Mladi strokovnjaki z novim znanjem in izkušnjami

Na Regijskem BioCampu Alpe-Adria nagradili najboljše študente

23. 5. 2012

Ob zaključku Regijskega BioCampa 2012 so razglasili najboljše študente iz tekmovalnega dela. V sklopu dogodka, ki ga je letos že drugič za perspektivne mlade strokovnjake s področja naravoslovja iz regije Alpe-Adria organiziral Lek, član skupine Sandoz, sta se pri pripravi študije primera najbolje izkazala Daliborka Dušanič iz Biotehniške fakultete v Ljubljani in Miha Kosmač, postdoktorski raziskovalec biomedicine na Univerzi v Ljubljani. Kot najboljši tim je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali: Meti Gašparič Buh, Stefan Petrovski, Nejc Rački, Teja Rajar, Sara Seršen, Marko Viskić in Christine Winkler. Člani tima so za opravljeno delo prejeli posebno priznanje, najboljša posameznika pa se bosta za nagrado udeležila svetovnega Novartisovega BioCampa 2012 v Baslu v Švici.

Regijski BioCamp 2012 je udeležencem ponudil vpogled v farmacevtsko industrijo in podjetništvo v obliki strokovnih predavanj in ogledov posameznih razvojnih enot Sandoza v Sloveniji, ki ji odlikujejo visoka tehnološka inovativnost in strokovnost. Hkrati so imeli priložnost aktivno sodelovati in se preizkusiti v timskem delu pri pripravi študij primera ter v prenosu že osvojenega znanja v praktično delo.

Izbor najboljšega tima in dveh posameznikov je potekal na osnovi sodelovanja udeležencev v timski nalogi. Olga Lipič, vodja razvoja talentov v Leku, članu skupine Sandoz, kot članica komisije za izbor najboljših v tekmovalnem delu Regijskega BioCampa 2012, izdelane študije primera na temo, kako ustanoviti biotehnološko podjetje, ocenjuje: »Že na lanskem Regijskem BioCampu smo imeli priložnost spoznati izjemno nadarjene študente, ki so se odlično izkazali v kulturno in strokovno raznolikih delovnih timih. Dobro in produktivno sodelovanje je letos prišlo še bolj do izraza, saj so vse tekmovalne skupine pripravile resnično dobre študije primera, zato je bila odločitev na koncu zelo težka. Pravzaprav so zmagovalci vsi, saj so se v vseh pogledih BioCampa izkazali ne le kot strokovnjaki na področju naravoslovja, pač pa pokazali tudi kar nekaj poslovnega znanja, kar je bilo ključno pri pripravi poslovnih načrtov. Prepričana sem, da jih čakata še bogata kariera in pestra življenjska pot.«

Zmagovalca drugega Regijskega BioCampa Daliborka Dušanič in Miha Kosmač sta se pri pripravi študije primera po obrazložitvi komisije med vsemi udeleženci najbolj izkazala pri povezovanju znanstvenega in poslovnega načina razmišljanja, ki sta za uspeh v farmaciji izjemno pomembna. Prav tako se je s svojim nastopom in najboljšim poslovnim načrtom izkazala zmagovalna ekipa, ki je kot ključ do uspeha poudarila timsko delo. »Izdelava poslovnega načrta je bil resnično velik izziv, saj udeleženci prihajamo s področja naravoslovja, s poslovni svetom pa se do sedaj na ta način še nismo srečali. Delo v naši ekipi je potekalo v zelo pozitivnem vzdušju, vsi člani smo imeli enakopraven glas, poslušali smo ideje drug drugega in jih pri izdelavi študije primera upoštevali. Zato je tudi vsak od nas imel možnost izraziti svoje mnenje in kreativnost. Delo smo vzeli zelo resno in delali celo noč, tako da smo seveda z rezultatom zadovoljni,« je v imenu zmagovalne skupine dejala Teja Rajar z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

»Vtisi z BioCampa so zelo pozitivni. Bilo je zelo naporno, ker smo na študiji primera veliko delali, ampak se je na koncu obrestovalo. V ekipi smo se zelo dobro razumeli, timsko delo je bilo resnično kakovostno. Nagrade sem izjemno vesel, udeležbe na Novartisovem BioCampu pa se seveda veselim,« je dejal zmagovalec Miha Kosmač.

Zmagovalka Daliborka Dušanič prav tako meni, da je bilo timsko delo ključno tudi za njen uspeh na BioCampu. »Posebej bi izpostavila zelo dobro organizacijo Regijskega BioCampa, ki je odlična priložnost, da se študentje iz različnih držav naše regije srečamo, spoznamo in povežemo. Zmage nisem pričakovala, ker so bili vsi udeleženci zelo dobri pri svojem delu. Delo v naši ekipi je potekalo zelo skladno, hitro smo se organizirali in delovali kot pravi tim. To je bilo zagotovo najbolj pomembno. Za enkrat je moja prioriteta doktorat, ki ga zagovarjam čez mesec dni. Zagotovo je zmaga na Regijskem BioCampu dobra izkušnja in referenca za delo na tem področju tudi vnaprej,« je še dodala.

Zmagovalca regijskega BioCampa 2012 se bosta pridružila udeležencem na že tradicionalnem svetovnem Novartisovem BioCampu, ki bo potekal letos konec avgusta v Baslu v Švici. Skupaj z najboljšimi mladimi strokovnjaki naravoslovnih znanosti s celega sveta bosta v okviru tridnevnega seminarja pridobivala novo znanje ter spoznavala izkušnje in trende na področju biotehnologije in biofarmacije.

Na drugem Regijskem BioCampu v Ljubljani se je zbralo 35 dodiplomskih in podiplomskih študentov iz osmih držav: 19 udeležencev je bilo iz Slovenije, 16 iz tujine, in sicer štirje s Hrvaške, po trije iz Avstrije in Srbije, po dva iz Makedonije in Italije ter po ena študentka iz Črne Gore in Bosne in Hercegovine.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2011 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 24.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 9,5 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.
Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/sandoz.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2011 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,6 milijarde ameriških dolarjev (9,2 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 124.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.
Novartis je na Twitterju. Sledite @Novartis na http://twitter.com/novartis.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Marjana Novaka
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com