju potrebne nekatere spremembe, od drugačnih zakonskih okvirov do večjega spodbujanja inovacij.

Na natečaj za najboljše inovacije preteklega leta je GZS prejela 230 inovacijskih projektov, pri katerih je sodelovalo 736 inovatorjev. Podelili so sedem zlatih priznanj, 28 srebrnih, šest bronastih in štiri diplome, prvič pa je bila izbrana tudi inovacija po izboru javnosti. Najvišja, zlata priznanja za inovativne dosežke so poleg Leka prejeli še: CBS Inštitut in Trimo, Gorenje, Eti, Kovinoplastika Lož in Krka.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2011 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 24.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 9,5 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.
Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/sandoz.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2011 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,6 milijarde ameriških dolarjev (9,2 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 124.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.
Novartis je na Twitterju. Sledite @Novartis na http://twitter.com/novartis.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarina Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com